Δήλωση-ΒΟΜΒΑ Ρεν για Κύπρο: Βρείτε τα με τους Τούρκους, αν θέλετε να βγείτε από την κρίση!

«Ήρθε η ώρα να νεκραναστηθεί η διαδικασία»

Δήλωση-ΒΟΜΒΑ Ρεν για Κύπρο: Βρείτε τα με τους Τούρκους, αν θέλετε να βγείτε από την κρίση!

​Υπέρ της επανένωσης της Κύπρου τάσσεται ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, με την αιτιολογία πως ΜΟΝΟ μία τέτοια διαδικασία θα έδινε ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Μεγαλονήσου.

«Εργάστηκα επί πέντε χρόνια ως επίτροπος Διεύρυνσης για να διευκολύνω την επανένωση της Κύπρου. Λυπάμαι που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί αποφασιστική πρόοδος. Σήμερα, αξίζει να αναφερθεί ότι η επανένωση του νησιού θα έδινε μεγάλη ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου. Τώρα είναι πράγματι η ώρα να νεκραναστηθεί η διαδικασία προς την ενοποίηση» είπε ο κος Ρεν, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο ευρωπαίος επίτροπος απέδωσε την δύσκολη οικονομική κατάσταση της Κύπρου στον «υπερμεγέθη τραπεζικό της κλάδο» που «θριάμβευσε» όπως είπε προσελκύοντας ξένες καταθέσεις με πολύ ευνοϊκές συνθήκες, τονίζοντας την αδυναμία του νησιού να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Τα τραπεζικά προβλήματα επιδεινώθηκαν από την κακή διαχείριση κινδύνου. Με ελλιπή εποπτεία, οι μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες δημιούργησαν υπερβολική έκθεση στον κίνδυνο. Δυστυχώς, χρειάστηκε περισσότερο από έξι μήνες για να αντιληφθεί η Κύπρος τη σοβαρότητα της κατάστασης και τη μη βιωσιμότητα του μοντέλου που ακολουθούσε. Δυστυχώς χρειάστηκαν άλλοι εννέα μήνες για να καταλήξει σε μία συμφωνία με το Eurogroup» είπε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν.

Αναφερόμενος στην εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου της Κύπρου, ο κος Ρεν την τοποθέτησε στα μέσα Μάιου και πρόσθεσε πως το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το Μάρτιο θα επιτρέψει στην Κύπρο να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία η οποία θα είχε δραματικές επιπτώσεις για τους πολίτες της χώρας.

Βίντεο mega

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top