Το "ΟΧΙ"του Ιερώνυμου στον Φίλη πριν την 28η Οκτωβρίου - «Δεν μπορώ να χωρίσω τα παιδιά μου»

Συγκινητική ομιλία του Αρχιεπισκόπου με σαφείς αιχμές στην κυβέρνηση

Το "ΟΧΙ"του Ιερώνυμου στον Φίλη πριν την 28η Οκτωβρίου - «Δεν μπορώ να χωρίσω τα παιδιά μου»

Τα δικά του μηνύματα στην… κυβέρνηση και το λαό έστειλε με αφορμή την γιορτή του Αγίου Δημητρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

«Ως Πνευματικός Πατέρας δεν δέχομαι να χωρίσω τα παιδιά μου», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, απαντώντας έτσι στην επιθυμία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τον διαχωρισμό κράτους–εκκλησίας.

«Η Εκκλησία είναι η μάνα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος και μίλησε για τους ανθρώπους που σπεύδουν να ζητήσουν στήριξη και βοήθεια στις ενορίες. Έκανε λόγο για την αξία της συνεργασίας λέγοντας πως είναι ο τρόπος για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Αναφέρθηκε στην βοήθεια του λαού για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Εκκλησίας και τόνισε πως «ο λαός είναι η αισιοδοξία μας και σε αυτόν στηριζόμαστε».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «βλέποντας αυτές τις ημέρες χιλιάδες ανθρώπους να έρχονται στην Εκκλησία αναρωτιέμαι πώς να τους χωρίσω; Για την πολιτεία είναι οι πολίτες και για μένα οι πιστοί. Δεν χωρίζονται αυτοί οι άνθρωποι. Και αυτό με απασχολεί έντονα. Τι θα πω; Όποιος είναι χριστιανός να περάσει και όποιος δεν είναι να φύγει; Μα οι σχέσεις στην Εκκλησία είναι διαφορετικές από την Πολιτεία. Την Πολιτεία την δημιουργούν οι πολίτες. Τους πολίτες όμως τους “γεννάει” η Εκκλησία και η σχέση μας είναι “μητρική” και όχι διοικητική. Πώς θα χωριστεί η μάνα από το παιδί; Ποια μάνα θα το έκανε αυτό;».

Επεσήμανε, επίσης, ότι στην Εκκλησία δεν υπάρχει χωρισμός, αλλά ελευθερία, τονίζοντας, πως αν κάποιος θέλει μπορεί να φύγει και όταν θελήσει να επιστρέψει, η μάνα Εκκλησία θα είναι εδώ και θα τον περιμένει.

«Βλέποντας τους χιλιάδες ανθρώπους, βλέπω και το μήνυμα της αισιοδοξίας. Φτάνει μόνο να είμαστε ενωμένοι», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος συμπληρώνοντας «πως καλούμαστε να έχουμε και τις απαιτήσεις μας. Εμείς καθορίζουμε πώς θέλουμε να ζήσουμε. Πώς θα αναθρέψουμε τα παιδιά μας. Η δύναμη είμαστε εμείς.Αυτός ο λαός. Και μην αφήνουμε να μας πάνε όπου θέλουν οι άλλοι».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του επεσήμανε ότι «ο Άγιος Δημήτριος απόψε μας δίνει ένα παράδειγμα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πολλά πράγματα. Αν δεν προσέξουμε θα έρθουν περισσότερες δυσκολίες. Εγώ ως πνευματικός σας πατέρας, σας λέω ότι δεν μπορώ να δεχτώ να χωρίσω τα παιδιά μου. Δεν μπορώ να πω, πως υπάρχουν οι πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν θέση εδώ μέσα και υπάρχουν και οι πιστοί. Είμαστε όλοι μια οικογένεια. Είμαστε όλοι ενωμένοι και έτσι θα προχωρήσουμε».

Δείτε επίσης:

Επιμένει ο Φίλης για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top