Ετοιμάζεται επίδομα ανεργίας με ευνοϊκούς όρους για ελεύθερους επαγγελματίες

Τι προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας

Ετοιμάζεται επίδομα ανεργίας με ευνοϊκούς όρους για ελεύθερους επαγγελματίες

Την καταβολή από τον ΟΑΕΔ επιδόματος ανεργίας 360 ευρώ το μήνα προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με νέους όρους και προϋποθέσεις, θα προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας, με εκκρεμείς εργασιακές, αλλά και ασφαλιστικές διατάξεις, εν όψει της τρίτης αξιολόγησης.

Μέχρι σήμερα παρότι οι ασφαλισμένοι στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ κατέβαλαν από το 2011 εισφορά υπέρ ανεργίας, ύψους 10 ευρώ το μήνα (120 ευρώ ετησίως), οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται για την χορήγησή του σε όσους διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, καθιστούσαν στην πράξη ανενεργή τη διάταξη.

Μάλιστα ο Πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλης Αλεξανδρής, που συναντήθηκε πρόσφατα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είχε διαμαρτυρηθεί γι αυτό για να αποσπάσει τη δέσμευση του αρμόδιου υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου πως θα προωθηθεί διάταξη βάσει της οποία οι επαγγελματίες θα μπορούν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ όταν μένουν άνεργοι, με ευνοικότερες προυποθέσεις από αυτές που ισχύουν σήμερα.

Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, οι δικαιούχοι που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και έμειναν άνεργοι θα έπρεπε να έχουν εισόδημα για τα δύο έτη που προηγούνται της υποβολής της αίτησης έως 20.000 ευρώ (ατομικό) και 30.000 οικογενειακό. Ταυτόχρονα να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία και να είναι συνεπείς ως προς τη ρύθμιση.

Παράλληλα θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τριετή συνεχή ή διακεκομμένη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ πριν την διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς. Ο δικαιούχος απαγορεύεται να μεταβιβάσει την επιχείρησή του, ή το μερίδιο του, ή τις μετοχές του στην επιχείρηση, στην οποία ανήκε, σε σύζυγο ή πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top