ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Συμφωνία στα χαρτιά, στην πράξη ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ - Ξέφραγο αμπέλι πάλι η κατάσταση

Οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί - Με ρυθμούς χελώνας το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Συμφωνία στα χαρτιά, στην πράξη ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ - Ξέφραγο αμπέλι πάλι η κατάσταση

Πίσω από τις… αγκαλιές, τις θερμές χειραψίες και τις συμφωνίες με την ΕΕ και την Τουρκία, η πραγματικότητα είναι σκληρή και οι αριθμοί αμείλικτοι. Το προσφυγικό όχι μόνο δεν λύθηκε, αλλά οι ροές άρχισαν πάλι να αυξάνονται επικίνδυνα…

Η κατάσταση είναι δραματική, με τους μετανάστες συνολικά να ανέρχονται στους 61.296 σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προηγούμενο 24ωρο, 153 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου (86 στη Σάμο, 36 στη Λέσβο και 31 στη Μεγίστη), με αποτέλεσμα οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου να είναι σχεδόν διπλάσιοι από τις υπάρχουσες θέσεις σε οργανωμένες δομές.

Εν τω μεταξύ, το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης εξελίσσεται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, καθώς προχθές αναχώρησαν 111 πρόσφυγες για τη Φινλανδία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό όσων μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάρκεια ενός περίπου έτους σε 5.400, έναντι ετήσιου ευρωπαϊκού στόχου για 33.000 πρόσφυγες.

Συνολικά, στους δέκα μήνες του 2016, στην Ελλάδα έχουν αποβιβαστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, 169.706 άτομα (έναντι 856.723 συνολικά το 2015). Στη γειτονική Ιταλία μέχρι τις 27 Οκτωβρίου είχαν αποβιβαστεί 158.205 άτομα. Σύμφωνα με τον ΔΟΜ το 42% των αφιχθέντων στα ελληνικά νησιά είναι άνδρες, το 21% γυναίκες και το 37% παιδιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 47% είναι από τη Συρία, 25% από το Αφγανιστάν, 15% από το Ιράκ, 5% από το Πακιστάν, 3% από το Ιράν και 5% από άλλες χώρες. Το 87% των αφί��εων, σημειώνει η Ύπατη Αρμοστεία, προέρχεται από χώρες που παράγουν παγκόσμια τους περισσότερους πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα, το δράμα στη Μεσόγειο συνεχίζεται. Ήδη 3.940 θάνατοι καταγράφηκαν από τον ΔΟΜ μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου, αριθμός ήδη μεγαλύτερος από τους 3.700 νεκρούς πέρυσι. Ο αριθμός των νεκρών φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τις 4.000!

Δείτε αναλυτικά στοιχεία

ROES.pdfROES.pdf

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top