ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ μαρτυρία: «Έχω να δω το παιδί μου 20 χρόνια γιατί δεν έχει άδεια παραμονής»

«Κάθε μέρα στο δρόμο μας φωνάζουν εγκληματίες»

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ μαρτυρία: «Έχω να δω το παιδί μου 20 χρόνια γιατί δεν έχει άδεια παραμονής»

​Η Λορέτα Μακόλι είναι μετανάστρια από την Αφρική. Πριν από 31 χρόνια έφτασε στην Ελλάδα, ελπίζοντας ότι θα γλιτώσει από τον πόλεμο στην χώρα της και θα ζήσει μια καλύτερη ζωή. Δυστυχώς τα όνειρά της έμπλεξαν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του ελληνικού δημοσίου με αποτέλεσμα εδώ και 20 χρόνια να μην έχει δει το ίδιο της το παιδί γιατί δεν μπορεί να του βγάλει άδεια παραμονής.

«Σαν μάνα, πονάω. Έχω 20 χρόνια να δω το παιδί μου. Εγώ εδώ, να δουλεύω και αυτό στην Αφρική, από τότε που γεννήθηκε, γιατί δεν μπορώ να του βγάλω άδεια παραμονής και να το φέρω στην Ελλάδα. Μόνο κάποια μάνα εδώ μέσα μπορεί να με καταλάβει», είπε με απόγνωση, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον μεταναστευτικό κώδικα.

Η κυρία Μακόλι αποκάλυψε σκηνές καθημερινής τρέλας που αναγκάζονται να ζουν χιλιάδες μετανάστες. Περιέγραψε ανθρώπινα δράματα και ιστορίες που εκτυλίσσονται πίσω από τα κλειστά παντζούρια υπογείων, τις οποίες κανείς μέχρι τώρα δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει.

«Ξέρω μια μάνα. Έχει στο νοσοκομείο το παιδί της με βαριά ασθένεια. Πρέπει να κάνει εγχείρηση το παιδί. Πρέπει η μάνα να υπογράψει. Δεν πάει να υπογράψει γιατί φοβάται. Δεν έχει άδεια παραμονής. Ξέρω μια άλλη μάνα που αρρώστησε βαριά το παιδί της και πρέπει να πάει στο εξωτερικό. Δεν μπορεί να πάει λόγω του ότι δεν έχει άδεια παραμονής. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μια μάνα τριών ανήλικων παιδιών έπαθε εγκεφαλικό. Είναι ανασφάλιστη. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε για να βοηθήσουμε», είπε.

Η ίδια επανέλαβε τα τεράστια εμπόδια που συναντούν οι μετανάστες για να βγάλουν άδεια παραμονής, τονίζοντας ότι είναι παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο.

«Έχω ένα μεγάλο παράπονο. Κάνουμε προσπάθειες συνεχώς, αλλά λόγω του φαύλου κύκλου που υπάρχει, πάντα βρίσκουμε εμπόδιο για να πάρουμε τις άδειες παραμονής», είπε.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι μετανάστες που βρίσκονται χρόνια στην Ελλάδα και εργάζονται έχουν να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό και τις επιθέσεις αρκετών Ελλήνων.

«Δεν λέμε ότι δεν είναι καλά που φύγαμε από τη χώρα μας, λόγω πολέμου. Από τη μια πλευρά είναι καλό, γιατί σωθήκαμε και είμαστε στην Ελλάδα. Ξέρετε όμως, τι περνάμε κάθε φορά που περνάς το δρόμο να ακούς να σου φωνάζουν “χαλάσατε την Ελλάδα. Είστε εγκληματίες”;», αναρωτήθηκε.

Άμεση ήταν η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος υποσχέθηκε στην Λορέτα ότι θα επιληφθεί ο ίδιος προσωπικά ώστε να βρεθεί λύση για τα περιστατικά που περιέγραψε.

«Να ξέρεις, Λορέτα και όλοι σας, ότι η ένταξη των μεταναστών ��ίναι προτεραιότητα μας. Θα τα πούμε, ιδιαιτέρως. Υπάρχει η ελληνική πολιτεία και αντιδρά πολύ ευαίσθητα σε αυτά τα θέματα. Θα σου δώσουμε τα προσωπικά μας τηλέφωνα, και το δικό μου και των άλλων υπηρεσιακών παραγόντων και θα έχουμε επαφή. Θα επικοινωνούμε σε προσωπικό επίπεδο. Το λέω αυτό, γιατί πέρα από υπουργός είμαι και γιατρός. Και έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top