Τσίπρας για Αφγανιστάν: Η ΕΕ να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες

Η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την επάνοδο των Ταλιμπάν

Αλέξης Τσίπρας

«Η τραγική κατάσταση στο Αφγανιστάν με την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, αναδεικνύει την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας και του γεωστρατηγικού μοντέλου των στρατιωτικών επεμβάσεων της Δύσης, και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, στην περιοχή», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στο Facebook.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει πως «αντί η ΕΕ να παραμένει άφωνη και άβουλη, οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες με την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση αντιμετώπισης της κρίσης στο Αφγανιστάν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «μόνη λύση έστω και τώρα -μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων» είναι «η προώθηση μιας δυναμικής περιφερειακής πρωτοβουλίας υπό τον ΟΗΕ, που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα μόνιμα μέλη του ΣΑΟΗΕ, την ΕΕ και τις γειτονικές χώρες, θέτοντας αυστηρούς διπλωματικούς και οικονομικούς όρους στο νέο καθεστώς στο Αφγανιστάν, κυρίως ως προς το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικά των γυναικών και παιδιών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση, «αντί να καλεί την ΕΕ να συνεχίσει επιστροφές Αφγανών στο Αφγανιστάν όπως έκανε πριν 10 (!) μέρες μαζί με την Αυστρία και τη Δανία, οφείλει να ζητήσει την έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θέτοντας τους παραπάνω στόχους και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κεντρική διαχείριση από την ΕΕ των αναπόφευκτων νέων προσφυγικών ροών που δεν πρέπει να επωμιστεί για μια ακόμη φορά μόνη η Ελλάδα ή άλλες χώρες πρώτης υποδοχής».

ΣΥΡΙΖΑ για Αφγανιστάν

«Γερμανία και Ολλανδία ακυρώνουν τις επιστροφές στο Αφγανιστάν λόγω της επικράτησης των Ταλιμπάν.

Η Ελλάδα τι θα κάνει; Θα τους στέλνει εκεί όπου άνθρωποι κρεμιούνται από αεροπλάνα για να γλιτώσουν; Η θα τους στέλνει με τη νέα ΚΥΑ πίσω στην Τουρκία όπου η Σύμβαση της Γενεύης δεν ισχύει πάρα μόνο για Ευρωπαίους πολίτες; Θα γεμίσει τις κλειστές υπερδομές - φυλακές στα νησιά που είναι και το μόνο που έχει κάνει με χιλιάδες ανθρώπους ως πρόθυμη των Ευρωπαίων για "ασπίδα" τους;

Τι θα κάνει για να διεθνοποιήσει το ζήτημα στην ΕΕ που έχει μεγάλη ευθύνη και εμπλοκή στο Αφγανιστάν αλλά και τον ΟΗΕ? Τι θα κάνει για να υπάρξει επιτέλους συλλογική διαχείριση και πραγματική αλληλεγγύη από την ΕΕ στο προσφυγικό χωρίς να επιτρέπει την εργαλειοποίησή του από τη Τουρκία;»

Φώφη Γεννηματά για Αφγανιστάν

Η ανάρτηση Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν:

«Εικόνες απελπισίας στο Αφγανιστάν. Μια ακόμη αποτυχία του Δυτικού κόσμου. Είναι, όμως, χρέος όλης της διεθνούς κοινότητας να  εξαντλήσει  κάθε δυνατότητα για να προστατευθούν τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα αυτή.

Η απειλή της επιστροφής τους σε ένα σκοτεινό μεσαίωνα, είναι υπαρκτή. Ιδιαίτερα για αυτές που τα τελευταία χρόνια έκαναν μεγάλα βήματα για την χειραφέτηση τους.

Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει επίσης να πιέσει την Ε.Ε. για την διαχείριση του κύματος των πολιτικών προσφύγων, που θα υπάρξει. Να κατανεμηθεί δίκαια σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει ηθικό χρέος απέναντι τους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top