Πέτσας: Διακινητής ψευδών ειδήσεων η Τουρκία – Δεν υπάρχει νεκρός

«Εμείς θα διαφυλάξουμε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης»

Ο Στέλιος Πέτσας

Για «fake news» από την Τουρκία έκανε λόγο ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, διαψεύδοντας κατηγορηματικά όσα διακινούνται από την τουρκική πλευρά, ότι υπάρχει νεκρός και τραυματισμοί μεταναστών από ελληνικά πυρά στα σύνορα των δύο χωρών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την Τουρκία «επίσημο διακινητή μεταναστών» και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διαφύλαξη και προστασία των συνόρων μας σε στεριά και θάλασσα.

Μηταράκης στο Star: Θα αντέξουμε όσο χρειάζεται στον Έβρο και τα νησιά

«Έχουμε διαμηνύσει παντού, ότι εμείς θα διαφυλάξουμε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Από το πρωί της Παρασκευής, αμέσως μετά τα αρνητικά για την Τουρκία γεγονότα στο Ιντλίμπ, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια και μαζική, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της. Πρόκειται μια οργανωμένη και συντονισμένη επιχείρηση που ενθαρρύνεται και κατευθύνεται από την κυβέρνηση και τις αρχές της γειτονικής χώρας. Πιστοποιούν την αλήθεια αυτή: Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και άλλων αξιωματούχων της γειτονικής χώρας ότι άνοιξαν τα σύνορα. Η συγκέντρωση μεταναστών στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, της Αδριανούπολης και αλλού και η δωρεάν οργανωμένη μεταφορά τους στα σύνορα, με τη συνοδεία της τουρκικής στρατοφυλακής. Οι μαρτυρίες μεταναστών - όπως καταγράφονται από διεθνή δίκτυα - ότι έλαβαν οδηγίες να κατευθυνθούν στα σύνορα από τουρκικές Αρχές. Τα μηνύματα που πήραν στα κινητά τους οι μετανάστες για δήθεν ανοιχτά σύνορα», είπε ο κ. Πέτσας.
πισήμανε την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να κατασκευάσει και να διοχετεύσει ψευδείς ειδήσεις σε βάρος της χώρας μας. «Ακόμη μια τέτοια ψευδή είδηση κατασκευάστηκε σήμερα, με δήθεν τραυματίες από ελληνικά πυρά. Το διαψεύδω κατηγορηματικά» είπε και πρόσθεσε: «Και επειδή τα fake news δεν έχουν τελειωμό, τώρα μιλούν για νεκρό. Το διαψεύδω κατηγορηματικά».

«Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, όπως αυτές απορρέουν από την κοινή δήλωσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία, αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που είναι: Η αναβάθμιση στο μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των συνόρων μας. Η προσωρινή αναστολή, για ένα μήνα, της υποβολής αιτήσεων ασύλου από όσους εισέρχονται στη χώρα παράνομα. Η σύλληψη, η μεταφορά σε κέντρα κράτησης και η άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα της προέλευσής τους, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος. Η υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των συνόρων μας που συνιστούν και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η άμεση γνωστοποίηση της απόφασης αυτής, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στην ανακούφιση των νησιών μίλησε για ρυθμίσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και τη διευκόλυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και την αυστηροποίηση των διατάξεων για την κυκλοφορία των αιτούντων άσυλο μετά την έκδοση απορριπτικής απόφασης.

«Προβλέπεται επίσης η αποχώρηση μη δικαιούχων στέγασης από Δομές Φιλοξενίας και η διακοπή των υλικών παροχών προς αυτούς. Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου για τη διαπίστωση της ανηλικότητας, ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση των προστατευτικών διατάξεων από μη δικαιούχους.

Τέλος, όσον αφορά τον κορωνοϊό, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με σοβαρότητα, προνοητικότητα και υπευθυνότητα, ακολουθώντας, σε κάθε βήμα, τις εισηγήσεις των ειδικών. «Μέχρι σήμερα ανιχνεύτηκαν στη χώρα μας 8 κρούσματα, έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 270 επαφές στο περιβάλλον τους, και έχουν γίνει περισσότεροι από 570 διαγνωστικοί έλεγχοι».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top