Δεν έκαναν ΜΟΝΟ τη ζωή του Βαγγέλη ΚΟΛΑΣΗ- Κι άλλοι σπουδαστές ήταν θύματα bullying

Οι πολιτικές παρεμβάσεις και η ανοχή στην ομάδα των Κρητικών

Δεν έκαναν ΜΟΝΟ τη ζωή του Βαγγέλη ΚΟΛΑΣΗ- Κι άλλοι σπουδαστές ήταν θύματα bullying

​«Φωτιά» είναι το πόρισμα για τη διεύθυνση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, όσον αφορά το bullying που δεχόταν ο Βαγγέλης Γιακουμάκης. Σύμφωνα με την δικογραφία, υπήρχε μία ιδιότυπη «ομερτά» στην σχολή για τα όσα τραβούσε ο αδικοχαμένος σπουδαστής ενώ κανείς δεν πείραζε την ομάδα των Κρητικών που φέρεται να ήταν αυτή που του έκανε τη ζωή κόλαση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η υπεύθυνη της Εστίας της Σχολής, μία διοικητική υπάλληλος, μία καθηγήτρια και δύο φοιτητές κατέθεσαν στις Αρχές ότι υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις.

Ακόμη, η μητέρα του Βαγγέλη, Μαρία Φρονιμάκη, κατέθεσε στις Αρχές ότι όταν πήγε στα Γιάννενα μετά την εξαφάνιση του παιδιού της, ο διευθυντής της Σχολής της είπε ότι ασκήθηκαν παρεμβάσεις και ότι δέχθηκε πιέσεις για να μην τους αποβάλλει.

«Από την έννοια των λόγων του κατάλαβα ότι εννοούσε πολιτικές παρεμβάσεις. Ο ίδιος ο διευθυντής μου ανακοίνωσε ότι είχε και ο ίδιος πρόβλημα με αυτά τα παιδιά και προσπάθησε να τα διώξει αλλά δέχθηκε παρεμβάσεις», φέρεται να ανέφερε.

Από την πλευρά του ο τότε διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων παραδέχθηκε ότι δεν ενημέρωσε την κεντρική διοίκηση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» για τα όσα συνέβαιναν στη Σχολή. Ο ίδιος είπε ότι είναι δικό του λάθος που δεν απέβαλλε τον έναν Κρητικό που «πρωταγωνιστούσε» στα φρικιαστικά επεισόδια, ενώ αρνήθηκε πως οποιαδήποτε απόφασή του επηρεάστηκε από πολιτική παρέμβαση.

«Δεν ενημερώθηκε η κεντρική διοίκηση γιατί δεν θεωρήθηκε σημαντικό το γεγονός. Δεν είχα καμία ενημέρωση για το γεγονός ότι το παιδί εμφανιζόταν με μώλωπες στα αυτιά. Δεν επιβλήθηκε καμία ποινή στον... (όνομα κατηγορουμένου) από δικό μου λάθος γιατί είχε τελειώσει τις σπουδές του αλλά έκρινα ότι δ��ν έπρεπε να του παραδώσω το πτυχίο πριν εξοφλήσει το ποσό που αντιστοιχούσε στις ζημιές που είχε προκαλέσει. Θέλω να συμπληρώσω ότι καμία απόφασή μου δεν επηρεάστηκε από πολιτική παρέμβαση», είπε.

Ωστόσο, η υπεύθυνη της Εστίας της Σχολής έδωσε διαφορετικά στοιχεία στις αρχές. «Εμένα προσωπικά με σόκαρε η αναφορά στο επεισόδιο του Βαγγέλη με τη ντουλάπα. Το όλο θέμα είχε συζητηθεί με τον διευθυντή και όταν ο Βαγγέλης γύρισε από την Κρήτη τον ρώτησα αν τον πειράζουν στην Εστία. Ο ίδιος μου απάντησε ότι κάνουνε ��λάκα. Κατά τη διαδικασία το πειθαρχικού ελέγχου του Συλλόγου των διδασκόντων που αφορούσε στο θέμα των ζημιών στη Σχολή πληροφορήθηκα ότι έγιναν πολιτικές παρεμβάσεις για να μην αποβληθούν οι μαθητές αλλά το γεγονός αυτό δεν επηρέασε τη θέση μου και τελικά οι μαθητές αποβλήθηκαν από τα μαθήματα», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, ένας διοικητικός υπάλληλος ο οποίος εργάζεται στη γραμματεία της Σχολής επιβεβαιώνει τα τηλεφωνήματα, ενώ καθηγήτρια κατέθεσε ότι: «Αναφορικά με το θέμα των... (ονόματα φοιτητών) συνεδριάσαμε προκειμένου να τους επιβληθεί ποινή πέρσι και η ποινή τροποποιήθηκε λόγω πολιτικής παρέμβασης. Στον… δεν δώσαμε πτυχίο γιατί έπρεπε πρώτα να αποκατασταθούν οι ζημιές που είχε κάνει. Από όσα γνωρίζω πρώτη φορά συνέβη στη Σχολή να μη χορηγηθεί πτυχίο για πρόκληση ζημιών».

Ενδιαφέρον έχει και τα όσα ανέφερε ο τελευταίος συγκάτοικος του Γιακουμάκη στην Εστία, ο οποίος καταθέτει ότι ένας φοιτητής είχε… εξέχουσα θέση στη Σχολή.

«Ο… ήτα�� ο φερόμενος αρχηγός της ομάδας των Κρητικών πέρυσι και λειτουργούσε ως εκπρόσωπος των πατριωτών του στα θέματα που προέκυπταν στη Σχολή με το διευθυντή. Υπήρχαν περιστατικά και εκτός Σχολής, όπου η ομάδα των Κρητικών με τον… επισκέφτηκαν μπουζουξίδικο και προξένησαν ζημιές και ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού επικοινώνησε με τον διευθυντή προκειμένου να αποκατασταθούν οι καταστροφές. Έχω ακούσει ότι πολιτικό πρόσωπο από την Κρήτη παρενέβαινε υπέρ του… και την παρέα του. Πιθανόν ο…».

Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος για τον οποίο κάνει λόγο ο συγκάτοικος του Βαγγέλη φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά, σύμφωνα με κατάθεση διοικητικού υπαλλήλου, με τον διευθυντή της Σχολής λίγες ημέρες πριν την εξαφάνιση του Βαγγέλη:

«Ο… τηλεφώνησε στη γραμματεία για να παραλάβει το πτυχίο του και τον συνέδεσα με τον διευθυντή. Δεν γνωρίζω τι ειπώθηκε. Δεν υπάρχει ποινή στο βιβλίο κυρώσεων σε βάρος του… ούτε μου δόθηκε εντολή για να συντάξω σχετικό πρακτικό από κανέναν».

Ένας από τους φοιτητές που κατηγορείται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες σε βάρος του Βαγγέλη κατέθεσε τρεις εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του Γιακουμάκη ότι «δεν μας φώναξαν ποτέ από τη Διεύθυνση ή οι καθηγητές για τις φασαρίες που γινόντουσαν, μόνο κάποιες φορές μας έκαναν παρατηρήσεις οι φύλακες και τότε ησυχάζαμε».

«Δύο με τρεις ημέρες πριν την εξαφάνιση του Βαγγέλη πήγαμε για καφέ στην πόλη με άλλα παιδιά (στο σύνολο πέντε) και επειδή δεν μας έπαιρνε όλους ένα ταξί αποφασίσαμε να χωριστούμε. Για κάποια στιγμή είπαμε για πλάκα να αφήσουμε τον έναν πίσω που είχε πάει να ουρήσει. Όμως ο Βαγγέλης έμεινε μαζί του και πήραν παρέα ένα άλλο ταξί. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή ο Βαγγέλης με ρώτησε αν χανόταν εκείνος αν θα τον αναζητούσα και του είπα ότι θα τον αναζητούσα», φέρεται να είπε.

Ο Βαγγέλης δεν ήταν ο μόνος- Υπήρχαν και άλλοι σπουδαστές που βίωναν bullying

Στο πόρισμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το συμπέρασμα είναι ότι οι υπήρχαν σπουδαστές που ζούσαν σε καθεστώς φόβου από ομάδα ατόμων που λειτουργούσε σε «κλειστό κύκλο».

«Έλαβαν χώρα γεγονότα ενδοσχολικής βίας τόσο σε βάρος του μαθητή Γιακουμάκη όσο και άλλων μαθητών που ζούσαν κάτω από απειλές και τον φόβο που προκαλούσε η ομάδα των Κρητικών μαθητών, η οποία λειτουργούσε σε κλειστό κύκλο προκαλώντας εύλογο φόβο στους συμμαθητές τους.

Η διεύθυνση αποδέχεται ότι υπήρχαν γεγονότα άσκησης βίας εντός της Σχολής και θεώρησε ότι για την αντιμετώπισή της αρκούσε η αλλαγή δωματίου, ορόφου και συγκατοίκου για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, όπως και η κατά καιρούς προσωπική επαφή μαζί του όπου αυτός ερωτάτο εάν αντιμετώπιζε πρόβλημα. Συστάσεις, παρατηρήσεις και κυρώσεις σε βάρος των μαθητών που προέβησαν σε βίαιες πράξεις επιβλήθηκαν μόνο σε περιπτώσεις που προκλήθηκαν φθορές στην υποδομή της Σχολής όπως και καταστροφή δενδρυλλίων, δωματίων, φθορές στους τοίχους κτλ».

Μετά την συγκλονιστική υπόθεση του Γιακουμάκη και ύστερα από τις προσπάθειες του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων φαίνεται ότι σήμερα έχει αλλάξει «ρότα» προσπαθώντας να επουλώσει τις πληγές που άφησε πίσω του ο άδικος χαμός του Βαγγέλη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top