Κυριακίδου: Ευχαριστίες στη Μ. Βαρδινογιάννη για το έργο του Ιδρύματος

Για την προστασία των παιδιών και τη μεταφορά ασθενών από την Ουκρανία 

Μαριάννα Βαρδινογιάννη Στέλλα Κυριακίδου

Η Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων, κυρία Στέλλα Κυριακίδου, ευχαρίστησε σε διαδικτυακή συνάντηση την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για το σημαντικό έργο που επιτελεί μέσω του Ιδρύματός της για την προστασία των παιδιών, όπως και για το σημαντικό επίσης ρόλο που διαδραματίζει στη διαχείριση μεταφοράς παιδιών με καρκίνο από την Ουκρανία στην Ελλάδα για να συνεχίσουν τις θεραπείες τους. 

 

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Στο πλευρό γυναικών της Ουκρανίας και αστέγων

Από την πλευρά της η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη επισήμανε σε ανάρτηση του Ιδρύματος: «Ευχαριστώ θερμά την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας κύρια Στέλλα Κυριακίδου για την ουσιαστική συζήτηση που είχαμε σήμερα.  Είχα την ευκαιρία να την ενημερώσω αναλυτικά για την πρωτοβουλία μας να μεταφέρουμε και να φιλοξενήσουμε στην Ελλάδα καρκινοπαθή παιδιά από την Ουκρανία.  Θέσαμε τις βάσεις για μια  εποικοδομητική συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε τα παιδιά αυτά να μεταφερθούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια μαζί με τις οικογένειές τους και να λάβουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία και φροντίδα στην Ελλάδα. Η συνεργασία μας αυτή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και με το Υπουργείο Υγείας, θα κάνει τις προσπάθειές μας δυνατότερες για ένα καλύτερο αύριο για αυτά τα παιδιά».


   
Κυριακίδου: «Είμαι πραγματικά ευγνώμων για τη δράση σας»

Η κυρία Κυριακίδου στη διαδικτυακή συνάντηση ανέφερε μεταξύ άλλων: 

•    Ειλικρινείς ευχαριστίες στην κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη για το σημαντικό έργο που επιτελεί μέσω του Ιδρύματος της για την προστασία παιδιών και για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην διαχείριση μεταφοράς παιδιών με   καρκίνο από την Ουκρανία στην Ελλάδα, για θεραπείες.  
 

•    Εργαζόμαστε για να στηρίξουμε τη μεταφορά ασθενών από την Ουκρανία ή από νοσοκομεία χωρών της ΕΕ που συνορεύουν με την Ουκρανία για θεραπεία,  σε άλλα κράτη μέλη, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική πίεση στα υγειονομικά συστήματα γειτονικών χωρών. Τα παιδιά αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για εμάς. 
 

•    Το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας και οι αρχές των κρατών μελών της ΕΕ είναι αρμόδιες για τέτοιες μεταφορές, και σε συντονισμό με τον ΠΟΥ διευκολύνουμε αυτές τις ιατρικές διακομιδές.  
 

•    Είμαι πραγματικά ευγνώμων για τη δράση σας και γενικότερα για την συμμετοχή οργανώσεων επαγγελματιών υγείας, από εξειδικευμένα νοσοκομεία και ΜΚΟ που συμβάλλουν έμπρακτα στην μεταφορά ασθενών που πάσχουν από συγκεκριμένες νόσους, για τους οποίους είναι απαραίτητη η συνέχιση της ιατρικής τους θεραπείας, όπως οι καρκινοπαθείς ή ασθενείς με σπάνιες παθήσεις.  
 

•    ‘Όπως φυσικά γνωρίζετε είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι εθνικές αρχές για όλες τις πρωτοβουλίες μεταφοράς ασθενών έτσι ώστε να παρακολουθούν και να αναφέρουν τις εν εξελίξει ιατρικές μεταφορές και να διασφαλίζουν ότι παρέχεται η καλύτερη δυνατή ιατρική περίθαλψη. Οι ουκρανικές αρχές επιθυμούν επίσης να ενημερώνονται σχετικά με τον τόπο μετεγκατάστασης των ασθενών.  
 

•    Είμαι ευγνώμων στην Ελλάδα για την προσφορά της να δεχθεί καρκινοπαθείς και θα ήθελα να υπογραμμίσω πως είναι σημαντική η χρήση των διαύλων της Επιτροπής μέσω των αρμόδιων ελληνικών αρχών για τη μεταφορά των ασθενών αυτών. Ο μηχανισμός αλληλεγγύης της ΕΕ επιτρέπει τον ταχύ συντονισμό και την ασφαλή ανταλλαγή ευαίσθητων δεδομένων των ασθενών. 
 

•    Το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας συνεργάζεται με τον ΠΟΥ για την διασφάλιση του συντονισμού των ιατρικών μεταφορών.  
 

•    Το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας θεωρεί ότι η μεταφορά ασθενών με σοβαρή νόσηση αποτελεί προτεραιότητα, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με ασθένειες που απειλούν τη ζωή των ασθενών, για ασθενείς  με σοβαρές χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, η ανοσοκαταστολή, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της ιατρικής τους θεραπείας και περίθαλψης. 
 

•    Υπάρχουν διάφορες εθνικές πρωτοβουλίες από νοσοκομεία και ΜΚΟ για τη διευκόλυνση της ιατρικής εκκένωσης καρκινοπαθών, ιδίως παιδιών - ασθενών. 
 

•    Το πολωνικό Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας διασφάλισαν τον συντονισμό των ιατρικών μεταφορών καρκινοπαθών. Ένα ειδικό κέντρο υποδοχής, ένας ιατρικός κόμβος, δημιουργήθηκε στο Λβιβ, κοντά στην Πολωνία. 
Μηχανισμός ιατρικών μεταφορών 

 

•    Σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες της Επιτροπής για την Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια, έχουμε αναπτύξει τυποποιημένες επιχειρησιακές διαδικασίες.  Δημιουργήσαμε ένα ειδικό τμήμα στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Αντίδρασης — το υφιστάμενο σύστημα κοινοποίησης που διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, το οποίο χρησιμοποιούσαμε ήδη για το MEDVAC (ιατρικές εκκενώσεις) για τη διαχείριση της ανακατανομής ασθενών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. 
 

  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top