Έκτακτα μέτρα για τον Έμπολα παίρνει η χώρα μας-Θα ελέγχονται όσοι φτάνουν από ύποπτες περιοχές

ΠΟΥ: Ο Έμπολα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις απ' όσο περιμέναμε

Έκτακτα μέτρα για τον Έμπολα παίρνει η χώρα μας-Θα ελέγχονται όσοι φτάνουν από ύποπτες περιοχές

Τοποθέτηση υγειονομικού προσωπικού στις πύλες της χώρας, καθώς και διανομή ερωτηματολογίων στους επιβάτες που φτάνουν από χώρες της Δυτικής Αφρικής, είναι δύο από τα νέα προληπτικά μέτρα που αποφασίστηκαν την Παρασκευή σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας.

Επίσης, επιβάτες που προέρχονται από «ύποπτες» περιοχές θα συμπληρώνουν μία κάρτα- ερωτηματολόγιο και ανάλογα, θα κρίνεται το επίπεδο επικινδυνότητας για μόλυνση από τον ιό Έμπολα.

Στη σύσκεψη για τον Έμπολα, αποφασίστηκε ακόμα ότι όσοι έρχονται σε επαφή με μετανάστες θα πρέπει να ενημερωθούν για τον ιό, τον τρόπο μετάδοσής του και τα συμπτώματα των ασθενών.

Οι επιστήμονες αποφάσισαν ακόμη να εκδίδουν επικαιροποιημένες συστάσεις στους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες για τον ιό Έμπολα σύμφωνα με όλα τα νεότερα δεδομένα που θα προκύπτουν.

Ήδη έχει τοποθετηθεί αφίσα στις πύλες εισόδου της χώρας, η οποία αναφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό, στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Επιπλέον τελούν σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Εργαστηριακού Ελέγχου για τη διερεύνηση κλινικών δειγμάτων, τα οποία είναι το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και επικουρικά, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών). Έχει ήδη καθοριστεί και τελεί σε πλήρη ετοιμότητα ως νοσοκομείο υποδοχής τυχόν περιστατικών, το Νοσοκομείο «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ».

Για τη διαχείριση τυχόν ύποπτων περιστατικών έχει καταρτιστεί σχέδιο για τις οδηγίες ατομικών και συλλογικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού, μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, παρακολούθησης και κλινικής αντιμετώπισης.

ΠΟΥ: Ο Έμπολα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις απ' όσο περιμέναμε

Οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν είχαν εκτιμήσει ότι η εξάπλωση του ιού Έμπολα θα έφτανε στην κλίμακα την οποία έφτασε τελικώς, ανέφερε ανώτατο στέλεχος του ΠΟΥ στο δίκτυο BBC.

Ο Κρις Ντάι τόνισε ότι η διεθνής κινητοποίηση έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση της επιδημίας, ωστόσο χρειάζονται επιπλέον μέτρα.

Ο ιός Έμπολα έχει γίνει ενδημικός στις πρωτεύουσες και των τριών χωρών της δυτικής Αφρικής τις οποίες έχει πλήξει - Γουϊνέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε.

Το ξέσπασμα έχει κοστίσει 3.860 ζωές, κυρίως στη «Μαύρη Ήπειρο». Περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας έχουν αποβιώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΛΑ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top