«Άναψε» φωτιές το σποτ Μητσοτάκη: Ζητά να αφαιρεθεί ο Φοίβος Δεληβοριάς

Αιχμηρή ανακοίνωση και από σωματείο καλλιτεχνών - Η απάντηση Μητσοτάκη

«Φωτιές»  άναψε το σποτ του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από συνάντηση που είχε με δέκα εκπροσώπους του ελληνικού πενταγράμμου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του ελληνικού τραγουδιού.

Από Φοίβο μέχρι Φοίβο... Δεληβοριά συνάντησε ο Μητσοτάκης

Αν και η συνάντηση χαιρετίστηκε από πολλούς μουσικούς, τραγουδοποιούς και τραγουδιστές και ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «μας ενώνει ο κοινός στόχος: να στηρίξουμε το ελληνικό τραγούδι», λίγο μετά άρχισαν… τα «παρατράγουδα».

Αρχικά ο Στάθης Δρογώσης θέλησε, με δημόσια τοποθέτηση, να ξεκαθαρίσει ότι η συνάντηση πήγε καλά, αλλά αυτό δε σημαίνει πως συμπορεύεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

«Θα προσπαθήσουμε να δούμε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς με τα σωματεία μας. Είμαστε ένα σώμα μια ψυχή. Από τον Θάνο Μικρούτσικο μέχρι τον Σταύρο Ξαρχάκο», έγραψε στο facebook ο γνωστός τραγουδιστής, μιλώντας για «πληρωμένα τρολς» και τονίζοντας πως θα είναι υποψήφιος με τη Λαϊκή συσπείρωση στον δήμο της Αθήνας, με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό.

Λίγη ώρα μετά, ο γνωστός τραγουδοποιός και τραγουδιστής Φοίβος Δεληβοριάς, επίσης με ανάρτησή του στο facebook, ζητούσε να αφαιρεθεί η εικόνα του από το βίντεο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Θα ήθελα λοιπόν να διαχωρίσω τη θέση μου από την χρήση της εικόνας μου σε ένα σποτ, που κύριος σκοπός του είναι η προεκλογική χρήση. Επειδή δεν έχει δε χρησιμοποιηθεί ποτέ η εικόνα μου σε προεκλογικό σποτ οποιουδήποτε κόμματος, παρακαλώ να αποσυρθεί», τόνισε ο κ. Δεληβοριάς.

Τα 4 σωματεία χαιρέτισαν τη συνάντηση αλλά ένα εξ αυτών έβγαλε νέα, αιχμηρή ανακοίνωση

Για το θέμα τοποθετήθηκαν και τα 4 σωματεία των Ελλήνων δημιουργών τραγουδιού (ΑΣΜΑ450+, ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ, ΥΠΕΡΒΑΣΗ), τα οποία με ανακοίνωσή τους χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος -πέραν των άλλων- είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση Τσίπρα για ολιγωρία στο θέμα.

«Το επίπεδο της συζήτησης, αλλά και το πνεύμα "ισχύς εν τη ενώσει", που κυριάρχησε ανάμεσα στους παρευρισκόμενους δημιουργούς, είναι για όλους μας πολύ ενθαρρυντικά για το μέλλον», ανέφερε –μεταξύ άλλων- η ανακοίνωση, με τα σωματεία να μιλούν για προσπάθεια να γίνει συνάντηση με όλα τα κόμματα.

Ωστόσο, ακολούθησε και δεύτερη ανακοίνωση, από το ΑΣΜΑ450+, όπου το σωματείο καλλιτεχνών επικρίνει το προεκλογικό βίντεο της ΝΔ, υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει δουλειά στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων και χαρακτηρίζει «πολύ επικίνδυνη» τη φράση του κ. Μητσοτάκη  πως «οι επιχειρηματίες πρέπει να στηρίξουν με ένα συμβολικό ποσό το ελληνικό τραγούδι».

«Διαχωρίζουμε εντελώς, λοιπόν, τη θέση μας, οι δημιουργοί, που εμφανιζόμαστε στο βίντεο αυτό, από την ανάγνωση της συζήτησης από τον κύριο Μητσοτάκη», αναφέρει η ανακοίνωση.

Απάντηση Μητσοτάκη σε Δεληβοριά και ΑΣΜΑ450+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στο σωματείο καλλιτεχνών ΑΣΜΑ450+, μετά την ανακοίνωσή του αλλά και τη δήλωση του Φοίβου Δεληβοριά.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τους λέει ότι παρεξήγησαν τον όρο «συμβολικό», που χρησιμοποίησε, για τίμημα που πρέπει να καταβάλλεται για τα πνευματικά δικαιώματα.

Ωστόσο, δεν απαντά στην κριτική που έκαναν, ότι διαχωρίζουν την θέση τους από την χρήση της εικόνας της συνάντησης τους για προεκλογικούς σκοπούς σαν σποτ.

Η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΑΣΜΑ

Προς Σωματείο ΑΣΜΑ, 

Ευχαριστώντας σας ξανά για την πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε τη Δευτέρα, θέλω να διασαφηνίσω μια φράση μου που πιθανώς παρεξηγήθηκε, εξ ού και με έκπληξη διάβασα μια ανακοίνωση του Σωματείου σας, αλλά και μια ανάρτηση του διακεκριμένου τραγουδοποιού κ. Φοίβου Δεληβοριά. 

Στόχος μου, όπως είπα σε όλους τους δημιουργούς που μετείχαν στη συνάντησή μας, είναι να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το ελληνικό τραγούδι, και πρωτίστως βέβαια τους χιλιάδες λιγότερο γνωστούς δημιουργούς -συνθέτες, στιχουργούς, μουσικούς- που ζουν αποκλειστικά από τα πνευματικά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνα δημόσια έκκληση στους επιχειρηματίες που σχετίζονται με την ελληνική μουσική, να καταβάλουν, ως οφείλουν, το τίμημα που προβλέπει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Χαρακτήρισα το τίμημα συμβολικό, γιατί είναι όντως συμβολικό, αν το συγκρίνει κανείς με τα έσοδα που αποκομίζουν, αξιοποιώντας και το καλλιτεχνικό έργο των Ελλήνων δημιουργών. 

Με το ίδιο ακριβώς πνεύμα, όπως τόνισα, θα στηρίξω και το συλλογικό σας πια στόχο, να μετεξελιχθεί ο σημερινός φορέας ΕΥΕΔ, σε έναν ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο από το κράτος φορέα αυτοδιαχείρισης συλλογής των πνευματικών σας δικαιωμάτων. 

Επίθεση Μαξίμου σε Μητσοτάκη: Εκμεταλλεύτηκε καλλιτέχνες

«Ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθειά του να πείσει πως είναι λαοφιλής, δεν ντράπηκε να εκμεταλλευτεί καλλιτέχνες  εν αγνοία τους για ένα προεκλογικό σποτ», αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου σε ανακοίνωσή του.

«Το χειρότερο όμως, είναι ότι την ώρα που η κυβέρνηση έχει δώσει μάχη για τη διαλεύκανση του διαχρονικού σκανδάλου της ΑΕΠΙ, το οποίο οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άφησαν να γιγαντωθεί, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να κρύψει για άλλη μία φορά την ταύτισή του με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ζητώντας οι επιχειρηματίες αντί να τηρήσουν το θεσμικό πλαίσιο για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, να καταβάλλουν απλά “ένα συμβολικό ποσό για το ελληνικό τραγούδι”», καταλήγει η ανακοίνωση του Μαξίμου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top