ΔΕΙΤΕ τις αλλαγές στα Δημοτικά σχολεία: Στόχος η άθληση και η υγιεινή διατροφή!

«Λιγότερη ύλη, περισσότερη παιδεία» είναι το σύνθημα των αλλαγών

ΔΕΙΤΕ τις αλλαγές στα Δημοτικά σχολεία: Στόχος η άθληση και η υγιεινή διατροφή!

Νέα μεταρρύθμιση στο δημοτικό σχολείο ετοιμάζει ο υπουργός Παιδείας Aνδρέας Λοβέρδος!

Στόχος του υπουργού Παιδείας, είναι να κοπεί η «άχρηστη» ύλη και να ελαφρυνθεί το σχολικό πρόγραμμα, ώστε να ενισχυθεί η ενασχόληση των μαθητών με την άθληση και την υγιεινή διατροφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες αλλαγές θα αποφασιστούν μέσα από διάλογο που θα ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου με τους αρμόδιους φορείς.

Ειδικότερα, «λιγότερη ύλη, περισσότερη παιδεία» είναι το σύνθημα των αλλαγών που ο Aνδρέας Λοβέρδος επιθυμεί να εφαρμόσει στα δημοτικά σχολεία από τη νέα σχολική χρονιά.

Σήμερα, σε όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου διδάσκονται συνολικά 17 γνωστικά αντικείμενα.

O αριθμός μαθημάτων ξεκινά από οκτώ στην α' και τη β΄τάξη, αυξάνεται σε δέκα στη γ΄και τη δ΄τάξη και καταλήγει στα δεκατρία στην ε΄και την στ΄τάξη.

Οι διαφορές με την Ε.Ε

Στοιχεία από μελέτες του OOΣA δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες διαφορές σε ό, τι αφορά την κατανομή του διδακτικού χρόνου ανάμεσα στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα στα δημοτικά σχολεία στην Ελλάδα σε σύγκριση με το μέσο όρο της E.E. είναι οι εξής:

Στην Eλλάδα διατίθεται λιγότερος διδακτικός χρόνος στα μαθηματικά, τη γυμναστική και τις τέχνες. Aντίθετα, διατίθεται περισσότερος χρόνος στα θρησκευτικά, τα γλωσσικά μαθήματα και τις φυσικές επιστήμες.

Στα υπόλοιπα γνωστικά πεδία, οι διαφοροποιήσεις είναι οριακές.

Περίπου οι ίδιες διαφορές παρατηρούνται και σε σχέση με την κατανομή του ωρολογίου προγράμματος του γυμνασίου, με εξαίρεση τη γλώσσα όπου ο διδακτικός χρόνος που αφιερώνεται στα γλωσσικά μαθήματα είναι πολύ περισσότερος και φθάνει στο 27% έναντι 16% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της E.E.

Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη έκθεση του δικτύου Eurydice για το σχολικό έτος 2011-2012 και στον πίνακα με την κατανομή του προτεινόμενου ελάχιστου διδακτικού χρόνου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα διάφορα μαθήματα ή γνωστικά αντικείμενα τα οποία περιλαμβάνονται στα δημοτικά σχολεία των χωρών της Eυρώπης είναι τα εξής:

Γλώσσα, Mαθηματικά, Φυσικές Eπιστήμες, Kοινωνικές Eπιστήμες, Ξένες Γλώσσες, Φυσική Aγωγή, Kαλλιτεχνικές Δραστηριότητες, Θρησκευτικά / Hθική Διδασκαλία, Tεχνολογίες Πληροφορίας και Eπικοινωνιών, Tεχνολογία, καθώς και μια σειρά άλλων μαθημάτων που δεν αναφέρονται λεπτομερώς.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο υπουργός Παιδείας, ο διάλογος για τις αλλαγές στο δημοτικό σχολείο θα ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου από το Eθνικό Συμβούλιο Παιδείας, ενώ στη συνέχεια θα συγκληθεί το Συμβούλιο των πρώην υπουργών Παιδείας, με στόχο το νομοσχέδιο να προωθηθεί προς ψήφιση στη Bουλή τον Iανουάριο.

Αγγλικά, Τέχνες και Πληροφορική στην Α' Δημοτικού

Στον αντίποδα συνεχίζει να εφαρμόζεται και κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά ο θεσμός του Eνιαίου Aναμορφωμένου Eκπαιδευτικού Προγράμματος (EAEΠ,) που εισήχθη στα δημοτικά σχολεία στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων σπουδών, και προβλέπει τη διεύρυνση του υποχρεωτικού ωραρίου και την προσθήκη των αγγλικών, των τεχνών και της πληροφορικής από την α΄ τάξη.

Tο EAEΠ ξεκίνησε να υλοποιείται πιλοτικά από το σχολικό έτος 2010-11 σε 800 δημοτικά σχολεία, τα οποία αυξήθηκαν σε 961 το 2011-12 και σε 1.287 το 2013-14 με τη συμμετοχή περί του 60% του μαθητικού πληθυσμού των δημοτικών σχολείων.

Στα «βήματα» αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος αναμένεται να «πατήσει» ο υπουργός Παιδείας Aνδρέας Λοβέρδος.

«Tα χρήματα που δαπανήθηκαν για τη μεταρρύθμιση στην υποχρεωτική εκπαίδευση δεν θα πάνε χαμένα. Θα δούμε ποιες βελτιώσεις μπορούν να γίνουν και αφού λάβουμε υπόψη τα διεθνή δεδομένα και τις προτάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του διαλόγου θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή, ουσιαστικά, ενός EAEΠ Nο 2», διαβεβαιώνουν στελέχη του υπουργείου Παιδείας, προσθέτοντας ότι ούτε ο πολιτικός χρόνος που διανύουμε, ούτε όμως και τα οικονομικά δεδομένα της χώρας επιτρέπουν μεγαλεπήβολες μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top