«Η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΕ δεν φαίνεται να είναι σε θέση να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης από τη Ρώμη, όπου βρίσκεται για τους εορτασμούς της 60ής επετείου από την υπογραφή των ιδρυτικών συνθηκών του κοινοτικού εγχειρήματος.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Agenzia Nova», ο πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε πως μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων δεν φαίνεται ικανή να οδηγήσει σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού σχεδίου.

«Θα πρέπει να εξεταστούν ριζοσπαστικές προτάσεις μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού σχεδίου σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική της ΟΝΕ, αλλά και σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για τις αναγκαίες αλλαγές των Συνθηκών οι οποίες έχουν επικυρωθεί και βάσει των οποίων λειτουργεί η ΕΕ, καθώς επίσης το Σύμφωνο Σταθερότητας» υποστήριξε ο κ. Βούτσης, χαρακτηρίζοντας την πρόταση για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων θολή και ασαφή και υποστηρίζοντας πως μοιάζει να είναι μια επιλογή αντίθετη με τις ιδρυτικές αξίες της αλληλεγγύης και της ισοτιμίας μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών. 

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ο Πρόεδρος της Βουλής έστειλε το μήνυμα πως «η διαμάχη ανάμεσα στο ΔΝΤ και στις ηγέτιδες ευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να σταματήσει ή να επιλυθεί, ασφαλώς όχι σε βάρος της χώρας μας». Ο ίδιος, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά «δεν θα δεχθούμε να τίθενται νέα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ πέραν των αρχικώς συμπεφωνημένων»,

«Εργαζόμαστε ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, προκειμένου να περιληφθούν στην ατζέντα προβλέψεις για τη διαχείριση του χρέους και την απομείωσή του, όσο και για τα μελλοντικά πλεονάσματα της οικονομίας, έτσι ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις, ότι οποιαδήποτε μέτρα συμφωνηθούν θα υλοποιηθούν χωρίς δημοσιονομική επίπτωση, δηλαδή θα εξισορροπηθούν σε κοινωνικό επίπεδο με άλλες θετικές πολιτικές» σημείωσε.

Tags: