ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Star:Οι καταθέσεις των Ελλήνων πιλότων στην επίμαχη αερομαχία-Οι Τούρκοι ζητούν λεφτά

Πριν από 20 χρόνια στο Αιγαίο

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Star:Οι καταθέσεις των Ελλήνων πιλότων στην επίμαχη αερομαχία-Οι Τούρκοι ζητούν λεφτά

Για το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν υπάρχει κανένα θέμα κατάρριψης τουρκικού αεροσκάφους από ελληνικό μαχητικό, δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, την ώρα που η Άγκυρα ζητάει αποζημίωση για το θάνατο ενός Τούρκου πιλότου, 20 χρόνια πριν στο Αιγαίο.

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών απέρριψε το τουρκικό αίτημα, μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών. Το Star αποκαλύπτει σήμερα για πρώτη φορά, τις απόρρητες καταθέσεις των δύο Ελλήνων χειριστών των Μ-2000, οι οποίοι είχαν εμπλακεί στις 8 Οκτωβρίου 1996 στην αερομαχία με τα δύο τουρκικά F-16, ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο.

Οι καταθέσεις αυτές στάλθηκαν από την Αθήνα στην Άγκυρα, όπως είχε ζητήσει τότε η τελευταία. Στο έγγραφο του ΓΕΑ που βλέπετε, με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου 1996, η Πολεμική Αεροπορία στέλνει στο υπουργείο Εξωτερικών τις καταθέσεις των Ελλήνων πιλότων για να τις διαβιβάσει στην Άγκυρα.

Ο Νο1πιλότος του σχηματισμού των δύο ελληνικών Μirage-2000, περιγράφει: «Ενώ άρχισα να κινούμαι προς το F- 16 που ήταν πίσω από τον No 2 M-2000 είδα να εξέρχεται μεγάλη φλόγα από το ακροφίσιο, η οποία σε ��λάχιστα δευτερόλεπτα κάλυψε όλο σχεδόν το πίσω μέρος του αεροσκάφους το οποίο έπεσε φλεγόμενο. Διαπίστωσα ότι έγινε ενεργοποίηση καθίσματος και μετά από λίγο φάνηκε ένα αλεξίπτωτο».

1.jpg
Αποκαλυπτική είναι και η κατάθεση του δεύτερου Έλληνα πιλότου, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι είδε να εκδηλώνεται φωτιά στο F- 16 και διαπίστωσε ότι μάλλον έγινε εγκατάλειψη του αεροσκάφους.

2.jpg
Στην αερομαχία σκοτώθηκε ο σμηναγός Ναίλ Ερντογάν και τραυματίστηκε ο κυβερνήτης, αντισμήναρχος Οσμάν Τσιτσεκλί, που καθόταν στην μπροστινή θέση του F-16.

Ο Πάνος Καμμένος επεσήμανε ότι παρόμοιο ατύχημα μπορεί να προκληθεί και σήμερα στο Αιγαίο, εξαιτίας της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας στον αέρα και τη θάλασσα.

Κι ενώ ο ΑλέξηςΤσίπρας θα δει τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη σε διάσκεψη για το προσφυγικό, το τουρκικό ΥΠΕΞ προκαλεί και πάλι κάνοντας λόγο για ύπαρξη τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top