Πολιτικός σεισμός από τη συμφωνία με τα Σκόπια - Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Μητσοτάκης: Αναμετριόμαστε όλοι με την ιστορία

Πολιτικός σεισμός με φόντο τη συμφωνία με τα Σκόπια

Σε ρυθμούς Σκοπιανού, ή ορθότερα συμφωνίας για το Σκοπιανό, κινείται η Βουλή.

Από χθες το απόγευμα συζητείται στο Κοινοβούλιο η πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας κατά της κυβέρνησης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει σε κάθε τόνο πως η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία με τη σκοπιανική κυβέρνηση, καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνούν και θα την καταψηφίσουν.

Διαβάστε ακόμη: Η πρόταση μομφής φέρνει αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων

«Αναμετριόμαστε όλοι με την Ιστορία» τόνισε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα τόσο στους Ανεξάρτητους Έλληνες όσο και βουλευτές της Μακεδονίας που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ πως όποιος στηρίξει την κυβέρνηση, συνυπογράφει και τη συμφωνία για το Σκοπιανό.

Διαβάστε ακόμη: Συγκέντρωση για τη Μακεδονία σήμερα στο Σύνταγμα

Άλλωστε δεν ήταν καθόλου τυχαία η αναφορά του στην ομιλία του χθες στη Βουλή:  «Από τη στιγμή που αποδέχεστε την ύπαρξη "μακεδονικής" εθνότητας και γλώσσας δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο ο γεωγραφικός προσδιορισμός του ονόματος. Πάτε εσείς, ειδικά οι βουλευτές της Βορείου Ελλάδος, να πείτε στα καφενεία ότι αυτοί που θα ομιλούν τη “μακεδονική” αποκλείεται στην πράξη να αποκαλούνται “βορειομακεδόνες”».

H Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στη χθεσινή της συνεδρίαση, πάντως, ξεκαθάρισε πως θα πει δύο «όχι»: ένα στη συμφωνία για το Σκοπιανό και ένα στην πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλείσει και εκπλήξεις. Ήδη, ο Δημήτρης Καμμένος έχει ανοικτά  μιλήσει για απαράδεκτη συμφωνία και δεν αποκλείεται να στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας. Ερωτηματικό αποτελεί, την ίδια ώρα, ο Κώστας Κατσίκης, ο οποίος έκανε λόγο για εθνική ήττα από τη συμφωνία.

Το Μέγαρο Μαξίμου, από την πλευρά του, έχει ήδη προεξοφλήσει «ήττα» της ΝΔ στην πρόταση δυσπιστίας, ενώ ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί στη Βουλή, όταν έρθει, με μεγάλη πλειοψηφία.

Την πεποίθηση αυτή σίγουρα ενισχύει και ο.. μύλος στο Κίνημα Αλλαγής.

Αν και η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, ο Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ.

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του, πήρε αποστάσεις από την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής και έκανε λόγο για ισορροπημένη συμφωνία.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top