Κορωνοϊός: Γιορτές με μέτρα για ανεμβολίαστους - Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Διάγγελμα του πρωθυπουργού για την πανδημία ενόψει Χριστουγέννων

Με το βλέμμα στραμμένο στα Χριστούγεννα, θα απευθυνθεί αύριο με τηλεοπτικό μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολίτες, με την κυβέρνηση, όμως, να αποκλείει την λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως στην Αυστρία. 

Η εκτίμηση στην κυβέρνηση είναι ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση αυτού του κύματος και θα πρέπει να γίνει προσπάθεια με τις εμβολιασμούς και την εφαρμογή των μέτρων για να βελτιωθεί η κατάσταση, χωρίς να μπουν νέοι περιορισμοί.

Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι ότι:

-    δε θα ληφθούν νέα μέτρα
-    οι  περιορισμοί για ανεμβολίαστους θα παραμείνουν

Οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Χθες, Τρίτη, οι ειδικοί της επιτροπής έβαλαν στο τραπέζι νέα μέτρα για την εστίαση, αλλά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ουσιαστικά έκοψε αυτή τη συζήτηση.

Έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη για την πανδημία ενόψει Χριστουγέννων

Μεγάλη έμφαση θα δώσει ο πρωθυπουργός στους εμβολιασμούς και στην τρίτη δόση, για την οποία υπάρχει ανοιχτή συζήτηση να τεθεί σταδιακά ως προϋπόθεση, αρχικά στους άνω των 65 ετών, για να επιτρέπεται η είσοδος σε εσωτερικούς χώρους.

Αυξάνονται τα ραντεβού για πρώτη και τρίτη δόση

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 711.000 εμβολιασμοί τρίτης δόσης και υπάρχουν άλλα 440.000 προγραμματισμένα ραντεβού.

Πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης: Τι ισχύει με την ημερομηνία λήξης

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Οι σκέψεις της κυβέρνησης για ημερομηνία λήξης

Συνολικά,οι πρώτες δόσεις ξεπέρασαν τα 6,8 εκατομμύρια και υπάρχουν άλλα 140.000 προγραμματισμένα ραντεβού.

Αντιπαράθεση για τη διαχείριση της πανδημίας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προανήγγειλε με ανάρτηση του πως αύριο, Πέμπτη, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού θα κάνει δηλώσεις.

«Μετά από τόσα διαγγέλματα αυτοθαυμασμού, με πανηγυρικούς για τη νίκη επί της πανδημίας και για το τελευταίο μίλι, αύριο ακόμα μια παράσταση, με 17.000 νεκρούς και το ΕΣΥ διαλυμένο. Ως εδώ, όμως, η κοροϊδία», έγραψε.

Γεωργιάδης: Τι είπε για την είσοδο ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ

Η απάντηση ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος είπε πως ο κ. Τσίπρας «επιβεβαιώνει συνεχώς ότι η πανδημία είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα πολιτικά μέτρα του κυρίου Τσίπρα».

Χριστούγεννα με… άρωμα lockdown για τους ανεμβολίαστους

Ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τους εσωτερικούς χώρους θα συνεχιστεί και κατά την εορταστική περίοδο.

Την ίδια ώρα, αν και νέα μέτρα δε θα επιβληθούν, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν βελτιώσεις ή αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο περιορισμών.

Νέα μέτρα: Τι απαγορεύεται να πωλούν πλέον τα σούπερ μάρκετ

Ανάμεσα σε αυτά, που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι να επιτρέπεται η είσοδος στα σούπερ μάρκετ με αρνητικό μοριακό ή rapid test. Ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε πως το πρόβλημα για μια τέτοια απόφαση είναι πρακτικό.

«Δεν μπορώ να δεχθώ ότι έστω και ένας άνθρωπος, που δε θα κάνει rapid test, δεν μπορεί να πάρει το απορρυπαντικό του, το φαγητό του ή ό,τι του είναι απαραίτητο για να ζήσει», τόνισε.   

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star