"Πόλεμος" κυβέρνησης - ΝΔ για την ψήφο των Ελλήνων της Μ. Βρετανίας

Τι απαντούν τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών στην Πειραιώς

Μέγαρο Μαξίμου Γραφεία ΝΔ

«Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ ΝΔ και κυβέρνησης με αφορμή το αν θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα για τους Έλληνες που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις ευρωεκλογές, λόγω του  Brexit.

"Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στερεί παράνομα από τους 70.000 Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές"   υποστηρίζει η Πειραιώς, η οποία υπενθυμίζει ότι όλα τα κράτη μέλη της E.E. υποχρεούνται, βάσει των κανόνων του Ευρωπαϊκού δικαίου, να παρέχουν σε όλους τους πολίτες τους που κατοικούν σε άλλα κράτη μέλη της Ένωσης τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους ή και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κράτους μέλους καταγωγής τους. 

Πρόταση νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού επανακατέθεσε ο Μητσοτάκης

«Η Ελλάδα, ωστόσο, έσπευσε, με πρόσχημα την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, -η μοναδική χώρα μεταξύ όλων των υπολοίπων κρατών μελών- να ανακοινώσει ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές, δεν θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στη Βρετανία» αναφέρει η ΝΔ, η οποία επισημαίνει ότι  «εάν αυτή η πρωτοφανής απόφαση δεν ανακληθεί, και μάλιστα άμεσα, τότε οι περισσότεροι από 70.000 Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου το Σάββατο 25 Μαΐου θα είναι οι μοναδικοί Ευρωπαίοι κάτοικοι της Μεγάλη Βρετανίας που θα στερηθούν τη δυνατότητά τους να ψηφίσουν το ευρωψηφοδέλτιο της χώρας καταγωγής τους».

Η ΝΔ αναφέρει και ότι όλα ανεξαιρέτως τα υπόλοιπα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν παρέχουν δυνατότητα ψήφου στους πολίτες τους που είναι κάτοικοι εξωτερικού κατά τις εθνικές εκλογές, θα συστήσουν κανονικά εκλογικά τμήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις ευρωεκλογές.

«Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενέχει προφανώς μια πολιτική διάσταση, καθώς προδίδει τον φόβο της να τεθεί στην κρίση των Ελλήνων που έφυγαν για το εξωτερικό, ιδίως τα χρόνια της κρίσης» υποστηρίζει ακόμη η ΝΔ για το ίδιο θέμα.   

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ – ΥΠΕΣ: Η ΝΔ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ  

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών αναφέρουν σχετικά με την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι  η  Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να διαστρεβλώνει σκανδαλωδώς την πραγματικότητα  σε σχέση  με τις επικείμενες εκλογές. «Τελευταίο επεισόδιο αποτελεί σημερινή ανακοίνωσή της κατά την οποία, τάχα, «το Μαξίμου με πρόσχημα το Brexit εμποδίζει παράνομα την συμμετοχή των 70.000 Ελλήνων που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές» αναφέρουν τα δύο Υπουργεία και προσθέτουν: 

«Η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει ότι το θέμα της ψήφου των συμπατριωτών μας στο Ηνωμένο Βασίλειο τέθηκε, ως ερώτηση, από τον εκπρόσωπό της στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της 22ας Φεβρουαρίου και απαντήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών - αυτονοήτως - θετικά.  Οι συμπολίτες μας που διαμένουν, εργάζονται ή σπουδάζουν εκεί θα πάρουν μέρος στις  προσεχείς Ευρωεκλογές. Αν και η δυνατότητα συμμετοχής στην ψηφοφορία περιορίζεται από την υφιστάμενη εκλογική νομοθεσία μόνον στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες θα πάψει να ανήκει η Μεγάλη Βρετανία μετά την 29η Μαρτίου 2019, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η κυβέρνηση έχει ήδη καταρτίσει σχετική νομοθετική ρύθμιση στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας μετά το ΕΣΕΠ πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του BREXIT».

Καταλήγουν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών στην ανακοίνωσή τους: 

«H Νέα Δημοκρατία γνωρίζει ότι η σχετική ανακοίνωση της Πρεσβείας μας στο Λονδίνο, στην οποία αναφέρεται, είναι προγενέστερη της αναγγελίας των σχετικών μέτρων και απλώς προσπαθεί για μία ακόμη φορά να παραπληροφορήσει. Ό,τι και να κάνει ή να πει όμως η Νέα Δημοκρατία, υπάρχει και η αλήθεια της κάλπης. Είναι κοντά η ετυμηγορία της».

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top