Αναποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65;

«Πόλεμος» ανάμεσα στην ΕΕ και τη φαρμακοβιομηχανία

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στην ΕΕ, μετά από δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις ηλικίες άνω των 65 ετών. 

ΕΕ: Να απαντήσει η AstraZeneca πόσα εμβόλια παρήγαγε και πού κατέληξαν

Handelsblatt και Bild, επικαλούμενες πηγές στο Βερολίνο, ανέφεραν σε χθεσινά τους δημοσιεύματα πως Βρετανοί ειδικοί ανακάλυψαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό μόνο σε ποσοστό 8% για ανθρώπους άνω των 65 ετών. 

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα είναι μόλις 8%.

AstraZeneca: Αρχικά «μικρότερες ποσότητες» του εμβολίου της στην Ευρώπη

Από την πλευρά της η Bild, η οποία επίσης επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δε θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Τα δημοσιεύματα αυτά προκάλεσαν άμεσες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, αλλά και την οργισμένη απάντηση της φαρμακοβιομηχανίας. 

Εμβόλιο AstraZeneca: Κατατέθηκε αίτηση για έγκριση στην Ευρώπη

Η Κομισιόν προειδοποίησε με διακοπή της εισροής εμβολίων από τη συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία στις χώρες μέλη της ΕΕ. 

Αν συμβεί αυτό τότε θα δημιουργηθεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην ΕΕ που ανησυχεί τις Βρυξέλλες. Μετά τα δημοσιεύματα, μάλιστα, υπάρχει έντονος φόβος πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενδέχεται να μην εγκρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο. 

Η AstraZeneca, άλλωστε, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις Βρυξέλλες όταν ανακοίνωσε πως θα μειώσει τις παραδόσεις εμβολίων έως το τέλος Μαρτίου, από 80 εκατομμύρια σε 31 εκατομμύρια. 

Εμβόλιο AstraZeneca: «Eίναι αποτελεσματικό και κατά των μεταλλάξεων»

Χθες η αρμόδια επίτροπος υγείας, Στέλλα Κυριακίδου δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία, κατηγορώντας την για «ανεπαρκείς εξηγήσεις» και «έλλειψη σαφήνειας».

«Oι συζητήσεις με την AstraZeneca σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις. Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν. Με τα κράτη μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη μέλη. Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα», έγραψε στο Twitter η κυρία Κυριακίδου.

AstraZeneca: «Αναληθή τα άρθρα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου»

Η AstraZeneca υπερασπίστηκε, χθες το βράδυ, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της στα άτομα άνω των 65 ετών. 

Κορωνοϊός: Πρόσθετες λεπτομέρειες για το εμβόλιο της Οξφόρδης ζήτησε ο EΜΑ

«Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή», ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή του προς το AFP. 

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό «The Lancet» τα επιστημονικά δεδομένα, «τα οποία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης». 

Εμβόλιο AstraZeneca: Ποια είναι η αποτελεσματικότητά του;

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, υπογράμμισε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα βασίσουν την απόφασή τους για να εγκρίνουν το εμβόλιο της AstraZeneca στα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του γερμανικού Τύπου για την αποτελεσματικότητά του στους ηλικιωμένους