Der Spiegel: «Working poor» - η νέα κοινωνική τάξη στην Ελλάδα

Εργάζονται, έχουν προσόντα αλλά οι αποδοχές τους φτάνουν μόνο για να καλύψουν το φαγητό τους

Der Spiegel:Working poor-η νέα κοινωνική τάξη στην Ελλάδα

Μια νέα κοινωνική τάξη στην Ελλάδα αναδεικνύει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Πρόκειται για τους «working poor» δηλαδή τους «εργαζόμενους φτωχούς».

Ανάμεσα σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται σκληρά εργαζόμενοι, οι οποίοι όμως με τα χρήματα που βγάζουν, καλύπτουν βασικές τους μόνο ανάγκες. Είναι μορφωμένοι νέοι με σπουδές, αλλά με αποδοχές που φτάνουν μόνο για να καλύψουν το φαγητό τους.

Στο ρεπορτάζ του το γερμανικό  περιοδικό παρουσιάζει και ιστορίες ορισμένων τέτοιων νέων.

«Είναι η Στέλλα Αντωνίου, 24 ετών, μπαργούμαν με σπουδές στις γλώσσες και στη λογοτεχνία, ο Γιώργος Γεωργιάδης, 27 ετών, καθηγητής Αγγλικών, με 25 ώρες εργασίας την εβδομάδα, αλλά με αποδοχές 15 ωρών και ο Μάρκος Καρύδης, 30 χρονών, εργαζόμενος σε φαστφουντάδικο, με σπουδές στην Φυσική Αγωγή» γράφει το περιοδικό.

Το 1/3 των εργαζομένων κερδίζει τόσο λίγα χρήματα που μόλις του φτάνουν για να ζήσει

«Είναι πάνω από μισό εκατομμύριο. Για τη δουλειά τους παίρνουν κάτω από 376 ευρώ το μήνα ή 60% λιγότερο από τον μεσαίο μισθό» αναφέρεται στο άρθρο και επισημαίνεται:

«Ο κίνδυνος ακόμη και με σταθερή εργασία να συγκαταλεχτεί κάποιος ανάμεσα στους φτωχούς της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλος, όσο πουθενά αλλού στην ΕΕ».

Φταίει η χαλάρωση της εργατικής νομοθεσίας

«Η χαλάρωση επέφερε ακριβώς το αντίθετο από το σκοπούμενο» επισημαίνει το δημοσίευμα και εξηγεί:

«Ο νομοθέτης μείωσε το κατώτατο όριο μισθού στα 586 ευρώ και παράλληλα επέτρεψε στους εργοδότες να πηγαίνουν και χαμηλότερα, όταν αυτός που ψάχνει εργασία είναι κάτω των 25. Πίσω από αυτό κρύβονταν η ελπίδα ότι έτσι θα καταπολεμούνταν η νεανική ανεργία που το 2016 άγγιξε το 47%. Παράλληλα προέκυψε μια γενιά εργαζομένων που έκαναν σχεδόν τα πάντα γνωρίζονταν ότι εάν δεν το έκαναν αυτοί, θα το έκαναν άλλοι».

Καταλήγοντας αναφέρεται: «Παρόλα αυτά η μεγάλη κραυγή των εργαζομένων φτωχών δεν ακούστηκε, επειδή ειδάλλως οι ευκαιρίες για μια έστω κακοπληρωμένη δουλειά θα μειώνονταν. Και μια κακοπληρωμένη δουλειά είναι πάντα καλύτερη από την ανεργία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top