Τι είπαν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί στον Μοσκοβισί

Τσίπρας: Δεν υπάρχει πια μνημόνιο – Μητσοτάκης: Να είστε πιο προσεκτικός

Συνάντηση Τσίπρα Μοσκοβισί

Να εξηγήσει στα κόμματα και στον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει πια μνημόνιο, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος συναντήθηκε και με άλλους πολιτικούς αρχηγούς, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει τη δυσφορία του για δημόσιες τοποθετήσεις του Επιτρόπου.        

Τσίπρας:  Δεν υφίσταται πια μνημόνιο

Στη συνάντηση  που είχαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μοσκοβισί  εκτυλίχθηκε ο παρακάτω διάλογος: 

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχατε την ευκαιρία να  εξηγήσετε στα πολιτικά κόμματα ότι στην Ελλάδα δεν υφίσταται πλέον μνημόνιο;  

P. MOSCOVICI: Συγγνώμη που άργησα, ήμουν σε μια πολύ ζωντανή συνεδρίαση στη Βουλή. Με μια κουβέντα, να αποσαφηνίσουμε ότι δεν υπάρχει τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Δεν μπορεί να υπάρξει, δεν θα υπάρξει.  Αυτό που θα υπάρξει θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό.  Με τον Ευκλείδη  συζητήσαμε πολύ συγκεκριμένα τι θα  μπορούσε να σημαίνει η εποπτεία. Τώρα η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα στην ευρωζώνη, με το ευρωπαϊκό εξάμηνο, θα έχετε κανονικές διαδικασίες. Ξέρετε όταν μια χώρα είναι σε εποπτεία το Eurogroup χρειάζεται  μόνο 5 λεπτά, χωρίς συζητήσεις, απλά για  να διαπιστώσει  ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις. 

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο για τους πολίτες να κατανοήσουν και να νιώσουν την αλλαγή, μετά από οκτώ συνεχή χρόνια  δύσκολων θυσιών. Αλλά είναι γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει επιτυχώς το τελευταίο πρόγραμμα.  Πρόκειται για μια ιστορική αλλαγή. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα αρχίσουν να αισθάνονται την αλλαγή μέρα με τη μέρα. Ωστόσο, το πιο σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα είναι ότι από δω και πέρα, οι εκλεγμένες κυβερνήσεις θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τους τρόπους και τα μέσα, με τα οποία θα επιτυγχάνουν τους στόχους τους, στο πλαίσιο των κοινών ευρωπαϊκών μας αποφάσεων. Είναι μια πολύ σημαντική αλλαγή. Και με την ευκαιρία της επίσκεψής σας εδώ, όχι μόνο ως Επίτροπος, την ίδια στιγμή σας μιλώ ως φίλο της Ελλάδας αλλά και δικό μου και σας ευχαριστώ για τις προσπάθειές σας και τη συνεισφορά σας και βεβαίως, για τη συνεισφορά της Κομισιόν, που  ήταν καίριας σημασίας προκειμένου να έχουμε αυτή την επιτυχή κατάληξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

 P. MOSCOVICI: Σας ευχαριστώ πολύ.  Πιστεύω ότι γυρίζουμε σελίδα. Οι Έλληνες θα  δουν ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα. Δεν είναι κάτι παραλλαγμένο,  είναι πραγματικά κάτι νέο. Έχετε τώρα και την   στήριξη των εταίρων σας για  την ελάφρυνση του βάρους (του χρέους) και την επιστροφή  στις αγορές με επιτυχή αποτελέσματα.  Κι ελπίζω, περιμένω κι εγώ την 20η Αυγούστου για την πραγματική έξοδο και την πραγματική επιτυχία. Με ευχαριστήσατε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κι εγώ, εσάς και την κυβέρνησή σας διότι ξέρω ότι ήταν κάτι δύσκολο. Χρειάστηκε κουράγιο και όραμα, και τα δείξατε αυτά. Θα ήθελα να κάνω ειδική μνεία στον Ευκλείδη που κέρδισε το σεβασμό των συναδέλφων του στο Eurogroup, κάτι που δεν ήταν δεδομένο. Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι ήταν επιτυχία  για σας, για αυτή τη χώρα και γι αυτόν τον λαό. Τώρα είναι η δική μας σειρά  να τους δείξουμε ότι υπάρχει μέλλον και ότι πρέπει να σκεφτούμε εκείνους που υποφέρουν ακόμα από την κρίση, και πρέπει να βρούμε μαζί κοινωνικές λύσεις. 

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η 20η Αυγούστου θα είναι μια μέρα γιορτής αλλά την επομένη, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να αγωνιζόμαστε. 

Παρατηρήσεις Μητσοτάκη στον Μοσκοβισί: Να είστε πιο προσκετικός  

Συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων κ. Πιερ Μοσκοβισί είχε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη  διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος, καθώς σε καμία άλλη χώρα που αντιμετώπισε μνημονιακά προγράμματα, δεν υπήρχαν μελλοντικές δεσμεύσεις, επιπλέον μέτρα και ενισχυμένη εποπτεία. «Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει», ανέφερε, «είναι ότι τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα ως συνέπεια του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου το 2015» και ότι «η Ελλάδα έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει και ένα 4ο κεκαλυμμένο μνημόνιο».

Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτυγχάνει διαρκώς να επιτύχει ακόμη και τους αναπτυξιακούς στόχους που η ίδια θέτει, όπως και να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ιδίως στη Δημόσια  Διοίκηση.

Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Μητσοτάκης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΔ,  συνέστησε στον κ. Μοσκοβισί να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες. Πόσο μάλλον τις εντελώς αχρείαστες που επιβλήθηκαν στους πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και εκείνες που δυστυχώς έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για το προσεχές διάστημα.

Θεοδωράκης: Ο Μοσκοβισί είναι σύμμαχος των Ελλήνων 

Τον Επίτροπο της ΕΕ συνάντησε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος στις δηλώσεις του αμέσως μετά υπερασπίσθηκε τον κ. Μοσκοβισί. Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε: 

«Ο Πιερ Μοσκοβισί στα χρόνια της κρίσης και σε κρίσιμες στιγμές έχει υπάρξει στο πλευρό των Ελλήνων. Και έτσι παρά τις επιμέρους διαφωνίες σε κάποιες επισημάνσεις  πρέπει να θεωρείται σύμμαχος των Ελλήνων. Το επεσήμανα, όπως και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι τα υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060. Τα μεγάλα πλεονάσματα σημαίνουν λιγότερα χρήματα για ανάπτυξη. Θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το έχει σκεφτεί καλά. Η ελληνική κυβέρνηση να το διαπραγματευθεί καλύτερα και να μην έχουμε τέτοιες δεσμεύσεις για τόσα πολλά χρόνια».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top