Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Έχω μια χώρα να κυβερνήσω, δε θα σε ακολουθήσω

«Είστε και ψεύτης και δειλός» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή κόντρα ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα σημειώθηκε στη Βουλή, στην «Ώρα του πρωθυπουργού».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, λέγοντάς του ότι «εκτός από ψεύτης είστε και δειλός».

«Την τελευταία φορά που ήμασταν σε αυτήν την αίθουσα, στεκόσασταν με σταυρωμένα τα χέρια και με αποκαλούσατε ψεύτη. Με καλούσατε να καταθέσω στα πρακτικά τις δηλώσεις του εκπροσώπου σας για το προσφυγικό, ότι με περισσότερες περιπολίες του Λιμενικού θα έχουμε περισσότερα δυστυχήματα στη θάλασσα. Δηλώσεις τις οποίες μας λέγατε ότι ποτέ δεν έκανε. Και στα πρακτικά τις καταθέσαμε, και τα σχετικά βίντεο είδε το πανελλήνιο. Kαι τελικά αποδείχθηκε ότι ο ψεύτης δεν ήμουν εγώ. Ξέρετε κ. Μητσοτάκη, ο ηγέτης χαρακτηρίζεται από το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίζει τα λάθη του. Εσείς δεν είχατε το θάρρος όμως, ούτε μία συγγνώμη να ζητήσετε, ούτε φυσικά να αποπέμψετε τον υπουργό σας. Όχι μόνο ψεύτης λοιπόν, αλλά και δειλός ταυτόχρονα», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Σας υπέβαλα την επίκαιρη ερώτηση για εύνοια στους εγκληματίες του λευκού κολάρου στις 12/11, πριν ψηφίσετε τους Ποινικούς Κώδικες, ώστε να σας δώσω την ευκαιρία να το πάρετε πίσω. Ούτε που απαντήσατε και το ψηφίσατε. Αν δεν είχε αναδείξει το θέμα το δημοσίευμα των Financial Times είμαι σίγουρος ότι πάλι δεν θα ερχόσασταν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι 4 μήνες μετά τις εκλογές σπεύδετε να κερδίσετε το χαμένο έδαφος και να προστατεύσετε όσους δεν είχαν την προστασία σας όσο δεν ήσασταν στα κυβερνητικά έδρανα.Οφείλετε εξηγήσεις στον ελληνικό λαό γιατί η κυβέρνησή σας νομοθετεί με τρόπο που αποδυναμώνει τον αγώνα κατά των εγκληματιών και καθιστά τη χώρα διεθνή περίγελο», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι είχε σκοπό να ξεπαγώσει τους λογαριασμούς οικονομικών εγκληματιών και να κάνει δώρο την ποινική ασυλία στους τραπεζίτες.

«Με ποια λογική περάσατε έναν νόμο με βάση τον οποίο αποδεσμεύονται λογαριασμοί υπόπτων πριν η υπόθεση τελεσιδικήσει; Όμηροι δεν είναι οι υπόδικοι οικονομικοί εγκληματίες, αλλά εμείς απέναντί τους. Πώς θα ανακτήσει το Δημόσιο το κλεμμένο χρήμα; Μιλάμε για υποθέσεις που αφορούν 1,2 δισ. ευρώ, πάνω από 0,5% του ΑΕΠ μας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα, μίλησε για «μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες, που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη εις υγείαν των κορόιδων».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα «θαλασσοδάνεια», όπως τα αποκάλεσε, τονίζοντας: «Μία από τις υποθέσεις των θαλασσοδανείων αφορά τα δανεικά και αγύριστα της ΝΔ καθώς και του ΠΑΣΟΚ, που μαζί αφορούν 400 εκατ. ευρώ, όπως και του Κήρυκα Χανίων».

«Δε θα ακολουθήσω, έχω μια χώρα να κυβερνήσω»

«Ξεκινήσατε την παρέμβασή σας με ύβρεις και χαρακτηρισμούς. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιδιώκατε να συζητήσετε νηφάλια μια επίκαιρη ερώτηση. Θέλετε για άλλη μια φορά να πέσουμε σε μια παγίδα έντασης και χαρακτηρισμών. Δικαίωμά μας, εγώ δεν πρόκειται να ακολουθήσω, έχω μια χώρα να κυβερνήσω και έναν λαό να ενημερώσω», είπε ο πρωθυπουργός στην απάντησή του.

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα, που είπε πως αποφεύγει να απαντά στα ερωτήματά του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως επί πρωθυπουργίας του κ. Τσίπρα, του είχαν κατατεθεί 319 ερωτήσεις και απαντήθηκαν μόλις οι 11, δηλαδή το 3,5%. «Κάτι σας θυμίζει αυτό το ποσοστό και μάλλον σας καταδιώκει…», είπε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, έκανε «παρατήρηση» στον κ. Τσίπρα, που διάβαζε εκείνη την ώρα μηνύματα στο κινητό του: «Μπορείτε να προσέχετε εμένα και να μη στέλνετε μηνύματα. Μιας και μιλάμε για σεβασμό στη Βουλή. Εκτός εάν σας στέλνουν για να σας ετοιμάσουν για τη δευτερολογία σας».

Απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Τσίπρα για επιεική στάση απέναντι στη διαφθορά, ο πρωθυπουργός είπε: «Το 2012 η Ελλάδα ήταν 94 στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας, το 2018 ήταν στην 64η. Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ.Η ΕΕ στην 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας και ο Οργανισμός κατά της Διαφθοράς, σας εγκαλούσαν ότι μετατρέψατε την δωροδοκία από κακούργημα σε απλό πλημμέλημα. Αυτά διορθώνουμε με τους Ποινικούς Κώδικες. Η διάκριση που κάνατε στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, για αδικήματα κατά την άσκηση ή μη των καθηκόντων, να μας εξηγήσετε πως δεν καταλύει κάθε έννοια κράτους δικαίου».

«Ας κρατήσουμε κ. Τσίπρα ως μια κατάκτηση του πολιτικού συστηματος την αλλαγή του άρθρου 86, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, και να προχωρήσουμε κοιτάζοντας το μέλλον. Οι τράπεζες δρουν στον χώρο της ιδιωτικής οικονομίας. Κάθε παράβαση ζημιώνει πρωτίστως τις ίδιες. Η διάταξη να παρεμβαίνει εισαγγελέας, λειτούργησε σε βάρος των πολιτών, οδήγησε σε ακινησία. Τώρα μπορούν να το κάνουν οι διοικήσεις. Πάρα πολλά τραπεζικά στελέχη σύρθηκαν στα δικαστήρια και ταλαιπωρήθηκαν για πολλά χρόνια για αποφάσεις που πήραν. Σχεδόν όλα αθωώθηκαν. Ποιο τραπεζικό στέλεχος θα υπογράψει μια γενναία αναδιάρθρωση επιχείρησης αν φοβάται;», σημείωσε.

«Αν εσείς θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες, εγώ θέλω να τη μετατρέψω σε ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Τσίπρα να κατονομάσει επιχειρηματίες που πιστεύει πως ωφελούνται από τις διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση, κάνοντάς του κριτική για τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση. 

«Τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός, το αγαπημένο σας θέμα ήταν η διαπλοκή, τα δήθεν σκάνδαλα, για να δείξετε πως υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ με το κακό παρελθόν. Δεν σας βγήκε σε καλό αυτή η επιμονή. Ήταν οι συζητήσεις που ανέβηκαν πολύ περισσότερο, οι τόνοι με σκληρές κουβέντες. Καταλαβαίνω και συμπάσχω με τις εσωτερικές σας αντιφάσεις. Δεν είναι εύκολο να βλέπετε ανθρώπους που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσονται με την κυβέρνηση σε καίριες πολιτικές αποφάσεις. Κυβερνήσατε 4 χρόνια και καταδικαστήκατε από τον ελληνικό λαό. Η βολική αντιπολίτευση για εμάς είναι κακή για τον τόπο. Εύχομαι να καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε θέματα. Αν επιμένετε σε αυτή την ακραία διχαστική ρητορική, θα βρεθείτε σε απόλυτη σύγκρουση με μία κοινωνία που δεν είναι πια εκεί, έχει φύγει μπροστά, εμείς θα μιλάμε για το μέλλον. Αυτή την πολιτική θα υπηρετούμε» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top