Ο πρώτος καταγγεγραμένος θάνατος από τσιμπούρι στην Ελλάδα

Από ποια σπάνια νόσο πέθανε ο γνωστός εισαγγελέας Εφετών Σωτήρης Μπάγιας

​Σοκ προκάλεσε η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του γνωστού εισαγγελέα Εφετών Σωτήρη Μπάγια, ο οποίος έχασε τη μάχη όταν προσβλήθηκε από μικρόβιο που μεταφέρθηκε στον οργανισμό του από τσίμπημα τσιμπουριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε εισαχθεί πρόσφατα σε νοσοκομείο, όπου μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε πως έχει προσβληθεί από ερλιχίωση, μία εξαιρετικά σπάνια νόσο που μεταδίδεται από τα τσιμπούρια, γνωστά επιστημονικά ως κρότωνες.

Όπως έγινε γνωστό ο 58χρονος εισαγγελέας, ένας εξαίρετος δικαστικός λειτουργός με ακέραιο χαρακτήρα, δυστυχώς προσβλήθηκε από το κατοικίδιο του που ήδη νοσούσε.

Οι ειδικοί ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικοί κάνοντας λόγο για σπάνια περίπτωση στην ιατρική βιβλιογραφία. Πάντως θα πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για το πρώτο καταγγεγραμμένο περιστατικό θανάτου από τσιμπούρι στην Ελλάδα, όπως επιβεβαίωσε στο star.gr ο Σωτήρης Τσιόρδας, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδικός Σύμβουλος του ΚΕΕΛ (Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων) και επιστημονικ��ς συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων).

Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά το Πάσχα, έχει προγραμματιστεί ειδική σύσκεψη από τους αρμόδιους φορείς για να συζητηθεί εκτενώς το θέμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα συγκεκριμένες οδηγίες προστασίας και έγκαιρης διάγνωσης των ύποπτων συμπτωμάτων.

tsimbouri.jpg
Λίγα λόγια για την ερλιχίωση

Η ερλιχίωση είναι μια εξαιρετικά σοβαρή νόσος του σκύλου, η οποία αν δεν διαγνωσθεί έγκαιρα, μπορεί να επιφέρει ακόμα και τον θάνατο του ζώου.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται με μολυσμένους κρότωνες ��ου μεταφέρουν τα είδη του γένους Ehrlichia. Η μετάδοση γίνεται σε σκύλους, γάτες και ανθρώπους. Η μετάδοση στον άνθρωπο είναι σπάνια, όπως αναφέρεται στις τελευταίες εκδόσεις επιστιμονικών εντύπων (SAUNDERS), δεν υπάρχει καμιά ένδειξη, ότι οι μικροοργανισμοί αυτοί μεταδίδονται άμεσα από τον σκύλο ή τη γάτα στον άνθρωπο. Αναφέρθηκε πρώτη φορά σε ανθρώπους στις ΗΠΑ το 1987 και θεωρείται ότι αποτελεί μια αναδυόμενη νόσο.

Θεωρείται δεδομένο, ότι όλα τα ζώα συντροφιάς, παρά τα προληπτικά μέτρα αποπαρασίτωσης, πιθανό να μεταφέρουν κτότωνες σε χώρους που υπάρχουν άνθρωποι. Αυτονόητο θεωρείται πως, χωρίς αντιπαρασιτική πρόληψη ο κίνδυνος μεταφοράς κροτώνων από τα ζώα συντροφιάς στον άνθρωπο είναι πολλαπλάσιος.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΡΛΙΧΙΩΣΗΣ ��Ε ΑΝΘΡΩΠΟ: Χαρακτηρίζονται από μη ειδικά συμπτώματα γριπώδους συνδρομής: υψηλός πυρετός με ρίγος, κεφαλαλγία, κακουχία, μυαλγία, λευκοπενία και θρομβοκυτοπενία αποτελούν συνήθη ευρήματα. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και εξάνθημα. Τα συμπτώματα διαρκούν περίπου 3 εβδομάδες. Είναι ασαφές αν παραμένει μια λανθάνουσα λοίμωξη. Επιπλοκές όπως νεφρική ανεπάρκεια, καρδιομεγαλία, πηκτικές διαταραχές ή κώμα εμφανίζονται στο 16% των ασθενών, ιδίως στα ηλικιωμένα άτομα. Η πλειονότητα των ασθενών είναι άνδρες άνω των 40 ετών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΡΛΙΧΙΩΣΗΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ: Η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η δοξυκυκλίνη (ή άλλες τετρακυκλίνες).

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΡΛΙΧΙΩΣΗΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ: Για τη διάγνωση χρησιμοποιούνται ορολογικές δοκιμασίες. Η αλυσιδωτή αντίδραση της πολυμεράσης (PCR) σε δείγματα ολικού αίματος μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση εντός 24-48 ωρών.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΡΛΙΧΙΩΣΗΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ: Πρέπει να αποφεύγονται οι κρότωνες, με το να αποφεύγονται οι περιοχές με χόρτα, όπου και ενδημούν, τα άτομα πρέπει να φορούν μακριά παντελόνια και αν��ικτόχρωμα ρούχα και να εφαρμόζουν απωθητικές ουσίες για κρότωνες στα ρούχα πριν εισέλθουν σε λιβάδια ή δασώδεις περιοχές. Μετά την απομάκρυνση από αυτές τις περιοχές τα ρούχα πρέπει να πλένονται αμέσως και το δέρμα να πλένεται και να παρατηρείται για κρότωνες και νύμφες. Αν βρεθούν κρότωνες προσκολλημένοι στο δέρμα, πρέπει να απομακρυνθούν με τσιμπιδάκι, φροντίζοντας να απομακρυνθεί ολόκληρο το έντομο.

Eκτενές ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top