Τσίπρας: «Συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων και στην ΕΕ»

Απάντηση από τη Γεννηματά: Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνούσε με την ακροδεξιά!

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου  

Στρατηγική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη ως απάντηση στον νεοφιλελευθερισμό και την πιθανή συνεργασία ακροδεξιάς και ΕΛΚ απηύθυνε με παρέμβασή στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και ανήσυχος από την ενδεχόμενη άνοδο της Ακροδεξιάς.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Bρυξέλλες o Τσίπρας

O Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι την επομένη των εκλογών όλες οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι έχουν ευθύνη και υποχρέωση να αποτρέψουν την εκλογή του "ακραία νεοφιλελεύθερου, βάρβαρου πολιτικού Βέμπερ στην Προεδρία της Κομισιόν"

"Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε και επισήμως τη συνεργασία της Δεξιάς με την Ακροδεξιά, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης", επεσήμανε. "Ο πολιτικός προσανατολισμός των προοδευτικών δυνάμεων δεν μπορεί παρά να είναι σαφής απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και στις πολιτικές της λιτότητας που γεννούν τις ανισότητες και θρέφουν την ακροδεξιά", σημείωσε και δήλωσε ότι "η πιο ελπιδοφόρα είδηση ήταν οι κινητοποιήσεις των νέων για τη κλιματική αλλαγή τις προηγούμενες μέρες" είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη "χρειάζεται όσο ποτέ μια ευρεία προοδευτική συμμαχία για να υπερασπιστεί τις ιδρυτικές της αξίες, της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής απέναντι στον αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό λαϊκισμό" και όπως είπε, "η αντίθεση στον εθνικισμό και η προτεραιότητά μας για την Ειρήνη και την σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου".

Κατέληξε δε εξηγώντας ότι" η άρνηση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία θα ήταν απόφαση υπέρ των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού και σε βάρος της πολιτικής της προόδου, της Ειρήνης και της Φιλίας των Λαών, αλλά και σε βάρος όλων όσων επετεύχθησαν με την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών".

Φώφη Γεννηματά: Όσα λέμε στο εξωτερικό να τα τηρούμε και στο εσωτερικό των χωρών μας

Με αιχμηρό τρόπο απάντησε η Φώφη Γεννηματά στις δηλώσεις της τα όσα ανάφερε ο κ. Τσίπρας για την ανάγκη συνεργασίας των «προοδευτικών δυνάμεων» απέναντι στο κίνδυνο της άκρας δεξιάς.     

«Περιέγραψε ο κ. Τσίπρας τους κινδύνους από μια πιθανή συνεργασία της ακροδεξιάς με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επομένη των Ευρωεκλογών. Είναι όμως πολύ πιο επικίνδυνο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Ένα κόμμα που προέρχεται από την Αριστερά κυβέρνησε επί 3,5 χρόνια με την ακροδεξιά και σήμερα στηρίζεται σε ψήφους ακροδεξιών βουλευτών για να παραμείνει στην Κυβέρνηση» τόνισε η  πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. 

Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε: 

«Δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες και δίνει στην ακροδεξιά τη δυνατότητα να παρουσιάσει ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που πραγματικά έχει. Μην ξεχνάμε ο λύκος δεν θα γίνει ποτέ σκυλί συντροφιάς. Γι’ αυτό όσα λέμε στο εξωτερικό είναι καλό να τα τηρούμε και στο εσωτερικό των χωρών μας. Σε κάθε περίπτωση θα είναι σημαντικό το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς μετά τις ευρωεκλογές να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για τη στήριξη του Φρανς Τίμμερμανς στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top