Πέτσας για Τουρκία: «Αργά αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση τα βήματα της ΕΕ»

Ασκείται πίεση στην Τουρκία να σταματήσει την προκλητική συμπεριφορά

Πέτσας

Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου έκανε ένα ακόμη βήμα στην άσκηση πίεσης προς την πλευρά της Τουρκίας, ανέφερε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγκεκριμένα: 

  • Καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και απέναντι στην ίδια την Ένωση.
  • Διευρύνει τη λίστα των υποκείμενων σε κυρώσεις προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Έδωσε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να υποβάλουν το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021 γραπτή έκθεση, η οποία θα αφορά όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της Τελωνειακής Σύνδεσης.
  • Καλεί τη γειτονική χώρα να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Καταδικάζει τις μονομερείς τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια και καλεί την Τουρκία σε πλήρη συμμόρφωση με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
  • Επισημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσει τα δίκτυα των παράνομων διακινητών, ώστε να περιοριστούν οι ροές στο Αιγαίο.

«Όλα αυτά είναι βήματα προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Πιο αργά ίσως από όσο θα θέλαμε» δήλωσε και τόνισε: «Αλλά όλα μαζί συνθέτουν έναν μοχλό πίεσης προς την Τουρκία για να τερματίσει την παραβατική και προκλητική της συμπεριφορά».

Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνεχάρη όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που κάνουν τη δουλειά τους για την υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο για την υπόθεση.

Αναφερόμενος στο αίτημα της Τουρκίας για διαπραγμάτευση με την Ελλάδα είπε: «Μην κοιτάτε τι λένε, κοιτάτε τι κάνουν. Και αυτό που κάνει η Τουρκία είναι συνεχώς να προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες και μόνο στα λόγια να ζητά συζήτηση για το θέμα που έχει να κάνει με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, που είναι η μόνη διαφορά που έχουμε με τη γειτονική χώρα».

«Εμείς φροντίζουμε σε όλα τα forα να ενδυναμώνουμε τις συμμαχίες μας, αλλά και να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη, για να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον» σημείωσε τέλος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top