Κ.Μακρή: Καταλάβαμε τελικά "Ιθάκη τι σημαίνει";

Οκτώ χρόνια μνημόνιο και κανένα σχέδιο ανάπτυξης

Τι σημαίνει πρακτικά η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης;

Μπορούμε να πούμε ότι με την ρητορική που επέλεξε ο πρωθυπουργός στο σημερινό διάγγελμα στην Ιθάκη, άνοιξε η προεκλογική περίοδος;

Διάγγελμα Τσίπρα για το τέλος των Μνημονίων: «Η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή»

Όπως αναλύει η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star:

«Ο κύριος Τσίπρας επέλεξε σήμερα να κάνει μια ομιλία όχι ενωτική, έβαλε απέναντί του τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον κύριο Στουρνάρα και τον κύριο Παπαδήμου. Οριοθέτησε ουσιαστικά τον αντίπαλό του και έδειξε ότι θα πάμε με μεγάλη πόλωση μέχρι τις κάλπες».
 

Στον πηγαιμό για την.... κανονικότητα 

«Όσον αφορά το θέμα της εξόδου από τα προγράμματα στήριξης, είναι σίγουρα μια θετική είδηση. Από μόνο του όμως αυτό δεν λέει πολλά γιατί ουσιαστικά η χώρα δεν έχει επιστρέψει ακόμη στην κανονικότητα. Είναι μια χώρα που έχει capital controls, έχει προνομοθετημένα μέτρα ως το 2022 και απαγορεύεται να ακόμη δεν μπορεί να βγει στις  αγορές».

Η «Κίρκη» των αγορών

«Η Ελλάδα αν θέλει να δανειστεί, έχει επιτόκιο 4 – 7 %, την ίδια ώρα που η Πορτογαλία δανείζεται με επιτόκιο 1,75% και η Ισπανία 1,37%. Με άλλα λόγια, το δικό μας χρήμα είναι πανάκριβο. Μετά την ομιλία του Τσίπρα σήμερα, αντί να ανέβει το χρηματιστήριο, έπεσε. Οι επενδυτές ρευστοποίησαν και έφυγαν. Αυτπο πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, όλοι στο εξωτερικό θεωρούν ότι η οικονομία μας είναι πάρα πολύ ευάλωτη. Άρα θέλει μεγάλη προσοχή και είναι απαραίτητο το σχέδιο ανάπτυξης, που καμία κυβέρνηση των μνημονίων δεν εκπόνησε μέχρι σήμερα».

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top