«Μαλάκωσε» ο Σόιμπλε: Ζήτησα πολλά από τους Έλληνες αλλά ήθελα το καλό τους

«Ο κίνδυνος μετάδοσης κρίσης έχει ξεπεραστεί»

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε αυτοκίνητο

Στην παραδοχή ότι ζήτησε πολλά από τους Έλληνες προχώρησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος -ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας- έπαιξε κομβικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη αλλά και στην ελληνική κρίση, ειδικότερα.

«Ως υπουργός Οικονομικών ζήτησα πολλά από τους Έλληνες - αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν προς το συμφέρον των Ελλήνων, εφόσον ήθελαν να παραμείνουν στην ευρωζώνη» είπε ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής μιλώντας στην εφημερίδα Berliner Morgenpost.

Ο Σόιμπλε εκτίμησε πως ο κίνδυνος μετάδοσης κρίσης στην ευρωζώνη από μία χώρα στην άλλη έχει πλέον ξεπεραστεί και πρόσθεσε: «Πείσαμε τους επιφυλακτικούς, οι οποίοι πίστευαν ότι με το ευρώ δεν μπορούν ποτέ να λειτουργήσουν τα πράγματα».

Ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν έχει ακόμη λυθεί το θεμελιώδες πρόβλημα της νομισματικής ένωσης: «Ένα κοινό νόμισμα απαιτεί σε βάθος χρόνου κοινή πολιτική στα δημοσιονομικά, στην οικονομία, στην αγορά εργασίας. Οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα των μεμονωμένων χωρών μάλλον αυξήθηκαν, παρά μειώθηκαν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορούμε να λύσουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη με τα σημερινά εργαλεία».

Τέλος, σχολιάζοντας την έρευνα που ισχυρίζεται ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι στα είκοσι πρώτα γενέθλια του ευρώ είναι οι Γερμανοί, είπε: «Η Γερμανία ωφελήθηκε βεβαίως ιδιαίτερα από την κοινή αγορά και το κοινό νόμισμα, μέσω της σχετικής ισχύος της οικονομίας της. Χώρες όπως η Ιταλία απολαμβάνουν όμως επίσης πλεονεκτήματα, για παράδειγμα μέσω σαφώς χαμηλότερων επιτοκίων. Σε ό,τι αφορά την Γαλλία, πρέπει να δούμε την κατάσταση διαφορετικά. Δεν πιστεύω όμως ότι η Νομισματική Ένωση σήμαινε μεγάλα μειονεκτήματα για την Γαλλία».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top