Μειωμένος ο ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές έως το τέλος του έτους

Που ισχύει η μειωμένη φορολογία

Εστίαση

Την παράταση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ (Φόρος Προστιθέμενης Αξίας) έως το τέλος του έτους σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, πρώτη προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο είναι η επέκταση των μειωμένων ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές και το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η παρέμβαση τελειώνει τον Ιούνιο του 2022 με βάση τον προϋπολογισμό.

Σήμερα, οι οι μειωμένοι συντελεστές ισχύουν:

Επιδότηση για καύσιμα: Ποιο θα είναι το εισοδηματικό όριο

- Γυμναστήρια – σχολές χορού: Από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022 εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ  13% στην παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια καθώς και στην παροχή υπηρεσιών από σχολές εκμάθησης χορού. Για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% το γυμναστήριο ή σχολή εκμάθησης αθλημάτων πρέπει να λειτουργεί υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του Π.Δ. 219/2006 (Α' 221) με τίτλο "Περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Γυμναστηρίων ή ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων.  Στην περίπτωση που από τις ως άνω επιχειρήσεις (γυμναστήρια, σχολές εκμάθησης αθλημάτων, σχολές χορού) παρέχονται και λοιπές υπηρεσίες πέραν των σχετιζόμενων με την σωματική άσκηση, ενδεικτικά υπηρεσίες σάουνας, ατμόλουτρου, σολάριουμ, μασάζ, υδρομασάζ, αισθητικής, διαιτολογίας, οι υπηρεσίες αυτές υπάγονται στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 24%.

- Καφέ - αναψυκτικά:  έως και την 30ή Ιουνίου 2022 ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στον καφέ και σε άλλα μη αλκοολούχα ροφήματα έτοιμα προς κατανάλωση, αναψυκτικά.

Έκτακτο επίδομα Πάσχα: Πότε θα δοθεί – Ποια νοικοκυριά θα το λάβουν

- Εισιτήρια: Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% έως και την 30η Ιουνίου 2022 εφαρμόζεται μόνο στα εισιτήρια των κινηματογράφων.

- Μεταφορές - εστίαση: Εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής 13% έως και το τέλος Ιουνίου 2022

- Ζωοτροφές: Στον υπερμειωμένο  συντελεστή ΦΠΑ 6% περιλαμβάνονται άχυρα και φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, έστω και τεμαχισμένα, αλεσμένα, συμπιεσμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων, γογγύλια Σουηδίας (γογγυλοκράμβες), τεύτλα κτηνοτροφικά, ρίζες κτηνοτροφικές, χορτονομές (FOIN, LUZERNE), τριφύλλια, κτηνοτροφικά λάχανα, χορτονομές λούπινου, βίκου και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, έστω και συσσωματωμένα με μορφή σβόλων, υπολείμματα και απορρίμματα των βιομηχανιών ειδών διατροφής.

Συντελεστής ΦΠΑ 6% εφαρμόζεται και για τροφές παρασκευασμένες για ζώα με εξαίρεση τις τροφές για σκύλους και γάτες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top