Βίτσας: Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών

Στόχος η αποσυμπίεση των νησιών και ιδιαίτερα της Λέσβου και της Σάμου

O υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας

Η μείωση τον προσφυγικών ροών, η συμφωνία Ελλάδας- Γερμανίας- Ισπανίας και οι δηλώσεις του Βίκτορ Όρμπαν και του Σεμπάστιαν Κουρτς βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά».

«Αν εξαιρέσει κανείς τον Απρίλιο που είχαμε μία αύξηση των ροών, όλους τους άλλους μήνες είχαμε πολύ μεγάλη μείωση των ροών στον Έβρο και μια μείωση -αν κι όχι αντίστοιχη- στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Αυτό είναι καλό. Συγχρόνως, κάνουμε προσπάθεια να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου ώστε κι ο ίδιος ο αιτών να ξέρει τι θα συμβεί: αν θα πάρει το άσυλο, αν διαπιστωθεί ως ευάλωτος ή αν θα επιστραφεί είτε στη χώρα καταγωγής του είτε στην Τουρκία. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε να δουλεύουμε» επισήμανε ο κ. Βίτσας. Στη συνέχεια τόνισε:

«Ο δικός μας στόχος είναι να αποσυμπιέσουμε τα νησιά, ιδιαίτερα στη Λέσβο και στη Σάμο. Είναι αναγκαίο οι διαδικασίες εκεί να προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Ο στόχος μας είναι από 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά να φτάσουμε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου τους 10.000».

Παράλληλα πρόσθεσε:«Υπάρχει μια περίεργη, κατά τη γνώμη μου υποκινούμενη, φημολογία ότι θα ανοίξουν καινούρια κέντρα στα νησιά. Αυτό δεν ισχύει. Σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, θα υπάρχει ένα Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Υπάρχει μια πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα άλλο κέντρο στη Σάμο σε αντικατάσταση του υπάρχοντος. Αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία και το υπάρχον θα αποδοθεί στον δήμο για αξιοποίηση, αν προσχωρήσει το σχέδιο».

Όσον αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του Βίκτορ Όρμπαν και του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο υπουργός σημείωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε ως κυβέρνηση, η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών. Υπάρχουν Ευρωπαίοι ηγέτες που προσπαθούν να επιβάλουν μία πολιτική αυταρχισμού, μία πολιτική της Ευρώπης- φρούριο . Οι κύριοι Κούρτς και Όρμπαν προσπαθούν να επιβάλουν μια φοβική ατζέντα. Αυτό δεν θα περάσει. Ο κ. Όρμπαν φτιάχνει μια αφήγηση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top