Άγρια ΚΟΝΤΡΑ για το χρέος! Τα δημοσιεύματα και η δήλωση που τροφοδότησε σενάρια πολιτικών εξελίξεων

Ακολούθησε βροχή κυβερνητικών διαψεύσεων, στις οποίες επισημαίνονταν ότι δεν έχει συζητηθεί ποτέ το σενάριο αθέτησης πληρωμών- Πρώτη ανάρτηση 15:33

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει... με επίκεντρο το ζήτημα του χρέους. Αφορμή ήταν δημοσίευμα της Bild, το οποίο άναψε φωτιές, καθώς «υιοθέτησε» σενάρια αθέτησης πληρωμής του ομολόγου που λήγει τον Ιούλιο… και χρεοκοπίας. Με λίγα λόγια, η γερμανική εφημερίδα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μην πάρει τη δόση, αν δεν της δοθεί λύση για το χρέος.

Δημοσίευμα-ΒΟΜΒΑ από Bild: H Ελλάδα θα αρνηθεί τη δόση αν δεν πάρει ελάφρυνση χρέους!

Στη συνέχεια, ακολούθησε βροχή κυβερνητικών διαψεύσεων, στις οποίες επισημαίνονταν  ότι δεν έχει συζητηθεί ποτέ το σενάριο αθέτησης πληρωμών.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ, απέδωσε το δημοσίευμα σε πολιτικές σκοπιμότητες, δείχνοντας εμμέσως τον Σόιμπλε.

«Δεν μας απασχολούν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, που υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα “Bild” είχε ισχυριστεί ότι η Αθήνα προτίθεται να παραιτηθεί, εν ανάγκη, από την επόμενη δόση, εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Τζανακόπουλος για Bild: Πολιτική σκοπιμότητα πίσω από το δημοσίευμα

Από την άλλη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ενημέρωσε χθες του ανταποκριτές, κατηγορεί την Bild ότι διαστρέβλωσε τα λεγόμενά του.

«Η Bild διαστρέβλωσε αυτά που είπα τη Δευτέρα (σ.σ. στην ενημέρωση των ξένων ανταποκριτών). Δεν είπα ποτέ ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τη δόση του Ιουλίου. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» ήταν η κατηγορηματική δήλωση του υπουργού Οικονομικών. Επιχειρώντας, δε, να ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση της κυβέρνησης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμπλήρωσε στη δήλωσή του:

«Αυτό που είπα είναι ότι η καταβολή της δόσης δεν είναι θέμα γιατί όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι έχουμε υλοποιήσει αυτά για τα οποία δεσμευθήκαμε. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μια καταβολή δόσης χωρίς τη διευκρίνιση για το θέμα του χρέους δεν είναι αρκετή για να "γυρίσει" σε θετικούς ρυθμούς την οικονομία».

Διαψεύδει και ο Τσακαλώτος την Bild: Ποτέ δεν δήλωσα ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το χρέος τον Ιούλιο

Δεν είναι όμως μόνο η Bild! Και η Handelsblatt θέτει αυτό το ερώτημα

Πολιτική ήττα του Αλέξη Τσίπρα διαβλέπει η Handelsblatt, η οποία εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει καλύτερο συμβιβασμό μεταξύ των δανειστών για το χρέος από αυτόν που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

«Είναι πιθανό η κυβέρνηση να απορρίψει την εν αναμονή δόση και να ρισκάρει αθέτηση πληρωμών αν δεν λάβει τις απαιτούμενες δεσμεύσεις για ελάφρυνση» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

«Ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος δεν θα μπορέσουν στο επόμενο Eurogroup να φτάσουν σε μεγαλύτερο συμβιβασμό από εκείνον που παρουσιάστηκε πριν από μία εβδομάδα. Θα είναι πολιτική ήττα για τον Τσίπρα, που οι βουλευτές του ενέκριναν τα νέα μέτρα λιτότητας και το πακέτο μεταρρυθμίσεων με την προοπτική της ελάφρυνσης χρέους» υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Handelsblatt: Πολιτική ήττα για Τσίπρα, δεν θα πάρει καλύτερη λύση για το χρέος

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Δραγασάκης καλεί το Eurogroup να κάνει ότι δεν έκανε ως τώρα!

«Εν όψει και του κρισίμου Eurogroup που θα γίνει στις 15/6 θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η ελάφρυνση του χρέους  δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Αν για οποιοδήποτε λόγο τα παραπάνω δεν συμβούν, τότε τα επιτόκια θα παραμείνουν σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα, η ρευστότητα θα είναι ανεπαρκής για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και το επενδυτικό ρίσκο θα παραμένει αποτρεπτικό για πολλές επενδύσεις» σημείωσε.

Δραγασάκης: Δεν μπορεί να μετατίθεται διαρκώς προς το μέλλον η ελάφρυνση του χρέους

Ο Παπαδημούλης τροφοδότησε σενάρια πολιτικών εξελίξεων…ζητώντας στήριξη Κυριάκου!

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο 247, τροφοδότησε σενάρια πολιτικών εξελίξεων από την πλευρά της κυβέρνησης, λέγοντας πως θα περίμενε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σηκώσει το τηλέφωνο, να μιλήσει με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε για να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης!

Αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για συνεννόηση…

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές μπορεί να μην αποκλείουν σύσκεψη πολιτικών αρχηγών… όμως σπεύδουν να επισημάνουν ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

«Πρέπει να καταστεί σαφές σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και σε αυτές που πριν λίγο καιρό μιλούσαν για βιώσιμο χρέος, ότι η μάχη για την απομείωση (σ.σ. του χρέους) είναι εθνικού χαρακτήρα. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόθεση για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών».

«Θα γίνει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών;»- Κυβερνητικές πηγές απαντούν στο STAR

Κύκλοι της ΝΔ, σχολιάζουν τις δηλώσεις Παπαδημούλη, υπογραμμίζοντας ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «παριστάνει ότι δεν συνειδητοποιεί την αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει, πλέον, καμία πολιτική στο θέμα του χρέους. Προφανώς, δεν έχει να ασχοληθεί με κάτι ουσιαστικό και ξεπερνά με τις δηλώσεις του κάθε όριο αυτογελοιοποίησης».

Στη ΝΔ απαντούν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι: «Είναι φανερό ότι η ΝΔ παραμένει στο δρόμο της μηδενιστικής αντιπολίτευσης».

Όμως και ο κ.Παπαδημούλης δεν άφησε ασχολίαστη την αντίδραση της ΝΔ στις δηλώσεις του, και με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε.

«Η σπουδή της ΝΔ να απορρίψει την πρότασή μου για ευρύτερη συνεννόηση για το χρέος, δείχνει αμηχανία και εμμονή στην μηδενιστική αντιπολίτευση».

Πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στον Real FM, επεσήμανε ότι «εάν ο εταίρος έχει γίνει στυγνός δανειστής, ο οποίος είναι και ψεύτης και δεν τηρεί αυτά τα οποία συμφωνεί και αλλάζει το πλαίσιο της συμφωνίας διαρκώς, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα».

Τι λένε Φωτ. Βάκη, Άδ. Γεωργιάδης, Δημ.Τσιόδρας για το χρέος

«Δεν είναι η πρώτη φορά που αιφνιδιαζόμαστε για να μην πω κάτι πιο σκληρό…εκβιαζόμαστε από τους συνήθης ακραίους κύκλους» δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη στον ΣΚΑΙ και πρόσθεσε:

«Ψηφίσαμε κάποια μέτρα των οποίων η εφαρμογή θα αρχίσει 1/1/19 τα οποία συνοδεύονται από κάποια αντίμετρα η εφαρμογή των οποίων εξαρτάται από ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα , αλλά τα  ψηφίσαμε προκειμένου να υπάρξει μια διευθέτηση του χρέους με βάση τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε στον Αnt1 «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην υπογράψει η κυβέρνηση 15 Ιουνίου.  Είναι η χειρότερη δυνατή λύση για την Ελλάδα διότι δεν μας δίνει QE δε μας δίνει ρύθμιση χρέους. Κρατάμε τα 5 δις χωρίς να έχουμε πάρει ελάφρυνση χρέους. Είναι ότι το χειρότερο» και πρόσθεσε:

«Κατά τη γνώμη μου ο κος Τσίπρας καθυστέρησε πάρα πολύ. Έπρεπε να έχει κλείσει η συμφωνία το 2016. Έχουμε φτάσει στο σημείο αν δεν πάρουμε τη συμφωνία Σόιμπλε -Τόμσεν να πρέπει να χρεοκοπήσουμε. Μας έχουν με το μαχαίρι στο λαιμό. Χάσαμε χρόνο. Φώναζε η ΝΔ κάντο γρήγορα, αλλά δεν εισακούστηκε ο Κυριάκος και φτάσαμε εδώ»

Ο  εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας επεσήμανε: «Επειδή το ζήτημα του χρέους είναι εθνική κι όχι κομματική υπόθεση, χρειάζεται συνεννόηση για τη διαμόρφωση εθνικού σχεδίου αλλά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το χειρίζεται όπως όλα τα θέματα: με ερασιτεχνισμό και αδιανόητη προχειρότητα. Το μόνο που τη νοιάζει είναι πως θα σερβίρει ένα νέο παραμύθι «πουλώντας» στο εσωτερικό ως επιτυχία ό,τι και αν της δώσουν».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top