Στο ΣτΕ οι ιερόδουλες

«Φωνάζουν» για τους περιορισμούς στη λειτουργία των οίκων ανοχής

Στο ΣτΕ οι ιερόδουλες

​Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν το Σωματείο Εκδιδομένων Προσώπων Ελλάδος και πέντε εκδιδόμενες γυναίκες από την Θεσσαλονίκη υποστηρίζοντας ότι οι νέοι περιοριστικοί όροι που τέθηκαν για τη λειτουργία των οίκων ανοχής είναι αντίθετοι σε διάφορες διατάξεις του Συντάγματος και στο διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της οικονομικής και προσωπικής ελευθερίας.

Στον Δήμο Αθηναίων έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες λειτουργίας των οίκων ανοχής, εκτός από τρεις, ενώ οι σφραγισμένοι οίκοι ανοχής, όπως αναφέρει ο δικηγόρος τους, έχουν ανοίξει και περίπου 500 λειτουργούν παράνομα.

Εκτός των περιορισμών που προϋπήρχαν με νόμο του 1999, μέσα στο 2014 προστέθηκαν και νέοι, όπως η απαγόρευση εγκατάστασης εκδιδομένων ατόμων σε απόσταση 200 μέτρων από ξενοδοχεία τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων. Επίσης προβλέπεται φυλάκιση τριών μηνών σε όσους ανοίξουν και λειτουργήσουν σφραγισμένους οίκους ανοχής με την απόφαση να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και να μην επιδέχεται έφεσης.

Το Σωματείο Εκδιδομένων Γυναικών κάνει λόγο για παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας του οικονομικού ανταγωνισμού και για παραβίαση της προστασίας του συστήματος της ελεύθερης οικονομίας. Επίσης γίνεται λόγος για παραβίαση σωρείας συνταγματικών διατάξεων και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), όπως και του Διεθνούς Σύμφωνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων. Ακόμη υποστηρίζουν ότι η ανυπαρξία πρόβλεψης δεύτερου βαθμού εκδίκασης όσων καταδικαστούν για την αποσφράγιση των οίκων ανοχής, προσκρούει στην ΕΣΔΑ, αφού παραβιάζεται η «αρχή της δίκαιης δίκης».

Επισημαίνουν ότι λόγω των νέων περιοριστικών όρων θα βρεθούν στο δρόμο τουλάχιστον 7.000 άτομα (εκδιδόμενες, υπηρετικό προσωπικό, καθαρίστριες και φύλακες), ενώ θα κινδυνεύσει η δημόσια υγεία, αφού θα λειτουργούν παράνομα οίκοι ανοχής.

Το Σωματείο Εκδιδομένων Προσώπων Ελλάδος έχει πάνω από 5.000 μέλη και όλα τα μέλη του πληρώνουν, όπως σημειώνουν, ΦΠΑ 23%, ενώ τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από το επάγγελμά τους κάθε χρόνο «υπερβαίνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top