Στο έλεος της κακοκαιρίας όλη η χώρα-«Βούλιαξαν» Άρτα, Ευρυτανία, Πρέβεζα-Διακοπές κυκλοφορίας

Προβλήματα από τους ισχυρούς ανέμους σε Λέσβο και Αχαϊα

​Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες.

Όπως σας έχουμε γράψει νωρίτερα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Άρτα, η οποία έχει υποστεί πρωτοφανείς καταστροφές, με την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας και την εκκένωση χωριών και οικισμών.

Λέσβος
Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας κήρυξε όλη την επικράτεια του δήμου Λέσβου, ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, λόγω των θυελλωδών νότιων ανέμων που επικρατούν στην περιοχή.
lesvos-katastrofes-3.jpg
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προέβη σε δεκάδες κοπές δένδρων. Το σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται στη Σκάλα Ερεσού όπου έχει καταστραφεί προστατευτικό τοιχίο με αποτέλεσμα τα κύματα να καταστρέφουν την παραλί�� και να κινδυνεύουν με κατάρρευση παραθαλάσσια σπίτια του οικισμού. Σε αρκετές περιοχές της Μυτιλήνης σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, οι οποίες ωστόσο ήταν μικρής διάρκειας.
lesvos-katastrofes-1.jpg
Ζημιές υπέστησαν και ιστιοπλοϊκά σκάφη στο παραδοσιακό νότιο λιμάνι της πόλης. Επίσης, συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αλλά και στις αεροπορικές αφού από το πρωί στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης οι ριπές των ανέμων φτάνουν και τα 10 μποφόρ.
Πρέβεζα
Τα νερά του ποταμού Αχέροντα που ξεχείλισε χθες έφθασαν μέχρι το Καναλάκι πλημμυρίζοντας όλη την περιοχή.
mpvykkskd1.jpg
Το Καναλάκι έχει αποκοπεί από τα υπόλοιπα χωριά του κάμπου του Φαναρίου και η μόνη πρόσβαση είναι από την παλιά οδό από το Μποντάρι.
mpvykkskd2.jpg
Επιχειρήσεις βρίσκονται στην κυριολεξία μέσα στα νερά αφού σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά σε πολλές από αυτές το νερό φτάνει και το μισό μέτρο.
Πάτρα
Κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη της Πάτρας η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε σε 10 περιπτώσεις να απομακρύνει και να κόψει δέντρα από τις περιοχές της Παραλίας, του Μονοδενδρίου, της Εύας καθώς και την ευρύτερη περιοχή ενώ οι άνεμοι πνέουν με ένταση εώς και 9 μποφόρ.
skoni1.jpg
Καλάβρυτα- Ευρυτανία
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης ζήτησε από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, μετά από την ολονύκτια προσπάθεια του μηχανισμού της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν σε όλο σχεδόν το επαρχιακό δίκτυο και σε συνέχεια των αιτημάτων των Δήμων Καρπενησίου και Αγράφων.
gefyriii111.jpg
"Ολόκληρος ο νομός αντιμετωπίζει πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα των αποκλεισμό πολλών περιοχών και τη διακοπή κυκλοφορίας σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου", αναφέρει σε ��ήνυμά του ο Περιφερειάρχης.
Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στα εξής σημεία:
Επαρχιακή Οδός 10η χ/θ Δάφνης - Μ��υρομάτας, Δήμου Αγράφων.
Επ. Ο. Βαρβαριάδας - Μοναστηρακίου, από 6ο έως 9ο χλμ.
Επ. Ο. Κερασοχωρίου - Αγράφων, Δήμου Αγράφων θέση Καρβασαράς, (15ο χλμ).
Επ. Ο. Κερασοχωρίου - Παλαιοκατούνας, Δήμου Αγράφων, θέση Ακόνια, (8ο χλμ).
Επ. Ο. Βελαώρας - Τοπολιάνων, Δήμου Αγράφων (διασταύρωση προς Κ. Ποταμιά Γρανίτσας).
Επ. Ο. Ραπτόπουλου - Πρασιάς - Κέδρων, Δήμου Αγράφων, από 6ο έως 18ο χλμ.
Επ. Ο. Κερασοχωρίου - Αγράφων, θέση κουφαλόρεμα.
Όλο το επαρχιακό δίκτυο, της Δημοτικής ενότητας Αγράφων.
Επ. Ο. Καρπενησίου - Προυσού, από οικισμό Ταύρος έως Διπόταμα.
Επ. Ο. Προυσ��ύ - Ασπροπύργου.
Επ. Ο. Ραπτόπουλου -Πρασιάς, (θέση Στάρτ).
Επ. Ο. Κρικέλλου - Δομνίστας, 35ο χλμ.
Επ. Ο. Λημερίου - Γρανίτσας, Δήμου Αγράφων 1η και 6η χ/θ.
Επ. Ο. Καρπενησίου - Βελαώρας , θέση Σταυρός.
Επ. Ο. Σιγγρέλου - Κρικέλλου, (θέση Βασιλικό), λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.
Στην Επ. Ο. Καρπενησίου - Προυσού, συχνές διακοπές κυκλοφορίας οχημάτων, λόγω πτώσεως βράχων και υλικών.
Επιπλέον, στις τοπικές κοινότητες Αγράφων - Επινιανών, Τριδέντρου και Βριγγιανών του δήμου Αγράφων, Δομνίστας και Στάβλων του δήμου Καρπενησίου και στις τοπικές κοινότητες του πρώην δήμου Προυσού(Προυσός, Καστανιά, Τόρνος, Ασπρόπυργος) και του πρώην δήμου Φούρνας, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω βλάβης.
Στην Πλάκα Καλαβρύτων οκτώ σπίτια εκκενώηκαν, αφού συνεχίζεται το κατολισθητικό φαινόμενο. Το χωριό απειλείται το χωριό, ενώ αίτημα για άμεση κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπέβαλε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μαζί με τον Δήμο Καλαβρύτων.
3741-16.jpg
484PIC 2015-02-01 11-55-10.jpg
1a2.jpg
Διακοπή κυκλοφορίας τρένων
Από τις 05:45 έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών, λόγω υπερχείλισης υδάτων σε σημείο της διαδρομής Αθήνα-Λιανοκλάδι. Οι επιβάτες μεταφέρονται με λεωφορεία από τον ΣΣ Λιανοκλαδιού προς τον ΣΣ Τιθορέας και αντίστροφα.
Διακοπή κυκλοφορίας επαρχιακών οδών
Λόγω υπερχείλισης υδάτων του ποταμού Σπερχειού, διακόπηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Λαμίας - Γοργοποτάμου (θέση Φραντζομύλου) και στην επαρχιακή οδό σιδηροδρομικού σταθμού Λιανοκλαδίου - Κωσταλεξίου.Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά από την Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας - Αθηνών μέσω Επαρχιακής οδού Μοσχοχωρίου - Γοργοποτάμου.
Επίσης, λόγω πτώσης γέφυρας στο χωριό Περιβόλι, από τις 10:30 διεκόπη η συγκοινωνία από Περιβόλι Σπερχιάδας προς τα χωριά Κολοκυθιά- Μάρμαρα- Αργύρια- Ανατολή.
Στη Ροδόπη, λόγω υπερχείλισης των υδάτων, διακόπηκε η κυκλοφορία στις υδάτινες διαβάσεις Ποντικόρεμα, Λίσσος, Εβρίνος, Ιάσιο, Αεροκορυφή, Διώνη, Ιμέρου, Σκαλώματος, Δοκού, Κάλχα, Γρατίνη και Ηφαίστου, ενώ στην Ορεστιάδα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Πάλλης -Πενταλόφου λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων.
Στο Κιλκίς, λόγω υπερχείλισης των υδάτων του Γαλλικού ποταμού, διακόπηκε η κυκλοφορία στις ισόπεδες διαβάσεις: Επαρχιακή Οδός (Επ. Ο) 'Ανω Ποταμιάς - Κάτω Ποταμιάς, Επ. Ο. Αργυρουπόλεως - Σεβαστού, Επ. Ο. Μανδρών - Γαλλικού. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.
Παράλληλα, εξαιτίας υπερχείλισης ποταμού διακόπηκε η κυκλοφορία για όλα τα οχήματα στην ισόπεδη διάβαση παραποτάμου Γαλλικού ποταμού επί της επαρχιακής οδού Ακροποταμιάς - Μελάνθιου-Λαοδικήνου. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτηρίους οδούς, αλλά δεν υπάρχουν αποκλεισμένοι οικισμοί.
Επίσης, διεκόπη η κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική Οδό Πολυκάστρου Θεσσαλονίκης, από το Λιμνότοπο (διασταύρωση κολιός), έως τη διασταύρωση Αξιοχωρίου εξαιτίας υπερκάλυψης οδοστρώματος από όμβρια ύδατα και λάσπη. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήρια επαρχιακή οδό Αξιοχωρίου Πολυκάστρου, μέσω των οικισμών Αξιοχωρ��ου και 'Ασπρου. Για μεγάλο χρονικό διάστημα θα παραμείνει κλειστή η διάβαση Ξηρόμερου στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου - Φαναρίου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.
Στην Καστοριά, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 26ο έως 28ο χλμ, λόγω χιονόπτωσης και ισχυρών ανέμων, που μεταφέρουν όγκους χιονιού στο οδόστρωμα.
Στα Τρίκαλα, λόγω υπερχείλισης του Πηνειού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κλοκοτού και Φαρκαδόνας, του δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων αγροτική περιοχή καλλιεργήσιμης και μη έκτασης, πενήντα περίπου στρεμμάτων, αλλά και τμήμα της επαρχιακής οδού Κλοκοτού Τρικάλων - Μαραθέας Καρδίτσας κατακλύστηκαν με νερά με αποτέλεσμα η κυκλοφορία στην Επ. οδό Κλοκοτού Τρικάλων - Μαραθέας Καρδίτσας (ύψους γέφυρας Κλοκοτού )να μην είναι εφικτή.
Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τη προστασία των διερχομένων ατόμων και οχημάτων από το σημείο. Η στάθμη των υδάτων είναι ανοδική.
Η πορθμειακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου είναι κλειστή λόγω ισχυρών ανεμών στη περιοχή, όπως και η πορθμειακή γραμμή Ζακύνθου - Κυλλήνης.
Τέλος, σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας, Καστοριάς, Αχαΐας και Αιτωλίας, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top