Mητσοτάκης: «Ευκαιρία να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς μας»

Αντιδράσεις των κομμάτων στα περί υποχωρήσεων

«Παράθυρο ευκαιρίας»  ώστε οι συζητήσεις με την Τουρκία να μπουν πλέον στον "πυρήνα" της ελληνοτουρκικής διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, «βλέπει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με απώτερο στόχο οι δύο πλευρές να οδηγηθούν στη Χάγη. 

Μητσοτάκης για έφιππη αστυνομία: Με τέτοια ζέστη θέλουμε καμήλες!  

«Ο μεγάλος στόχος είναι να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο κ την Ανατολική Μεσόγειο. Ο σκοπός μου να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για μια συμφωνία με την Άγκυρα στο θέμα των θαλασσίων ζωνών, μέσω Χάγης, αν και η απέναντι πλευρά επιμένει να στέλνει μήνυμα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον για αποστρατικοποίηση των νησιών.

Επιμένει περί αποστρατικοποίησης των νησιών η Άγκυρα 

«Αν πραγματικά θέλετε μία πολιτική με όραμα τότε πρέπει να εργαστείτε για τη διασφάλιση της μείωσης του επιπέδου εξοπλισμών στο Αιγαίο, με πρώτα τα νησιά που εξοπλίζει η Ελλάδα» δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ. 

Μητσοτάκης: «Σε μία συμφωνία μπορεί ίσως να γίνουν και υποχωρήσεις»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι σε μια διαπραγμάτευση μπορεί να γίνουν και υποχωρήσεις, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των κομμάτων.

«Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού τύπου μπορεί ενδεχομένως ναι να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μίας διαπραγμάτευσης. Αλλά το ερώτημα είναι θα μείνουμε με τη διαφορά αυτή ανεπίλυτη αν η ιστορία μας προσφέρει μια ευκαιρία να τη λύσουμε; Προσέξτε θα τη λύσουμε με όρους οι οποίοι θα είναι προφανώς συμβατοί με την υπεράσπιση των  εθνικών συμφερόντων» δήλωσε ο πρωθυπουργός.  

Αντιδράσεις των κομμάτων στα περί υποχωρήσεων

«Είναι μία καλή ευκαιρία να λύσουμε κάποια προβλήματα, αλλά με τι κόστος, με ποιες υποχωρήσεις…» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Δε μιλάμε για υποχωρήσεις από εθνικές θέσεις αλλά για συμβιβασμούς ως προς τις τελικές επιδιώξεις της κάθε πλευράς» δήλωσε ο Βουλευτής ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου. 

«Σπεύδει να μιλήσει δημόσια για παράθυρο υποχωρήσεων. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα» ανέφερε το ΠΑΣΟΚ.  

«Προχωράει, με γρήγορους ρυθμούς, το σχέδιο επικίνδυνων διευθετήσεων στα ελληνοτουρκικά, υπό ευρωατλαντική εποπτεία» τόνισε το ΚΚΕ.   

«Φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προετοιμάζει απλά νέες «Πρέσπες του Αιγαίου», αλλά μία νέα προδοσία και ακρωτηριασμό της χώρας» δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top