Θετικά τα μηνύματα από Σεντένο - Ντομπρόβσκις για Ελλάδα

Έκκληση Σταϊκούρα για ταχεία λήψη αποφάσεων και εκταμιεύσεις

Σεντένο Ντομπρόβσκις

Μιλώντας σε συνέδριο του Economist με τηλεδιάσκεψη, ο Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τα ίδια δομικά προβλήματα, η οικονομία της είναι σταθερή, χωρίς μακροοικονομικές ανισορροπίες.

«Το σοκ μπορεί να την καθυστερήσει, αλλά δεν θα τη ρίξει», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, καθιστώντας σαφές ότι επιδειχθεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και μέσω των νέων «εργαλείων» χρηματοδότησης, για τα οποία τόνισε, όμως, ότι θα υπάρχουν κανόνες. 

Πώς θα πληρωθούν όσοι δουλέψουν του Αγίου Πνεύματος

«Αν και η Ελλάδα αντέδρασε πολύ γρήγορα στην πανδημία και στήριξε με ρευστότητα τις επιχειρήσεις, είναι πολύ εκτεθειμένη λόγω εξάρτησης από τον Τουρισμό», είπε ο Ντομπρόβσκις.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ρωτήθηκε ειδικά για το σχέδιο φοροελαφρύνσεων, που θέλει να ενεργοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά απέφυγε επιμελώς να απαντήσει ευθέως εάν είναι θετικός σε μια τέτοια προοπτική.

«Είναι πολύ νωρίς να συζητάμε τέτοιες λεπτομέρειες», σημείωσε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες την δεσμεύουν στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας, μέσω του ΠΔΠ. 

«Δεν υπάρχει δωρεάν χρήμα, δεν υπάρχει λεφτόδεντρο», είπε, από την πλευρά του, ο Μάριο Σεντένο θέλοντας έτσι να τονίσει ότι θα υπάρξουν κανόνες για το Ταμείο Ανάκαμψη. Συμπλήρωσε, όμως, ότι αυτοί οι κανόνες δεν θα είναι τύπου τρόικας. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις επιχειρώντας να «μαζέψει» τις συζητήσεις περί «πάγου» διαρκείας στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, υπενθύμισε ότι ναι μεν έχει ενεργοποιηθεί η ρήτρα «διαφυγής», αλλά κάποια στιγμή οι κανόνες θα επανέλθουν. 

Ο υπουργός Οικονομικών πήρε το… μπαλάκι μετά από σχετική ερώτηση και φρόντισε να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα θα επαναφέρει θέμα πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια. 

«Να αφήσουμε πίσω τις διαφορές μας. Να δούμε χρήμα το συντομότερο» , σχολίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top