Φίλης: Ο Τσίπρας με έδιωξε από το Παιδείας γιατί μπήκε θέμα από Εκκλησία

«Δεν τολμήσαμε ως κυβέρνηση τον χωρισμό Κράτους - Εκκλησίας»

Νίκος Φίλης

Κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για το θέμα Κράτους – Εκκλησίας, έκανε ο πρώην υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Τσίπρα, Νίκος Φίλης.

Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιαννιτσά, σύμφωνα με τα Παραπολιτικά FM 90,1, o κ. Φίλης είπε πως μπορεί να έφυγε από την θέση του υπουργού Παιδείας γιατί έθεσε θέμα η Εκκλησία.

«Μπορεί εγώ να έφυγα από το Υπουργείο γιατί μπήκε θέμα από την Εκκλησία. Πριν διώξει εμένα ο Τσίπρας από το Υπουργείο είχε διώξει ο Ιερώνυμος τους εκπαιδευτικούς, τους θεολόγους, που είχαν πάρει μέρος στην εκπόνηση των προγραμμάτων με τη συναίνεσή του από τα διάφορα όργανα της εκκλησίας. Είναι λυπηρό η αριστερά να συμπράττει, έστω με αυτό τον τρόπο, δεν λέω ότι υπήρξε συνεννόηση, να συμπράττει σε τέτοιου είδους εκκαθαρίσεις στο χώρο της πολιτικής και στο χώρο της εκκλησίας», φέρεται να είπε.

Μητσοτάκης για ΣΥΡΙΖΑ: Ο άθλιος λαϊκισμός μας έφερε πριν το Grexit το '15

Ο πρώην υπουργός Παιδείας έκανε λόγο, μεταξύ άλλων για ατολμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στον πλήρη διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας.

Παράλληλα, τόνισε ότι «έπρεπε να δώσουμε τη μάχη να μην αναγράφεται στο Σύνταγμα πως επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθοδοξία», ενώ χαρακτήρισε το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία «χριστιανική κατήχηση».

Μάλιστα, δε δίστασε να κάνει λόγο για «εκκαθαρίσεις»: «Είναι λυπηρό η αριστερά να συμπράττει, έστω με αυτό τον τρόπο, δεν λέω ότι υπήρξε συνεννόηση, να συμπράττει σε τέτοιου είδους εκκαθαρίσεις στο χώρο της πολιτικής και στο χώρο της εκκλησίας».

«Δεν τολμήσαμε ως κυβέρνηση τον χωρισμός Κράτους - Εκκλησίας»

Σε διευκρινήσεις, μέσω ανάρτησης με τίτλο «ο Κράτος, η Εκκλησία, τα Θρησκευτικά και οι άπιστοι Θωμάδες», προχώρησε, λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση των όσων είπε, ο κ. Φίλης.

«Τι είπα: πρώτον, ότι ο χωρισμός Κράτους - Εκκλησίας είναι ώριμο κοινωνικό και δημοκρατικό αίτημα, που εμείς ως κυβέρνηση δεν τολμήσαμε. Επιβεβαιώνεται όμως και παραμένει στο νέο πρόγραμμα του Συνεδρίου μας», τονίζει ο πρώην υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Φίλης τονίζει πως χρειάζεται εκλογίκευση του θέματος της κρατικής μισθοδοσίας των ιερέων ενώ σημειώνει πως χρειάζεται και εκσυγχρονισμός, αλλά όχι κατάργηση, του μαθήματος των θρησκευτικών, ώστε «να μην είναι μάθημα πίστης, αλλά μάθημα γνώσης».
 

Το Κράτος, η Εκκλησία, τα Θρησκευτικά και οι άπιστοι Θωμάδες === Ένας μικρός αχός σηκώθηκε σήμερα από ιστοσελίδα που...

Δημοσιεύτηκε από Νίκος Φίλης στις Τρίτη, 11 Μαΐου 2021
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top