Ομαδικά ΠΥΡΑ από προσωπικότητες των γραμμάτων και της τέχνης για τις 4 τηλεοπτικές άδειες

ΔΕΙΤΕ το ρεπορτάζ του Star

​Θέμα δημοκρατίας και εθνικής κυριαρχίας θεωρεί ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

«Όλα δείχνουν ότι με το φάσμα του Τσαουσέσκου να υπερίπταται της χώρας μας και τα φαντάσματα των «επιφανών» μνηστήρων της ηγεμονίας της Ευρώπης (δηλαδή Ναπολέων, Μέτερνιχ, Χίτλερ) μπαίνουμε σε μια νέα αποφασιστική φάση της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής ιστορίας που έχει τη μορφή φαρσοκωμωδίας» αναφέρει στο Star.

Ο λογοτέχνης και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης επισημαίνει πως οι τηλεοπτικές άδειες είναι θέμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κι όχι ενός υπουργού.

«Έπρεπε η ανεξάρτητ�� αρχή να κρίνει τις άδειες σύμφωνα με φακέλους! Δηλαδή τι θέλει να κάνει καθένας κι όχι να τις δει ως εμπόρευμα, ποιος δίνει τα πιο πολλά. Τα αρπάζουμε για να τα δώσουμε για το χρέος. Εγώ δεν βλέπω άλλο λόγο. Έπρεπε οι άδειες να είναι απεριόριστες, να μπουν προδιαγραφές κι όποιος αντέξει».

Σκοταδιστική θεωρεί την απόφαση για λειτουργία μόνο τεσσάρων καναλιών ο ποιητής και πεζογράφος Τίτος Πατρίκιος με πολύχρονες εξορίες και θανατική καταδίκη στον εμφύλιο. Επικαλέστηκε μάλιστα ένα γνωμικό του επιφανέστερου Γερμανού ποιητή Γιόχανν Βόλφγκανγκ Γκαίτε.

«Ο Γκαίτε την ώρα που πέθαινε είπε: «Φως, περισσότερο φως…». Πραγματικά χρειαζόμαστε περισσότερο φως, ενώ κάθε τόσο βλέπουμε περισσότερο σκοτάδι! Όταν όπως έπεσε σκοτάδι και μαύρισε η ΕΡΤ είχα πει ότι είμαι αντίθετος σε αυτό, τώρα ελπίζω να μην ξαναφτάσουμε στο ίδιο σημείο. Να μη γεμίσουμε πάλι μαυρίλα και σκοτάδι. Ας θυμόμαστε λοιπόν τον Γκαίτε».

Ο επίσης ποιητής και πεζογράφος Νάνος Βαλαωρίτης, με διπλή αντιστασιακή δράση, μιλά για κυβερνητική απόπειρα να συρρικνώσει την ελευθεροτυπία και να ελέγξει την ενημέρωση. Προβλέποντας ότι μετά τα κανάλια, θα έρθει και η σειρά των εφημερίδων.

«Πιστεύω ότι είναι απόπειρα υπονόμευσης της δημοκρατίας με ολοκληρωτικές μεθόδους, που είναι απαράδεκτες. Αυτά τα έχουμε δει μόνο σε κράτη με δικτατορίες. Είναι πλέον καιρός να διαμαρτυρηθούμε».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top