Την ευρηματικότητα και την δημιουργικότητα του… στο έπακρο, αξιοποίησε ένας Έλληνας στο Λονδίνο. Ο Τηλέμαχος Αργυρίου, αποφάσισε να εγκαταλείψει την δουλειά του στον τραπεζικό κλάδο και να ανοίξει «καντίνα», πουλώντας «street food».
Όταν λέμε «καντίνα», μην πάει ο νους σας σε αυτές που έχουμε στην Ελλάδα και πουλούν κατά το πλείστον «βρώμικο» φαγητό, καθώς στην προκειμένη περίπτωση ο Έλληνας επιχειρηματίας αξιοποιεί στο έπακρο την ελληνική γαστρονομία και την μεσογειακή διατροφή.
(Ο Τηλέμαχος Αργυρίου)
Έχοντας δώσει στην επιχείρηση του το όνομα «Kalimera», ο Τηλέμαχος Αργυρίου γυρίζει τις πιο πολυσύχναστες περιοχές του Λονδίνου και κάνει τους Λονδρέζους… να γλύφουν τα δάχτυλα τους.
Μιλώντας στο star.gr, ο Έλληνας επιχειρηματίας, μας εξήγησε πώς αποφάσισε να αφήσει μια «στρωμένη» δουλειά παίρνοντας το ρίσκο, αλλά και πώς κατάφερε από το μηδέν, να μιλάμε πλέον για μια επιχείρηση που γνωρίζει άνθηση και πάει από το καλό… στο καλύτερο.
Η ιδέα να δημιουργήσει το δικό του food truck, του ήρθε… δουλεύοντας στον οικονομικό κλάδο:
«Έχω περίπου εφτά χρόνια στο Λονδίνο, οπότε όταν είχα έρθει εδώ πέρα μέσω της τράπεζας όπου δούλευα, είχα αντιμετωπίσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος εδώ. Δεν έχουμε πολλές επιλογές για το μεσημεριανό μας. Σκεφτόμουν ότι θα ήταν καλό να υπάρξει κάτι που θα έχει σχέση με την Ελλάδα, γιατί γενικώς η ελληνική γαστρονομία δεν αντιπροσωπεύεται σωστά στη σκηνή του Λονδίνου και κάτι που να έχει σχέση με το γρήγορο ποιοτικό μεσημεριανό φαγητό. Όταν όλο αυτό άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά, είπα ότι ο κύκλος μου στην τράπεζα έκλεισε. Έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω την δική μου επιχείρηση και να ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτό».
Γιατί όμως αποφάσισε να αλλάξει τόσο πολύ την ζωή του αφήνοντας πίσω την παλιά του καθημερινότητα;
«Ήταν πολλοί οι λόγοι. Ήταν η ρουτίνα, αλλά και οι συνθήκες εργασίες που άλλαξαν προς το χειρότερο από το 2008».
Και μπορεί ο Τηλέμαχος Αργυρίου να γυρίζει με το food truck του το Λονδίνο εδώ και λίγο καιρό, ωστόσο οι Λονδρέζοι έχουν «αγκαλιάσει» την επιχείρηση του:
«Το food truck είναι πολύ διαδεδομένο στο Λονδίνο.Δεν είναι σαν τις κλασικές καντίνες που έχουμε στην Ελλάδα. Δεν θα βρείτε βρώμικο φαγητό. Το φαγητό που κάνουμε εμείς, μπορείτε να το φάτε σε ένα εστιατόριο» μας εξηγεί ο Έλληνας επιχειρηματίας.
Αν αναρωτιέστε για ποιο λόγο βάφτισε την επιχείρηση του «Kalimera», ο Τηλέμαχος Αργυρίου εξηγεί:
«Έψαχνα να βρω διάφορα ονόματα, και προσωπικά δεν θα έβαζα ποτέ το “kalimera ”, επειδή πίστευα -όντας Έλληνας-, πως είναι πολύ κλισέ ή στερεότυπο. Τελικά πήγα σε ένα group ανταλλαγής απόψεων και αλληλοβοήθειας με άτομα που είχαν σκέψεις για να ανοίξουν δικές τους επιχειρήσεις. Ο Άγγλος που καθόταν δίπλα μου, όταν του μίλησα για το εγχείρημα, μου είπε γιατί δεν το βγάζεις «kalimera». Συμφώνησαν και όλοι στο group, λέγοντας μου πως είναι εύηχο, το ακούμε εύκολα και ξέρουμε ότι είναι Ελληνικό. Έκανα και ένα galop με διάφορα άτομα στο City -το καλό ήταν πως ήξερα το κοινό μου-, και από τα ονόματα που τους πρότεινα, το “kalimera” πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό, 40%».
ΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΧΕΙ ΤΟ «KALIMERA» ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ FOOD TRUCKS ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝO;
«Εστιάζουμε στο φαγητό που θέλουμε πάντα να έχει σταθερή ποιότητα. Δηλαδή ότι θα έρχεται καθημερινά κάποιος και θα τρώει ακριβώς το ίδιο φαγητό. Επίσης εστιάζουμε και στην ποσότητα. Να φάει κάτι που θα τον “πιάσει” για το μεσημέρι και δεν θα πεινάει σε 2 ώρες. Το άλλο που μας ενδιαφέρει είναι το σέρβις, ειδικά σε περιοχές που υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις, και θα θέλουν όλοι να φάνε την ίδια ώρα, επομένως θα δημιουργηθεί ουρά. Το αντιμετωπίζουμε ταχύτατα, γιατί ο κόσμος έχει περιορισμένο διάλειμμ�� και θέλει εκείνη τη στιγμή να πάρει το φαγητό να γυρίσει πίσω και να το φάει στον υπολογιστή. Καταφέραμε να είμαστε πολύ γρήγοροι χωρίς να μειώσουμε την εξυπηρέτηση, την ποιότητα, και την παρουσίαση του φαγητού. Δεν πετάμε ένα μουσακά μέσα στο κουτί. Τον φτιάχνουμε σωστά γιατί ο κόσμος τρώει με τα μάτια».
Όσο για το ποιο ελληνικό φαγητό προτιμούν περισσότερο οι Λονδρέζοι;
«Από ελληνικά φαγητά τρώνε περισσότερο το σουβλάκι που έχει την μερίδα του λέοντος, αλλά και τον μουσακά».
Μάλιστα όπως μας αποκάλυψε ο Τηλέμαχος Αργυρίου, το food truck πάει τόσο καλά, που «στο τέλος της εβδομάδας θα ανοίξουμε ένα μικρό μαγαζί στο Camden Market, το οποίο θα είναι το δεύτερο σημείο διανομής φαγητού».
Παρ΄όλ΄αυτά δεν επαναπαύεται, αλλά προσπαθεί καθημερινά για το καλύτερο. Δίχως να μετανιώνει λεπτό που άφησε πίσω την παλιά του δουλειά, δηλώνει πως «κάθε μέρα είναι μια καινούργια προσπάθεια που ποτέ δεν σταματά».
Άλλωστε όπως μας λέει, το ε��ωτερικό δεν είναι «η Γη της Επαγγελίας»:
«Τα πράγματα εδώ είναι πολύ δύσκολα. Συγκριτικά με την Ελλάδα στον επιχειρηματικό κλάδο, τα πράγματα είναι τα ίδια. Η μόνη μεγάλη διαφορά που υπάρχει, είναι πως εδώ έχεις το κράτος σύμμαχός σου. Δεν υπάρχει υπερφορολόγηση, όλα γίνονται πολύ άνετα για να μπορέσετε να ανοίξετε και να λειτουργήσετε σε καλές συνθήκες».
Τέλος, ο Τηλέμαχος Αργυρίου μας απάντησε και στο κατά πόσο το BREXIT έχει επηρεάσει την επιχείρηση του:
«Οι τιμές στις πρώτες ύλες των φαγητών αλλά και των υλικών έχουν ανέβει γιατί πολλά εισάγονται από την Ευρώπη, πληρώνουμε σε ευρώ και είναι πιο ακριβά».
Ρεπορτάζ: Βεργιώτη Χριστίνα
E-mail: chvergioti@star.gr