Πέθανε ο επιχειρηματίας Κυριάκος Φιλίππου του ομίλου ΦΑΓΕ

Η ισχυρή βιομηχανία που ξεκίνησε από το γαλατάδικο στην Πατησίων

Φτωχότερος είναι ο επιχειρηματικός κόσμος της Ελλάδας από χθες, Δευτέρα 19 Απριλίου 2021.

O επιχειρηματίας Κυριάκος Φιλίππου του ομίλου ΦΑΓΕ πέθανε σε ηλικία 82 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένεια και τους συναδέλφους του. 

Ο Κυριάκος Φιλίππου ήταν δια βίου επίτιμος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΦΑΓΕ Ελλάδας ενώ υπήρξε ανώτερος εκτελεστικός διευθυντής της ΦΑΓΕ Ελλάδας ή πρόεδρος της από το 1989 έως το 2005.

«Έφερε το όνομα της ΦΑΓΕ στα πέρατα του κόσμου», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η βιομηχανία, για τον άνθρωπο που με το στραγγιστό γιαούρτι Total, το «σήμα κατατεθεν» της ΦΑΓΕ, έκανε παγκόσμιο brand το greek yogurt.

«Εχθές έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Φιλίππου. Ένας πρωτοπόρος, οραματιστής που άλλαξε τη βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα και έφερε το όνομα της ΦΑΓΕ στα πέρατα του κόσμου. Επιστήμονας, δίκαιος εργοδότης, γενναιόδωρος, αιώνιος εξερευνητής του καλλίτερου, αφήνει πίσω του μια κληρονομιά επιχειρηματικού ήθους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΦΑΓΕ.

Από το γαλατάδικο στην Πατησίων στην ισχυρή βιομηχανία με εξαγωγές σε δεκάδες χώρες

Ο όμιλος ΦΑΓΕ, η ισχυρή βιομηχανία, που γνωρίζουμε σήμερα, ξεκίνησε από ένα γαλατάδικο στην οδό Πατησίων το 1926, από την οικογένεια Αθ. Φιλίππου.

Το 1954, ο Ιωάννης Φιλίππου, γιος του Αθανασίου Φιλίππου, μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση και βοήθησε στη δημιουργία του πρώτου δικτύου διανομής χονδρικής για γιαούρτι.

Ο Κυριάκος Φιλίππου, σπουδές χημικού μηχανικού, ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα, που βρήκε τον τρόπο αδρανοποίησης του γιαουρτιού, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα τυποποίησης, αλλά και αύξησης της διάρκειας ζωής του.

Το πρώτο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ άνοιξε στο Γαλάτσι το 1964 και το 1975 μεταφέρθηκε το εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση.

Τη δεκαετία του 1970 η ΦΑΓΕ έγινε η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε επώνυμα προϊόντα γιαουρτιού στην ελληνική αγορά.

Λίγα χρόνια μετά τελειοποίησε την τυποποίηση παρασκευής. H επιτυχία του προϊόντος ήταν μεγάλη, αλλάζοντας την αγορά γιαουρτίου στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Το 1981 άρχισαν οι εξαγωγές προς την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ τη δεκαετία του ’90 η ΦΑΓΕ επεκτάθηκε και στην Αμερική, έχοντας κάνει brand το greek yogurt.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top