Οργισμένο μήνυμα του δημάρχου Λέσβου:«Δεν θα ανεχτούμε κανέναν ψυχολογικό εκβιασμό»

Σε τεντωμένο σχοινί η κατάσταση μετά την τραγωδία στη Μόρια

​«Δε θα ανεχτούμε κανένα ψυχολογικό εκβιασμό», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, απαντώντας στις τελευταίες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα μετά από την τραγωδία με τους δύο νεκρούς στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εμπρός», ο κ. Γαληνός υπογραμμίζει ότι ο ίδιος έδωσε μάχες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και συνέτεινε τα μέγιστα και στην αντιμετώπιση από την τοπική κοινωνία ενός εκατομμυρίου προσφύγων που πέρασαν από το νησί με αισθήματα αλληλεγγύης.

Παρ’ όλ’ αυτά προειδοποίησε για τον κίνδυνο που καραδοκεί, καθώς όπως είπε «το αύριο βαδίζει σε ένα τεντωμένο σχοινί, που κρατούν από τη μια η αλληλεγγύη και από την άλλη οι ακροδεξιές κραυγές».

Ο δήμαρχος Λέσβου αμφισβήτησε ανοιχτά την ερμηνεία του κ. Μουζάλα του περιεχομένου της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, σημειώνοντας πως όλες οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν την αναγκαιότητα αποσυμφόρησης της Λέσβου, ενώ χαρακτήρισε εθνικό ζήτημα τις απειλές Ερντογάν.

«Ασφαλώς και δεν έχω την εκτίμηση πως δεν μπορούν να μετακινηθούν μετανάστες προς την ηπειρωτική χώρα. Και εδώ που έχουμε φτάσει, με τον Ερντογάν πλέον να λέει κυνικά πως κρύβεται ουσιαστικά πίσω από την πλημμύρα μεταναστών, δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά και για ποια συμφωνία μιλάμε! Δεν μπορώ και να δεχτώ πως κρατάμε σαν κόρη οφθαλμού κάτι που δεν είναι γραμμένο στη συμφωνία και κάτι που δεν μπορεί να υπάρχει στη συμφωνία, αφού δεν εξυπηρετεί. Η θέση της Ελλάδας πρέπει να είναι σθεναρή, αφού έχει ακλόνητα επιχειρήματα και προτάσεις. Θυμίζω μόνο ότι εγώ μιλούσα πρώτος για μια συμφωνία με την Τουρκία, που αναγνωρίστηκε θετικά και από τον Μάρτιν Σουλτς, αλλά έκανα και συγκεκριμένη πρόταση που έλεγε για τη διαχείριση σε επίπεδο δήμων των μεταναστών και προσφύγων, όπως είχα πει ότι έπρεπε η καταγραφή να γίνεται απέναντι και μέχρι πριν από λίγες ημέρες ζητούσα την παρουσία μόνιμης αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στη Μυτιλήνη», είπε.
Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να μπει μπροστά «σε μια προσπάθεια διεθνούς εκστρατείας της χώρας μας, με σημαία τις αξίες του ανθρωπισμού που κράτησαν ψηλά οι Λέσβιοι, και να διεκδικήσει λύσεις στο αδιέξοδο που έχει τεθεί από την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όσον αφορά στην προοπτική δημιουργίας νέων δομών, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως, μόνο εάν εγγυηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για συγκεκριμένο ανώτατο αριθμό μεταναστών στο νησί, θα δώσει τη συναίνεσή του.

Σε ερώτηση της εφημερίδας για το εάν έχει κλονιστεί πλέον η εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του κ. Μουζάλα και γενικότερα προς την κυβέρνηση ο δήμαρχος Λέσβου είπε χαρακτηριστικά: «Θα αποφασίσουμε καταρχάς όλοι μαζί, όλες οι παρατάξεις, για το αν θα δεχθούμε τα νέα μέτρα. Αν θέλετε τη γνώμη μου όμως ακόμα και πριν από τη σύσκεψη, θα δεχόμουν το νέο χώρο για καταγραφή ή τη λειτουργία της Λεμονού μόνο εάν και εφόσον μάς έδινε εγγύηση ο ίδιος ο πρωθυπουργός πως δεν θα φιλοξενεί το νησί μας πάνω από 4.000 ανθρώπους. Μόνο εάν δηλαδή μάς δηλωνόταν ένας ανώτατος αριθμός φιλοξενίας, που να είναι απόλυτα διαχειρίσιμος. Αυτά που ακούω τώρα δεν τα θεωρώ λύσεις, γιατί δεν μας διασφαλίζουν τίποτε το συγκεκριμένο. Και όταν ακούω πως, εάν δεν τα κάνουμε, θα πλημμυρίσουμε με μετανάστες, έχω να πω μόνο αυτό. Δεν σηκώνουμε κανέναν ψυχολογικό εκβιασμό. Έχουμε κάνει πολλά και απαιτούμε πια χειροπιαστές λύσεις. Η αποσυμφόρηση είναι αναγκαιότητα»!

Ο δήμαρχος, τέλος σχολίασε και το γεγονός πως μπροστά στις τελευταίες προκλήσεις Ερντογάν και τις ευθείες απειλές του (σ.σ. Συνθήκη Λωζάνης, άνοιγμα στρόφιγγας αφίξεων μεταναστών) είναι πλέον για την Ελλάδα και ζήτημα εθνικής σημασίας «να απαντήσει» στις προκλήσεις.

«Δεν είναι δυνατόν να αφήνεται εκτεθειμένη η παραμεθόριος, τα νησιά μας, και από τις απειλές Ερντογάν, και από το προσφυγικό, και από την οικονομική κρίση. Ας φανεί έμπρακτα ότι είναι η Αθήνα κοντά μας» τόνισε.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top