Ιδού ο Νυμφίος έρχεται: ξεκινά σήμερα η Μεγάλη Εβδομάδα

Το μήνυμα της ημέρας - ήθη και έθιμα ανά την Ελλάδα

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται: ξεκινά σήμερα η Μεγάλη Εβδομάδα

Με την ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα ξεκινά απόψε η Μεγάλη Εβδομάδα. «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», ψάλλει η Εκκλησία μας και μετά την λειτουργία μοιράζονται βάγια και μικροί σταυροί φτιαγμένοι από φύλλα φοινικιάς. Μετά από την νηστεία των 40 ημερών, σήμερα συνηθίζεται να τρώμε ψάρι.

Οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια ή άλλα νικητήρια φυτά -όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά- παραπέμποντας στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος υποδέχθηκε τον Ιησού, που μπήκε στα Ιεροσόλυμα καβάλα σε ένα γαϊδουράκι.

Όπως αναφέρουν τα Ευαγγέλια, μετά την ανάσταση του Λαζάρου ο Ιησούς ζήτησε από τους μαθητές του ένα γαΐδουράκι προκειμένου να μεταβεί στα Ιεροσόλυμα, όπου εορτάζονταν το εβραϊκό Πάσχα. Ο λαός είχε ήδη μάθει για το θαύμα της προηγούμενης ημέρας και βγήκε στην πύλη της πόλης και υποδέχθηκε τον Ιησού, λέγοντας «ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

Σε διάφορες περιοχές της χώρας μας γίνονται διάφορα έθιμα, όπως τα βαγιοχτυπήματα, ενώ οι πιστοί βάζουν τα βάγια που παίρνουν από την εκκλησία στους τοίχους του σπιτιού ή στο εικονοστάσι, καθώς θεωρείται πως έχουν ιαματικές και αποτρεπτικές δυνάμεις.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Κέρκυρα, όπου τελείται λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από την πανώλη από την οποία κινδύνευσε ο πληθυσμός του νησιού.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η σημερινή ημέρα και για το Μεσολόγγι, καθώς την Κυριακή των Βαΐων του 1826 έγινε η μεγάλη Έξοδος.

Στην Τήνο τα παιδιά τριγυρνούν στους δρόμους κρατώντας το στεφάνι τους και την «αργινάρα», μια ξύλινη ή σιδερένια ροκάνα που τη στριφογυρνούν με δύναμη. Μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο καταλήγουν στη θάλασσα, όπου πετούν το στεφάνι στο νερό.

Στη Λέσβο στολίζουν κλαδιά δάφνης με κόκκινα ή πράσινα πανάκια από καινούργιο φουστάνι, στο οποίο κρεμούν και ένα κουδούνι. Στη συνέχεια πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και δίνουν κλαράκια δάφνης σε κάθε νοικοκυρά.

Δείτε τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να ψάλλει το «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top