«Η Ελλάδα δεν είναι βιλαέτι»-Δεν εκδίδονται οι δυο τελευταίοι Τούρκοι για το πραξικόπημα

Η παθιασμένη αγόρευση του εισαγγελέα:«Ποιά δικαστήρια θα τους δικάσουν; Πού θα πάτε να τους δώσετε;»

«Η Ελλάδα δεν είναι βιλαέτι»-Δεν εκδίδονται οι δυο τελευταίοι Τούρκοι για το πραξικόπημα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με τους Τούρκους στρατιωτικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα, καθώς το Συμβούλιο των Εφετών αποφάσισε να μην εκδοθούν ακόμα δυο Τούρκοι αξιωματικοί από τους συνολικά 8 που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος.

Οι δικαστές του Συμβουλίου, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα Εφετών Γιώργου Βούλγαρη, αποφάσισαν να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι δύο τελευταίοι από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Η απόφαση είναι ανάλογη με αυτή προ τριών ημερων, με την οποία το δικαστικό Συμβούλιο έκρινε πως δεν πρέπει να εκδοθούν για τους ίδιους λόγους οι 3 πρώτοι αξιωματικοί.

Όμως μετά και τη σημερινή εξέλιξη - τρίτη κατά σειρά απόφαση- που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εφετών η υπόθεση των αι��ημάτων προς έκδοση από τις τουρκικές αρχές εξελίσσεται σε θρίλερ, καθώς δύο αποφάσεις έχουν ταχθεί υπέρ της άποψης να μην εκδοθούν συνολικά οι πέντε από τους οκτώ ενώ για τρεις έχει αποφασιστεί το αντίθετο.

Παράλληλα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνιος Λιώγας έχει ασκήσει έφεση, όπως έφεση έχουν ασκήσει και οι τρεις που έχασαν τη δίκη και ο Αρειος Πάγος αναμένεται να κρίνει αμετάκλητα για την τύχη τους. Δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστό αν θα ασκηθεί έφεση κατά της σημερινής απόφασης ώστε η υποθεση να κριθεί συνολικά εντός 8ημέρου όπως ορίζει ο νόμος από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΗ ΤΟΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΗ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΛΑΕΤΙ»

Συγκλονιστική ηταν η αγόρευση του εισαγγελέα Εφετών Γιώργου Βούλγαρη, ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα τις συνθήκες καταπάτησης δικαιωμάτων και ελευθεριών που βιώνουν οι Τουρκοι πολίτες και ζήτησε από τους δικαστες να ακούσουν τη συνείδησή τους και μόνο:

«Μα θα μου πείτε, ότι οι διενθνείς σχέσεις τί θα γίνουν; Βαρέθηκα σε αυτή τηχώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωματες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας».

Αναλυτικά ο εισαγγελέας είπε:

«Καλείστε να πάρετε απόφαση σε μία ιδιαίτερη περίπτωση. Αντικειμενικά αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να τους εκδώσουμε.Αλλά ποια χώρα τους ζητάει; Χώρα με ελευθερία του τύπου, που διδάσκει με τη δημοκρατία της; Ποιός τους γυρεύει;Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή τον πολιτισμένο κόσμο που πιστευει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναική δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται; Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θα τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει τους δικαστές και προσέλαβαν άλλους; Που θα πάτε να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή.

Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακριωτηριάζουν,βιάζουν ,αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει. Ανήκουμε στην Ευρώπη. Προασπίζουμε την δημοκρατία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη. Αν τέλεσαν αδίκημα να δικαστούν ,να τιμωρηθούν,αλλά να τύχουν μίας δίκαιης δίκης. Αν αποφασίσετε να εκδοθούν είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων; Πόσες φορές το ευρωπαικό δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα. Βρετανικά και γερμανικά δικαστήρια ,ίσως καθ υπερβολή, αποφασίζουν να μην εκδώσουν στην Ελλάδα τους εκζητούμενους γιατί κατά την κρίση τους οι ελληνικές φυλακές έχουν κελιά υπεράριθμα και δεν πληρούνται οι προυποθέσεις για μην υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Σε αυτά τα έδρανα έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες δικαστών και εισαγγελέων, που έμειναν στην ιστορία, γιατί δεν σκέφτηκαν το ρεύμα ,αλλά είχαν οδηγό μόνον τη συνείδησή τους. Πέρασαν ενας Τερτσέτης ένας Πολυζωίδης. Εχω την εντύπωση πως πρέπει να ακολουθήσετε τα χνάρια τους. Ακούγοντας τη συνείδησή σας να απορρίψετε το αίτημα τηςΤουρκίας. Θα θα μου πείτε, ότι οι διενθνείς σχέσεις τί θα γίνουν; Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωματες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας. Καταλήγω. Αόριστο το αιτημα και δεν προκύπτει ότι τέλεσαν τα αδικήματα αυτά. Σας καλώ ,σας παρακαλώ, να απορρίψετε το αίτημα».

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ:

Οι δυο εκζητούμενοι Φιράντ Μεσούντ και Ουγκούρ Οκάν, είπαν πως στη χώρα τους «δεν υπάρχει δικαιοσύνη». Ο πρώτος επισήμανε πως «αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Συστηματικά συνεχίζονται οι βασανισμοί. Δεν υπάρχει δίκαιη εκδίκαση των υποθέσεων. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη.Τρεις χιλιάδες πρόεδροι και εισαγγελείς απομακρύνθηκαν από τη δουλειά τους. Ένας δικαστής την ώρα της διαδικασίας μπορεί να συλληφθεί.Πώς μπορούμε να περιμένουμε μία δίκαιη δίκη; Από όλους τους τομείς διώκονται άνθρωποι. Ολοι οι βουλευτές κατά Ερντογάν συλλαμβάνονται. Εγκατέλειψα τη χώρα γιατί φοβήθηκα όταν είδα τον αποκεφαλισμό στρατιωτικού στη βάση του Βοσπόρου».

Πρόεδρος: Την ώρα της απόπειρας κατά του Προέδρου Ερντογάν πού είσασταν;

Εκζητούμενος: Ημουν στην Κωνσταντινούπολη. 700 xιλιόμετρα μακριά.Όταν μαθαμε τα περί πραξικοπήματος δεν απογειωθήκαμε.Μιλήσαμε με τους διοικητές μας. Φοβηθήκαμε δεν είχαμε ούτε όπλα ούτε αλεξίσφαιρα. Το πρωι η αστυνομία έκανε έφοδο στο στρατόπεδο. Φοβηθήκαμε και φύγαμε για να σώσουμε τη ζωή μας. Υπήρχαν άνθρωποι που ξεκοιλιάστηκαν και τους πέταξαν σο Βόσπορο. Αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα γιατί είναι χώρα που σέβεται τα ανθώπινα δικαιώματα και η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

Δικαστής : Τι θα συμβεί αν το δικαστήριο αποφασίσει την έκδοσή σας;

-Είμαι 100% σίγουρος πως αν εκδοθώ θα υποστώ βασανιστήρια.

Ο δεύτερος μίλησε για την αθωότητά τους και είπε πως «φοβαμαι να γυρίσω στην Τουρκία. Θα υποστώ βασανιστήρια ,υπάρχει άμεσος κίνδυνος επαναφοράς της θανατικής ποινής. Αν εκδοθώ στην Τουρκία δεν θα δικαστώ δίκαια. Εχω τις αγωνίες μου για την οικογενειά μου. Δεν έχω καμία σχέση με το πραξικόπημα. Φοβηθήκαμε και φύγαμε. Φοβηθήκαμε ότι επειδή είμαστε στρατιωτικοί θα μας υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Πήραμε το ελικόπτερο και ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top