Παρέμβαση Α. Πάγου για τις αναφορές Τσουκάτου στη χρηματοδότηση κομμάτων

Τι είχε υποστηρίξει ο κατηγορούμενος για Siemens και ΠΑΣΟΚ

Άρειος Πάγος

Οι αναφορές του Θόδωρου Τσουκάτου κατά την απολογία του στη δίκη της SIEMENS για τη χρηματοδότηση των κομμάτων από ιδιωτικές εταιρίες προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. 

Τσουκάτος: Παρανόμησα αλλά στο ΠΑΣΟΚ τα έριξαν όλα πάνω μου για τα χρήματα

Η Ξένη Δημητρίου ζήτησε από την επικεφαλής της εισαγγελίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος να συμπεριλάβει όσα ανέφερε το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην ήδη ανοιχτή έρευνα για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και να εντοπίσει αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. 

Στην παραγγελία επισυνάπτονται τα δημοσιεύματα που περιλαμβάνουν αποσπάσματα της απολογίας του Θ. Τσουκάτου, ο οποίος είχε εκτιμήσει στο δικαστήριο ότι η ιδιωτική χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2000 έφτανε τα 16 δισεκατομμύρια δραχμές. 

Ο κατηγορούμενος στην υπόθεση της SIEMENS κάνοντας αυτοκριτική είπε στους δικαστές ότι ένα από τα μεγάλα λάθη του ηταν πως εξαρχής δεν πολέμησε όπως έπρεπε την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρίες κάτι που αποτελούσε και αποτελεί πάγια πρακτική: «Κανείς όμως δεν ήθελε και δεν θέλει να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων». 

Επικαλέστηκε και σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Κ.Σημίτη που εκδόθηκε το 2015 και μιλά για την ιδιωτική χρηματόδότηση ως πάγια πρακτική των πολιτικών σχηματισμών.

Ωστόσο όταν ρωτήθηκε για τα ονόματα των εταιριών είπε ότι δεν μπορεί να τα αναφέρει καθώς υπάρχει κώδικας εχεμύθειας επισημαινοντας ότι οι εταιρίες δεν θέλουν να αποκαλύπτονται. Είπε μάλιστα ότι πολλές από αυτές εξακολουθούν να χρηματοδοτούν τα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για τις δημόσιες σχέσεις. 

Του Κωνσταντίνου Γεώργιζα  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top