Στην εθνική της γιορτή στις 29/10/ ξεκινά γεωτρήσεις η Τουρκία!

Δραματική προειδοποίηση για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Καστελόριζο

Δραματική προειδοποίηση για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία στην περιοχή του Καστελόριζου, απευθύνει μιλώντας στο Star ο πρώην διοικητής της κυπριακής ΕΥΠ. Αφορμή, οι γεωτρήσεις που ξεκινάει σε λίγες μέρες η Τουρκία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο πρώην διοικητής της κυπριακής ΕΥΠ  δε μασάει τα λόγια του και προειδοποιεί για θερμό επεισόδιο στην περιοχή του Καστελόριζου, την οποία έχει βάλει στο στόχαστρο η Τουρκία.

O Ανδρέας  Πενταράς δηλώνει συγκεκριμένα στο Star:   «Αν κάνει γεωτρήσεις εκεί ( στο Kαστελόριζο), θα είναι ένα τολμηρό βήμα απο πλευράς Τουρκίας, που σημαίνει ότι εχει αποφασισει πλέον ότι μπορεί να μπει και σε πολεμική σύγκρουση με την Ελλάδα. Διότι ένα τέτοιο γεγονός, καταλαβαίνετε, ότι δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα αδιάφορη». 

Αλλά και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι «αυτή την περίοδο ξεκινάμε με τα δικά μας πλοία υποθαλάσσιες έρευνες και γεωτρήσεις, στις δικές μας θάλασσες»  με τον Νεζντέτ Παμίρ, πρόεδρο της Τουρκικής Επιτροπής Ενέργειας  να επισημαίνει:  "Ξεκινάμε την πρώτη γεώτρηση στις 29 Οκτωβρίου, στην εθνική μας εορτή".

Η 29η Οκτωβρίου είναι η μεγάλη εθνική γιορτή της Τουρκίας, η Γιορτή της Δημοκρατίας. Οι Τούρκοι τη γιορτάζουν μεγαλοπρεπώς, με εντυπωσιακές παρελάσεις στρατιωτικών τμημάτων σε όλη τη χώρα. Ήταν η νύχτα της 29ης Οκτωβρίου του 1923, όταν ο Μουσταφά Κεμάλ αποφάσιζε να ανακηρύξει επισήμως τη Δημοκρατία της Τουρκίας.

ΔΥΟ ΟΙ "ΣΤΟΧΟΙ" ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ - Ο ΕΝΑΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ 

Η πρώτη γεώτρηση αναμένεται να γίνει μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, νότια της Αττάλειας, πρώτα στο στόχο «Αλάνια  1» και στη συνέχεια στο στόχο «Φοινίκη  1», σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ,  Ναύαρχος  Βαγγέλης Αποστολάκης,  είδε στην Ουάσιγκτον τον αμερικανό ομόλογό του Στρατηγό Ντάνφορντ, και του επεσήμανε για πολλοστή φορά την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top