Αντιδράσεις αγροτών για τους συναδέλφους τους που πήγαν στο Μαξίμου- Ποιες προτάσεις κατέθεσαν;

"Τα τρακτέρ όλων των μπλόκων θα έχουν στραμμένες τις ρόδες τους προς την Αθήνα" δηλώνει αντιπροσωπεία έξω από το Μαξίμου

Αντιδράσεις αγροτών για τους συναδέλφους τους που πήγαν στο Μαξίμου- Ποιες προτάσεις κατέθεσαν;

​Στη διάσπαση των αγροτών ελπίζει η κυβέρνηση, μετά την κίνηση αντιπροσωπείας των μπλόκων να επισκεφτεί το Μαξίμου, να συναντηθεί με την Όλγα Γεροβασίλη και να καταθέσει προτάσεις. Η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις αγροτών στα μπλόκα της υπόλοιπης χώρας.

«Αν θέλουν κάποιοι να προλάβουν κάποιους άλλους από την τούρτα που θα φάνε ας αφήσουν και σε εμάς κάτι» λέει ο Κώστας Αναστίδης, αγρότης από το μπλόκο των Μαλγάρων.

«Στη λογική ότι η κυβέρνηση δε συζητά με τους αγρότες εμείς ανταπαντάμε ότι ερχόμαστε εδώ στο Μέγαρο Μαξίμου καταθέτουμε τις προτάσεις μας και περιμένουμε συνάντηση με τον υπουργό. Κάποια μπλόκα δε συμμετείχαν στη συνέλευση παρά το ότι είχαν προσκληθεί όλοι αλλά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Τα τρακτέρ όλων των μπλόκων θα έχουν στραμμένες τις ρόδες τους προς την Αθήνα» δηλώνει ο Δημογιάννης Δημήτρης, Γενικός Γραμματέας τη; Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών.

«Δεν διαπραγματευόμαστε το μέλλον των παιδιών μας» αναφέρει άλλος αγρότης έξω από το Μαξίμου.

Στις προτάσεις που υπέβαλλαν στο Μαξίμου οι αγρότες μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται :
- Η διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτόνομου φορέα ασφάλισης και διαχωρισμός του σε δύο κλάδους.
- Η διατήρηση και των επτά κατηγοριών ασφάλισης και όχι ανάλογα με το εισόδημα όπως προτείνει η κυβέρνηση
- αλλά και η μείωση συντελεστή ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια για όλους

«Δεν αποχωρεί κανένα τρακτέρ από τα μπλόκα» επισήμανε ο Φάνης Τραγάκης Φάνης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Τεμπών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα που διαμορφώνεται η κυβέρνηση δείχνει να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.«Εμείς θα περιμένουμε κι άλλα αιτήματα να υποβληθούν γιατί θέλουμε σε αυτή τη συνάντηση όχι μόνο να υπάρχει μία αντιπροσωπευτικότητα αλλά ο διάλογος να είναι πραγματικά ουσιαστικός και να αντιπροσωπεύει όλους τους αγρότες» είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση πάντως σβήνει και γράφει προτάσεις ελάφρυνσης. Δύο είναι τα βασικά σενάρια: Τα πρώτο προβλέπει επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του συντελεστή 20% για τις εισφορές μέχρι το 2020 ή ακόμα και το 2021 αντί για την εφαρμογή του 20% το 2019.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει χαμηλότερη αφετηρία για τη μετάβαση στο συντε��εστή 20%. Συγκεκριμένα συντελεστή 12% για το 2017 -αντί για 14% που προέβλεπε η αρχική πρόταση, 14% για το 2018 αντί για 17% και 20% για το 2019.

Τι σημαίνει όμως η βελτιωτική πρόταση για χαμηλότερη αφετηρία;
«Η διαφορά θα είναι μία αύξηση από 10 έως και 200% σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα κάποιος που σήμερα καταβάλλει 945 ευρώ για τον πρώτο χρόνο στο 12% με εισόδημα 6.000 ευρώ θα αναγκαστεί να καταβάλλει περίπου 1.070 ευρώ» εξηγεί ο εργατολόγος, Διονύσης Ρίζος.
Ορθάνοιχτο παράθυρο για διατήρηση του ΟΓΑ άφησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη Βουλή.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top