Τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη: Η εκδήλωση στο Ζάππειο

Μητσοτάκης:  Η ΕΕ είναι πολλά περισσότερο από ένα ταμείο     

Τα 40 χρόνια με την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, από το 1981 μέχρι σήμερα, τιμήθηκαν με εκδήλωση στο Ζάππειο. 

Εορτασμός Ελλάδα ΕΕ Ζάππειο

Ο εορτασμός για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη στο Ζάππειο      

Η Ελλάδα τίμησε επίσης την ιστορική στιγμή της συμφωνίας ένταξης στην τότε ΕΟΚ δύο χρόνια πριν (28/5/1979), με μια  τελετή που συμπίπτει με την επίσημη έναρξη του διαλόγου της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.  

«Η Ευρώπη είναι πολύ περισσότερα από ένα ταμείο, είναι μια κοινή αντίληψη για τη ζωή για την οικονομία και την κοινωνία, προσφέρει δικαιώματα αλλά γεννά και υποχρεώσεις»  είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

εορτασμός Ελλάδα ΕΕ Ζάππειο προσκεκλημένοι

Από τον εορταασμό για τα 42 χρόνια από τη συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και τα 40 χρόνια στην Ενωμένη Ευρώπη 

Φόρος τιμής από τον Μητσοτάκη στον Κωνσταντίνο Καραμανλή  

Ο πρωθυπουργός ανέφερε σχετικά με την ιστορική πορεία της Ελλάδας προς την Ενωμένη Ευρώπη και τον καθοριστικό ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή:  

«Από την 1η Ιανουαρίου του 1981, η Ελλάδα ξαναβρίσκει τη θέση της στην Ευρώπη με την οποία συνδέεται ιστορικά και πολιτιστικά, έχοντας κοινά συμφέροντα και στόχους». Με αυτά τα λόγια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποδεχόταν πριν από 40 χρόνια την  ένταξη της Ελλάδας στις τότε Ευρωπαϊκές Οικονομικές Κοινότητες, ως μόλις το 10ο μέλος τους.

Για τον ιστορικό ηγέτη έκλεινε θριαμβευτικά ένα προσωπικό στοίχημα. Ενώ για τη χώρα άνοιγε ένα συναρπαστικό ταξίδι με τριπλό προορισμό: την Ασφάλεια, τη Δημοκρατία και την Ευημερία. Αυτό το ταξίδι συνεχίζουμε σήμερα, κρατώντας σταθερά την ίδια πυξίδα αλλά έχοντας πια πιο δυνατό άνεμο στα πανιά μας, περισσότερους επιβάτες στο ευρωπαϊκό σκάφος. Και στο τιμόνι του ισχυρούς θεσμούς, που γιορτάζουν τώρα μαζί μας και τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την παρουσία τους.

Εκείνη η στιγμή του 1981, πάντως, δεν ήλθε χωρίς περιπέτειες. Ας θυμηθούμε ότι η σύνδεση της Ελλάδας με την Ευρώπη είχε ήδη αποφασιστεί το 1961. Η απριλιανή δικτατορία όμως, στα πολλά δεινά που προκάλεσε πρόσθεσε και αυτό του «παγώματος» της ευρωπαϊκής προοπτικής της πατρίδας μας, υπονομεύοντας την ελευθερία, την οικονομία και τον εκσυγχρονισμό της. Ο χαμένος χρόνος έληξε μαζί με την τυραννία. Κι έτσι, το 1975, η δημοκρατική Ελλάδα απευθύνθηκε και πάλι στην Ευρώπη.

Ήταν μια κίνηση με ρεαλισμό και όραμα. Γιατί σφράγιζε τη μετάβαση στην πολιτική ομαλότητα με την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Και ταυτόχρονα χάραζε και τη λεωφόρο στην οποία θα βάδιζε η πατρίδα μας τις επόμενες δεκαετίες. Ήταν πολλοί εκείνοι που αντέδρασαν τότε. Όλοι τους, ωστόσο, αγνοούσαν τη συγκυρία της εποχής, με νωπή ακόμα την Κυπριακή τραγωδία και με τη δημοκρατία μας στα πρώτα της βήματα. Όπως, όμως, και την εμβέλεια του εγχειρήματος, με ένα μεσαίο ευρωπαϊκό κράτος να βρίσκει, επιτέλους, ασφαλές λιμάνι σε μία ισχυρή υπερεθνική συμμαχία, μέσα σε έναν αβέβαιο κόσμο».

Μητσοτάκης: Μπορούμε! 

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε στην ομιλία του: 

«Σήμερα η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής με αξιοπιστία και ισχύ. Η οικονομία της αναβαθμίζεται διαρκώς, ενώ οι κινήσεις της στη διεθνή σκακιέρα φέρνουν αποτελέσματα: στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων αλλά και στην ανθρωπιστική συμβολή για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Όπως και στις πρωτοβουλίες ειρήνης που αναπτύσσονται στη Μεσόγειο της Ευρώπης.

Αλλά και η πανδημία στάθηκε πεδίο όπου εκδηλώθηκαν οι αρετές των Ελλήνων. Η χώρα αύξησε σημαντικά τη δυναμικότητα του συστήματος υγείας, ενώ ψηφιοποίησε οριζόντια τις δράσεις του κράτους. Κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στους πολύ γρήγορους ρυθμούς των εμβολιασμών. Πρόκειται για το απόσταγμα μιας οδυνηρής εμπειρίας, που σήμερα καλούμαστε να μετατρέψουμε σε καθαρό νερό για να αρδευτεί ένα εύφορο αύριο.

Γι’ αυτό κι είμαι υπερήφανος, καθώς μαζί με άλλους οκτώ ευρωπαίους ηγέτες πρωτοστατήσαμε -με μια επιστολή που είχαμε στείλει τον Μάρτιο του περασμένου έτους στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Κάτι το οποίο φάνταζε πριν από 1,5 χρόνο όνειρο απατηλό έγινε πραγματικότητα. Και αυτό θα είναι και ο οδηγός μας τις επόμενες δεκαετίες.

Περήφανος νιώθω και για τη συμβολή της Ελλάδας σε δύο ακόμα μεγάλα ευρωπαϊκά βήματα προς την μετα-Covid εποχή. Την από κοινού προμήθεια εμβολίων και την έκδοση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες μας να ταξιδέψουν με ασφάλεια. Γιατί αυτά ήταν κατά τη γνώμη μου -η σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης και η αντιμετώπιση της πανδημίας- δύο κορυφαία επιτεύγματα της Ευρώπης για την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης.

Κλείνω με το αισιόδοξο μήνυμα το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να εκπέμψει και η Διάσκεψη για το κοινό μας Μέλλον.

Συμπολίτες μου της Ευρώπης,

Μπορούμε! Μπορούμε να απαντήσουμε θετικά στην πρόκληση της γενιάς μας. Και να κάνουμε πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πιο παραγωγική, πιο δίκαιη, πιο ευαίσθητη, την ήπειρό μας για εκείνους που την κατοικούν. Κυρίως όμως για τις νέες και τους νέους μας, τις ανησυχίες και τα όνειρα των οποίων κανείς δεν μπορεί να αγνοεί.

Τα επόμενα χρόνια είναι στο χέρι μας να γίνουν τα χρόνια της ανόρθωσης. Με μεγαλύτερη γεωπολιτική επιρροή της Ένωσής μας. Με περισσότερη συνοχή στις κοινωνίες μας. Και με ανάδειξη της κοινής μας ταυτότητας, που συνδυάζει την ευρωπαϊκή με την εθνική υπερηφάνεια. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Και θα το κερδίσουμε.

Η Ελλάδα βαδίζει γοργά στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, γιορτάζοντας τα 200 χρόνια της ελευθερίας της και τα 40 χρόνια της ευρωπαϊκής διαδρομής της. Και θυμάται ότι πάντα σε αυτή την πολυκύμαντη και ταραχώδη διαδρομή, πάντα στις δυσκολίες, έστρεφε το βλέμμα της στην Ευρώπη. Και η Ευρώπη ήταν πάντα εκεί για την Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα ήταν και είναι εδώ για την Ευρώπη».

Υψηλές παρουσίες και δείπνο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας 

Παρόντες στην  αποψινή εκδήλωση ήταν η ηγεσία της Ευρωπης, ευρωβουλευτές, πρώην πρωθυπουργοί, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και εκπρόσωποι από τον χώρο του πνεύματος και του πολιτισμού.

Στην εκδήλωση για την επέτειο των 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ βρέθηκε η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Αμέσως μετά τις ομιλίες οι καλεσμένοι ξεναγήθηκαν στη  φωτογραφική έκθεση με ιστορικά ντοκουμέντα για τα 40 χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ.

εορτασμός Ελλάδα ΕΕ δείπνο Προεδρικό Μέγαρο

Δείπνο στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στους υψηλούς καλεσμένους από την ΕΕ

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, με το δείπνο που παρέθεσε  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top