Αγαπάτε τα άλογα; Σας αποκαλύπτουμε τα μυστικά της ιππασίας!

Ένα διαφορετικό άθλημα που απευθύνεται σε όλους

Η σύγχρονη ζωή με τους εξοντωτικούς ρυθμούς της, ιδιαίτερα μέσα στο «κλεινόν άστυ»,  μας δημιούργησε την ανάγκη να αναζητήσουμε ακόμα περισσότερους τρόπους που θα μας φέρουν σε επαφή με τη φύση. Κι αν ένας απλός περίπατος κάτω από καταπράσινες φυλλωσιές φαντάζει τώρα κακόγουστο αστείο, εμείς δεν το βάζουμε κάτω και επιχειρούμε να μετατρέψουμε αυτό το αστείο σε ειδυλλιακή πραγματικότητα. Πώς;

Μαθαίνουμε ιππασία. Ερχόμαστε σε επαφή με ένα πανέμορφο ζώο, το άλογο και έτσι νοιώθουμε πιο κοντά στη φύση. Το star.gr με την κάμερα 360 σας ξεναγεί στον Ιππικό Όμιλο «Mega Sports», όπου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα μαθήματα που γίνονται στη σχολή του ομίλου, να μιλήσουμε με τους εκπαιδευτές και τους ιππείς, και να γνωρίσουμε από κοντά το, για κάποιους, «ευγενέστερο των αθλημάτων».

Λίγα...για την ιστορία του αθλήματος

Αν μέχρι τώρα πιστεύατε ότι η ιππασία ξεκίνησε ως άθλημα των δυτικοευρωπαίων ευγενών, «ξεσκονίστε» τα βιβλία σας -και δη τα ιστορικά- και θα διαπιστώσετε πως οι πρώτες αθλητικές συναντήσεις ιππέων έλαβαν χώρα για πρώτη φορά το 680 π.Χ. στην αρχαία Ελλάδα με τις αρματοδρομίες, ενώ από το 648 π.Χ. οι ιπποδρομίες αποτελούσαν τα δύο από τα δέκα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, η ιππασία ξανακερδίζει την παλιά της αίγλη. Η ιππασία (Υπερπήδηση Εμποδίων, Ιππική Δεξιοτεχνία, Ιππικό Τρίαθλο) αποτελεί επίσημο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1912 στην Στοκχόλμη.

Στη χώρα μας-αν και στα πρώτα ελληνικά μ.Χ. χρόνια η ιππασία ως άθλημα περιορίστηκε αρκετά-έκανε πάλι την εμφάνισή της λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και με πρωτοβουλία μιας ομάδας ανώτερων αξιωματικών του στρατού ιδρύθηκε ο Ελληνικός Ιππικός Όμιλος στις εγκαταστάσεις ενός κτήματος στο Χολαργό. Αυτός έγινε και ο πρώτος επίσημος Ιππικός Όμιλος στην Ελλάδα, ο οποίος επαναδραστηριοποιήθηκε πλέον μεταπολεμικά.

Το γεγονός αυτό συνέβαλλε στο να γίνει γνωστότερη η δραστηριότητα αυτή η οποία σταδιακά κερδίζει ολοένα και περισσσότερους φίλους.

Στη σχολή του Ιππικού Ομίλου Mega Sports,του μεγαλύτερου Ιππικού Ομίλου στην Ελλάδα, ο Δημήτρης και η Δώρα, χρόνια εκπαιδευτές και λάτρεις των αλόγων, βοηθούν τους ανθρώπους να γνωρίσουν το άθλημα της ιππασίας.

Όπως χαρακτηριστικά είπαν στο star.gr, «Το άθλημα δεν έχει ηλικία, και τα οφέλη του είναι πολλά. Για παράδειγμα όσον αφορά στα παιδιά, λατρεύουν την ιππασία και τα άλογα. Μπορούν από μικρά να ξεκινήσουν τα πρώτα μαθήματα, που σκοπό έχουν να τα μάθουν πώς να συμπεριφέρονται με τα άλογα, πώς να τα φροντίζουν, πώς να τα κρατάνε, πώς να τα ιππεύουν με σεβασμό, αλλά και πώς να τους ανταποδίδουν την ευχαρίστηση που εισπράττουν». 

«Μαθαίνουν, επίσης, ποια είναι και πώς χρησιμοποιούνται τα αξεσουάρ της ιππασίας (σέλες, χαλινάρια, καπέλα, μπότες κ.λπ.). Εκτός από τα βασικά μαθήματα ιππασίας (θεωρία και πρακτική),τα παιδιά μέσα από την επαφή τους με τα άλογα παίρνουν μαθήματα υπευθυνότητας και αγάπης για τα άλογα. Και το πιο σημαντικό,μαθαίνουν μέσα από αυτά να αγαπούν και να σέβονται τον άνθρωπο, το περιβάλλον, αλλά και να είναι υπεύθυνα άτομα στη ζωή τους».

Λόγω του ότι δεν είναι το οικονομικότερο των αθλημάτων, στην ερώτηση εάν οι μαθητές έχουν μειωθεί, μας απάντησαν: «Σε καμία περίπτωση. Αυτοί που έχουν μειωθεί είναι οι ιδιοκτήτες αλόγων που κατεβαίνουν σε αγώνες, διότι πλέον τα έξοδα είναι υπέρογκα. Οι μαθητές όμως και όσοι ασχολούνται ερασιτεχνικά, αντίθετα, αυξάνονται».

 

Φυσικά, από το ρεπορτάζ του star.gr δε θα μπορούσε να λείπει και η γνώμη των μαθητών της σχολής: «Όλα ξεκινάνε από την αγάπη για τα άλογα. Είναι πανέμορφο ζώο, περήφανο και με χαρακτήρα, και αυτό είναι που σε γοητεύει περισσότερο. Το άλογο αν δε σε επιλέξει το ίδιο για αναβάτη δε πρόκειται ποτέ να συνεργαστείτε καλά.  Γι αυτό σε αναγκάζει το άθλημα αυτό να δουλέψεις με τον εαυτό σου, ακριβώς γιατί έχεις ένα συν-αθλητή, το άλογο, το οποίο έχει χαρακτήρα, κρίση και πολλές φορές απρόβλεπτη συμπεριφορά. Με λίγα λόγια, δε μπορείς να λειτουργήσεις  μόνος σου», μας λέει η Νατάσσα, αθλήτρια ιππασίας.

«Το ήθελα από μικρός αλλά τώρα είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω», μας λέει ο Σταύρος, που έρχεται στον όμιλο μαζί με τη φίλη του, Χριστίνα.«Για μένα, συμβολίζει την επιστροφή στη φύση. Την κοινωνική αποξένωση που βιώνεις στην πόλη την αναπληρώνεις  με ένα διαφορετικό τρόπο μέσα από την επαφή με το άλογο. Χρειάζεται να το  «ακούς». Πρέπει να γίνεις ένα με αυτό για να καταφέρεις να απολαύσεις αυτά που σου δίνει».

Επειδή πολύς κόσμος το θεωρεί  επικίνδυνο άθλημα, είναι εν τέλει;

«Προσωπικά το θεωρούσα επικίνδυνο και φοβόμουν. Γι αυτό ακριβώς αποφάσισα να το δοκιμάσω για να ξεπεράσω αυτό το φόβο.  Αν δε το δοκιμάσεις φαντάζει τρομερό στη φαντασία σου, αλλά μόλις μπεις λίγο στο κλίμα σου φεύγει κάθε φόβος. Φυσικά σε αυτό παίζει ρόλο και ο εκπαιδευτής», συμπληρώνει η Χριστίνα.

Η άμεση επαφή με τη φύση, η συνύπαρξη και συνεργασία με ένα τόσο σπουδαίο ζώο και το μοναδικό αίσθημα ελευθερίας και δύναμης που δημιουργεί η ιππασία, αποτελούν έναν από τους ιδανικότερους τρόπους διαφυγής, χαλάρωσης, άθλησης και αναζωογόνησης. Όταν τα νιώσετε όλα αυτά, θα έχετε μόλις βρει το άθλημα που σας ταιριάζει.

Tης Σοφίας Γαλάνη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top