«Σας έχω καλά και κακά νέα»: Οι προβλέψεις της Λαγκάρντ για την παγκόσμια οικονομία

Τι μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του STAR, Θάνος Αθανασίου

«Σας έχω καλά και κακά νέα»: Οι προβλέψεις της Λαγκάρντ για την παγκόσμια οικονομία

Τον κώδωνα του κινδύνου για την διατηρησιμότητα της σημερινής δυναμικής της παγκόσμιας ανάπτυξης, εξαιτίας των πολιτικών αμφιβολιών πολιτικών και πολιτικών συστημάτων στον αναπτυγμένο κόσμο, σε σχέση με την λειτουργία της παγκόσμιας οικονομικής αρχιτεκτονικής, αλλά και την πολιτική αβεβαιότητα από τον εκλογικό κύκλο σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, έκρουσε από τις Βρυξέλλες, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ομιλία της στη βιβλιοθήκη του Solvey στις Βρυξέλλες.

Την εκδήλωση στην οποία μίλησε η Κριστίν Λαγκάρντ διοργάνωσε τον Ινστιτούτο Μπρούγκελ και την Γενική Διευθύντρια προλόγισε ο πρώην διοικητής  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την ομιλία της με αναφορές στην αρχιτεκτονική. Μιλώντας για το ίδιο αρτ νουβό κτίριο της βιβλιοθήκης Solvey παρατήρησε: «Εμείς που ασχολούμαστε με τη διεθνή οικονομία δεν έχουμε χρόνο συχνά να θαυμάσουμε την αρχιτεκτονική, ο υιός μου που είναι αρχιτέκτονας όμως λέει: η αρχιτεκτονική δεν έχει να κάνει μόνο με τη συμμετρία και τη γεωμετρία, αλλά έχει να κάνει με το να οργανώνεις τον χώρο έτσι ώστε να βελτιώνει τις σχέσεις των ανθρώπων».

Με αυτή την μεταφορά, η Λαγκάρντ εξήγησε ότι η διεθνής οικονομία χρειάζεται «ισχυρές τοπικές πολιτικές και διεθνή συνεργασία». Στη συνέχει η επικεφαλής του ΔΝΤ περιέγραψε ακροθιγώς τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία.

Όπως είπε, «τα καλά νέα είναι ότι μετά από 6 χρόνια απογοητευτικής ανάπτυξης, η οικονομία αποκτά δυναμική και υπόσχεται αύξηση εισοδημάτων και μείωση ανεργίας». Συνέχισε όμως πως «τα κακά νέα είναι ότι στον αναπτυγμένο κόσμο έχουμε αμφιβολίες για την παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική». Η Λαγκάρντ ήταν σαφής πως «οι αμφιβολίες επισκιάζουν την ανάπτυξη» και σημείωσε ότι στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδας 189 υπουργοί οικονομικών  και κεντρικοί τραπεζίτες, θα τα συζητήσουν όλα αυτά.

Σύμφωνα με την Λαγκάρντ η πρόβλεψη για τις αναπτυγμένες οικονομίες είναι θετική, «υπάρχουν όμως και χώρες με υψηλά χρέη στον τραπεζικό τομέα». Δήλωσε δε πως «η παγκόσμια οικονομία είναι κοντά στην άνοιξη της, κερδίζοντας από ασφαλείς οικονομικές πολιτικές επιλογές των τελευταίων ετών», όμως «η πολιτική αβεβαιότητα (εκλογές και Βrexit), οι σφιχτές οικονομικές συνθήκες και ο προστατευτισμός», δημιουργούν οι φόβους για πιθανούς κινδύνους στους οικονομολόγους.

Αναζητώντας τα αίτια η Γενική Διευθύντρια εντόπισε την χαμηλή τάση παραγωγικότητας, που όπως είπε «είναι κάτι που το είχαμε και πριν από την κρίση, αλλά επιδεινώθηκε» και εξήγησε ότι οι λόγοι για αυτό έχουν να κάνουν με την επιβράδυνση του εμπορίου και η γήρανση του πληθυσμού.

Σημείωσε δε πως αν η παραγωγικότητα της ανάπτυξης, είχε ακολουθήσει την πορεία πριν την κρίση , θα είχαμε άλλες 5 μονάδες στο παγκόσμιο ΑΕΠ (δηλαδή άλλη μια Γερμανία).

«Οι κίνδυνοι μας δείχνουν ότι δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός. αλλιώς θα χάσουμε τη δυναμική», είπε.  Εξήγησε δε πως πρέπει να υπάρξει υποστήριξη της ανάπτυξης με βελτίωση της παραγωγικότητας, να μοιραστούμε τα οφέλη της ανάπτυξης, και να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία.

Δήλωσε δε πως πρέπει να υπάρξει έξυπνη οικονομική και νομισματική πολιτική και έμφαση στις μεταρρυθμίσεις (που δεν είναι ίδιες για όλους). Ζήτησε μάλιστα από τα κράτη να θεσπίσουν έξυπνα φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία. Εξήγησε δε πως οι μελλοντικές πολιτικές δεν πρέπει να μη ζημιώνουν οι σημερινές πολιτικές τις επόμενες γενιές και να δοθεί προσοχή στη φορολογική πολιτική για τη μείωση του χρέους, τις δαπάνες υγείας και συντάξεων. Σημείωσε δε την σημασία της επανεκπαίδευσης των εργαζομένων και τη δημιουργία καλύτερων συστημάτων αντιστοίχησης εργαζομένων και ανοιχτών θέσεων.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι το Ταμείο βοήθησε να μη γίνει η ύφεση κατάρρευση (από inflation - depression). Τέλος, επανήλθε στις παρομοιώσεις με την αρχιτεκτονική και υπενθύμισε ότι ένας διάσημος ρωμαίος αρχιτέκτονας έλεγε πως ο σκοπός κάθε αρχιτεκτονικού έργου πρέπει να είναι η ανθεκτικότητα, η παραγωγικότητα και η ομορφιά, αντιπαραβάλλοντας τόνισε ότι στην οικονομία η αντιστοιχία είναι η βιωσιμότητα η παραγωγικότητα και η ευτυχία που παράγεται.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top