Μητσοτάκης: Μπήκαν τα θεμέλια για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο

Σε πολύ θετικό κλίμα φαίνεται πως έγινε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα και με τις δύο πλευρές. 

Η συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο διήρκεσε δυο ώρες, κατά τις οποίες συζητήθηκαν πολλά θέματα, τόσο διμερών όσο και περιφερειακών σχέσεων, με κύριο εκείνο του πολέμου στην Ουκρανία.

Oλοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Ο διάλογός τους

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων ότι «μπήκαν θεμέλια για βελτίωση των σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας ενώ αν όλα πάνε καλά, το φθινόπωρο θα συγκληθεί στη χώρα μας το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας». 

Μητσοτάκης Ερντογάν

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής: «Ήταν μια συνάντηση που έγινε πρέπει να σας πω σε καλό κλίμα. Νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα, αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι αυτή την εποχή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν. Προφανώς επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις.

Δώσαμε όμως έμφαση στην οικοδόμηση μίας θετικής ατζέντας, κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες.

Και εφόσον όλα πάνε καλά, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συγκαλέσουμε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Ελλάδα πια. Είναι η σειρά μας να το διοργανώσουμε με το καλό. Με το καλό το φθινόπωρο.

Οπότε νομίζω ότι ήταν μια ευκαιρία για μια πολύ ανοιχτή. Πολύ ειλικρινή συζήτηση και πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια, είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως ξέρετε έχουμε μεγάλες διαφορές που δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη.

Βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα.

Είδατε και σήμερα τις τραγικές εικόνες από την Ουκρανία με αμάχους να χάνουν τη ζωή τους. Αυτά πρέπει να μας απασχολούν».

Τι λέει η τουρκική προεδρία

Νωρίτερα, η Διεύθυνση Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση των δύο αρχηγών. 

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας καθώς και τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Στην συνάντηση όπου έγινε αναφορά στην σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία, τονίστηκε ιδιαίτερη η ευθύνη που φέρουν για την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης η Τουρκία και η Ελλάδα, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στα αμοιβαία και περιφερειακά οφέλη από την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την εστίαση  στην θετική ατζέντα.

Συμφωνήθηκε πως παρά τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και οι διμερείς σχέσεις να βελτιωθούν.

Συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη του στόχου των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπορικού όγκου μεταξύ των δύο χωρών.

Στη συνάντηση ο Πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία με στόχο να γυρίσει μία νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις και εξέφρασε την πεποίθηση πώς πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση.

Ο Πρόεδρος ανέφερε πως τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειλικρινή και τίμιο διάλογο και ότι οι δύο χώρες πρέπει πάντοτε να συνομιλούν και όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top