Είδε και απόειδε η κυβέρνηση μετά το μπλόκο στους πλειστηριασμούς-Θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά

Αποφάσισαν να δώσουν τέλος στις σκηνές χάους και έντασης

Είδε και απόειδε η κυβέρνηση μετά το μπλόκο στους πλειστηριασμούς-Θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά

​Μετά το κύμα λαϊκής οργής που ξεσηκώθηκε για τους πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση αφού είδε και απόειδε, αποφάσισε να τους κάνει ηλεκτρονικά, βάζοντας τέλος ��τις σκηνές χάους και έντασης που διαδραματίζονταν κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Στόχος είναι να μην απαιτείται πλέον η φυσική παρουσία των συμβολαιογράφων πάνω στους οποίους «ορμούσαν» πολλές φορές εξαγριωμένοι πολίτες και κινήματα, με αποτέλεσμα να δέχονται απειλές αλλά και επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον ΚΠΔ η διαδικασία διενέργειας του ηλεκτρονικού πλειστ��ριασμού, όλες οι σχετικές λεπτομέρειες, καθώς και οι ειδικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα έπρεπε να είχε εκδοθεί ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Ωστόσο βλέπον��ας τις σκηνές χάους και μπροστά στον κίνδυνο να «παγώσει» το μέτρο αυτό, η κυβέρνηση προχώρησε στην «ηλεκτρονική» λύση.

Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος και οι προσφορές από του πλειοδότες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά εξασφαλίζοντας έτσι μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία.

Τη λύση αυτή προσυπογράφουν και οι τράπεζες, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν εδώ και αρκετό καιρό οι δανειστές. Μάλιστα, το θέμα αυτό βρέθηκε ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων που είχε η ελληνική πλευρά με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς ακινήτων προτείνει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε πρόσφατη μελέτη του για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, το Ταμείο θεωρεί ότι το μέτρο αυτό θα εξασφαλίσει, μεταξύ άλλων, και τη διαφάνεια στην αγορά των πλειστηριασμών.

Οπως αναφέρει το ΤΧΣ, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ενθαρρύνουν τη συμμετοχή περισσότερων πλειοδοτών σε μια διαδικασία πλειστηριασμού και κάνουν τη διαδικασία πιο αποτελεσματική και διαφανή και ενδεχομένως πιο επικερδή για τον πωλητή.

Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος που είναι επισπεύδων, δηλαδή αυτός που κινεί τη διαδικασία του πλειστηριασμού να προχωρεί στη διαδικασία, χωρίς να απαιτείται η φυσι��ή παρουσία του ίδιου ή του συμβολαιογράφου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής στον πλειστηριασμό. Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται η εγγυητική επιστολή συμμετοχής και οι προσφορές από τους πλειοδότες, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θεωρείται ότι είναι εύκολο να στηθεί αφού υπάρχει ήδη από το 2013 το μοντέλο των ηλεκτρονικών διαγωνισμών για μακροχρόνια μίσθωση ή πώληση ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (e-auction) του ΤΑΙΠΕΔ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top