Τοξικό νέφος «πνίγει» την Αττική για 5η μέρα-Ανησυχία για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών

Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία στον Ασπρόπυργο

​Τα τοξικά αέρια πνίγουν την Αττική για πέμπτη μέρα από την μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.

Το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της περιοχής. Παρά τη σύσταση του υπουργείου, το 7ο δημοτικό στον Ασπρόπυργο άνοιξε, καθώς δεν έφτασε το τυπικό έγγραφο στο δήμο.

Παράλληλα, η αστυνομία και η Περιφέρεια προχώρησαν σε αυτοψία του χώρου όπου εντοπίστηκαν ευρήματα που δεν έχουν σχέση με την ανακύκλωση.

Τοξικό όμως και το κλίμα των ευθυνών. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, μετά τις ευθείες βολές στην Περιφέρεια ότι δεν διέθετε τα χρήματα για να γίνει επιχωμάτωση ώστε να περιοριστεί το νέφος, επανήλθε για την άδεια λειτουργείας του εργοστασίου.

Την Τετάρτη η αστυνομία συνέλαβε τον υπεύθυνο του εργοστασίου ενώ αναζητείται ο ιδιοκτήτης.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι επιστήμονες για τις επιπτώσεις στην υγειά των πολιτών από τις διοξίνες που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα, λόγω της πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο. Με μεγαλύτερο φόβο τα σωματίδια αυτά να πέσουν στο έδαφος και να περάσουν στην τροφική αλυσίδα.

Πέρα όμως από τις επιπτ��σεις που ενδέχεται να έχουμε στην υγεία μας σε βάθος χρόνου, μπορούν να προκύψουν και τώρα ακόμη προβλήματα κυρίως αναπνευστικά, με μια σειρά συμπτωμάτων που όταν τα αισθανθεί κάποιος θα πρέπει να πάει στο νοσοκομείο ή να δει έναν ειδικό πνευμονολόγο.

Σύμφωνα πάντως με μετρήσεις που έγιναν για την ποιότητα του αέρα στο κέντρο της Αθήνας από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, υπήρξε αύξηση επικίνδυνων αιωρούμενων κυρίως στις 7 και τις 8 Ιουνίου. Σε συγκεντρώσεις όμως που σύμφωνα με τους ειδικούς δεν ξεπερνούν τα όρια και δεν κρίνονται ανησυχητικές.

Ωστόσο δεν έχουν γίνει ακόμα μετρήσεις στις περιοχές της Δυτικής Αττικής που σύμφωνα με καταγγελίες το πρόβλημα ήταν μεγάλο.

Επιπλέον, τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε επι��υλακή χωρίς ακόμα να έχει καταγραφεί αύξηση περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα.

Το υπουργείο υγείας επισημαίνει ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού. Ωστόσο σε ανακοίνωσή του ζητά από τις ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους, παιδιά και ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στις περιοχές που παρουσιάζεται το φαινόμενο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top