Η Τουρκία επιχειρεί να διεισδύσει στη Θράκη, απλώνοντας τα πλοκάμια της στους κατοίκους που ζουν στα Πομακοχώρια. Εκείνοι καταγγέλουν πως μπροστά στην τουρκική προπαγάνδα, η ελληνική πολιτεία απουσιάζει.
Είναι μουσουλμάνοι, οι γυναίκες φορούν ακόμα μαντίλα, μεγάλωσαν τα παιδιά τους μιλώντας Πομάκικα, ένα ιδίωμα με τούρκικες, σλάβικες και βουλγάρικες ρίζες, είναι όμως Έλληνες και μάλιστα ακρίτες... φιλούν τα σύνορα πάππου προς πάππου.
Κάποιοι νιώθουν ξεχασμένοι από το Ελληνικό κράτος, αυτήν την απουσία προσπαθούν να εκμεταλλευτεί και η Τουρκία, πότε δίνοντας υποτροφίες στους νέους, πότε δίνοντας επίδομα για να φορούν μαντίλα και πότε κάνοντας δώρα δορυφορικά πιάτα για να πιάνουν τουρκικά κανάλια.
«Μας έχουν ξεχάσει... ξεχασμένοι είμαστε.. εδώ οι ακρίτες... στα σύνορα! Πέρασαν όλοι οι πολιτικοί. Οι Τούρκοι μας πλησιάζουν, δημιουργούν τουρκόφιλους... μας εκτουρκίζει και το ίδιο το κράτος. Ούτε ελληνικά κανάλια πιάνουμε... μόνο τουρκικά...», λένε.
Οι μπάρες έξω από τη Γλαύκη έπεσαν το 1996. Πριν μπορούσε να επισκεφτεί κανείς αυτά τα χωριά μόνο με ειδική άδεια από την αστυνομία. Κάτι σαν σύνορα μέσα στα σύνορα
Ο Κένταυρος είναι το μεγαλύτερο χωριό. 4500 κάτοικοι. 250 παιδάκια μόνο στο δημοτικό. Μαθαίνουν την ελληνικά και μελετούν το Κοράνι
Όταν τελειώνουν το σχολείο πολλοί νέοι σπουδάζουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη άλλοι πάλι επιλέγουν την Αδριανούπολη ή την Κωνσταντινούπολη.
Η Μύκη είναι το πρώτο χωριό που συναντάμε στον δρόμο μας. Ένα από τα πιο παραδοσιακά και πιο συντηρητικά χωριά. Εδώ οι γυναίκες φοράνε ακόμα την κλασική φορεσιά με την κόκκινη ποδιά. Όπως λένε οι ντόπιοι κάποτε το χωριό είχε και πολύ νεολαία, οι περισσότεροι όμως έφυγαν στην Γερμανία αφού δεν υπάρχουν δουλειές.
Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.